Sotsiaaldemokraadid soovivad ettevõtete kasumit jooksvalt maksustada

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sotsiaaldemokraatide valimisprogrammi kavas on ettevõtete kasumi jooksev maksustamine, astmeline tulumaks ja sotsiaalmaksu erandid, ütles erakonna juhatuse liige Rannar Vassiljev.

"Astmeline tulumaks on kindlasti see, mis meie hinnangul on kõige mõistlikum viis madalapalgaliste olukorra parandamiseks," ütles Vassiljev BNS-ile. "Kui me võrdleme Eesti olukorda muu Euroopaga, siis madalapalgaliste maksukoormus on kindlasti liiga kõrge, suurema sissetulekutega inimeste maksukoormus jälle keskmisest väiksem."

Teiseks punktiks oleks sotsiaaldemokraatidel ettevõtete kasumi jooksev maksustamine senise dividendide maksustamise asemel. "Võime näiteks rääkida 7-protsendilisest tulumaksust, millest oleksid vabastatud alustavad ettevõtted ja madala omakapitaliga ettevõtted, jooksvalt maksustatud tulumaksu võib pärast maha arvata dividendi maksustamisest," rääkis Vassiljev.

Eesmärgiks on maksustada paremini ettevõtteid, mis dividende väga maksta ei soovi. "Ei ole mõtet maksupoliitikaga survestada ettevõtteid ennast üle kapitaliseerima, pealegi ei ole laenuraha kaasamisel praegu probleeme ei intresside ega ka laenu saamisega, pigem ikka projektidega, millele küsida," selgitas ta.

Sotsiaalmaksu osas sooviksid sotsiaaldemokraadid keskenduda erisuste loomisele ühiskonna vähem kaitstud osadele. "Tööjõumakse, näiteks sotsiaalmaksu tuleks vähendada, aga ennekõike kindlatele ühiskonna gruppidele suunatud. Me ei räägi siin süsteemi muutmisest vaid sotsiaalmaksu ravikindlustuse osast eakamatet inimestel, puuduliku töövõimega inimestel või õppijatel, sest nendel gruppidel on riigi poolt juba teisel viisil ravikindlustus tagatud," rääkis Vassiljev.

Valimisprogramm läheb lõplikule kinnitamisele jaanuaris ning põhjalikuma ülevaate kogu majandusprogrammist ning valimiskavast avalikustab erakond lähinädalatel, lisas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments