Läänemaa invaühinguga sõbrustavail riihimäelastel on siin oma ristilaps ja tugipere

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läänemaa invaühingul olid külalised Soomest, Riihimäe kandist. Fra Mares peeti maha Eesti-Soome maavõistlus veeremängus, mille võitis Eestit esindanud Läänemaa meeskond.

„Meie ühingu 39 liiget oli kaheksa päeva siin puhkusel ja sanatooriumis taastumas,“ rääkis Riihimäe invaühingu puhkusetoimkonna juht Sinikka Hutri. Riihimäelased on Haapsalus kosumas käinud juba kümme aastat, Läänemaa invaühinguga ollakse sõbrad neljandat aastat.

„Nemad tegid esimesena ettepaneku sõpruse loomiseks,“ ütles Läänemaa invaühingu esimees Madis Ott.

„Meie ühingu juhataja sai siinses taastusravihaiglas Eesti invaliidu esindajatega jutule ning ütles, et Riihimäe ühing soovib leida Eestist sõprusühingu. Sealt see kõik algas,“ lausus riihimäelane Heikki Hutri.

Heikki Hutri meenutas, et on nad Haapsalus viibides korraldanud heategevuslikke karaokeõhtuid, annetustena kogutud raha on läinud Läänemaa ühingu toetuseks.

Seekordsel külaskäigul karaoket ei lauldud, mängiti veerepallimängu. „Veeremäng Boccia on Itaaliast pärit petangiga sarnanev pallimäng, mida ratastooliinimesed saavad mängida,“ selgitas Madis Ott.

„Me tulime maavõistlust võitma, aga üllatuslikult Soome kaotas,“ naeris Sinikka Hutri.

„Meeskonnavõidu saime, kuid üksikmänguturniiri võitsid riihimäelased,“ lisas Ott.

Madis Ott tõdes, et suurt abi on nad saanud invaabivahenditest, mida riihimäelased Läänemaale on toonud.

Heikki Hutri on koordineerinud Läänemaale invainvaabivahendite toomist. „Kui meil Soomes vahetatakse invavarustust, siis oleme valinud tarvitamiskõlblikud seadmed välja, neid ka remontinud ning toonud siia,“ selgitas Hutri. Riihimäelt on siia juba kolm korda toodud ratastoole, pesutoole, WC-toole jms.

Heikki Hutri ütles, et invavarustuse Eestisse toimetanime on olnud neljaliikmelise seltskonna ettevõtmine. „Madis Oti kaudu saame teada, mida vajatakse, komplekteerime saadetise ning tasume ka siiatoomise eest,“ ütles Hutri.

Nagu tavaks saanud, kohtuti tänavugi Riihimäe invaühingu siinse ristilapsega, 14aastase Katiga Haapsalu lastekodust. Riihimäelastel on Lõuna-Läänemaal Varbla kandis ka üks kuuelapseline pere, kellele nad toeks on olnud.

Mullu oma 25. aastapäeva tähistanud Läänemaa invaühingul on Madis Oti sõnul praegu 74 liiget, hiilgeaegadel on liikmeid olnud palju rohkem. Riihemäe piirkonna invaliidide ühingus on 200 puudega inimest. „Koos toetajatega on meil 300 inimest,“ ütles Sinikka Hutri.

Madis Ott ütles, et lisaks materiaalsele abile on soomlastega läbikäimisel suur kasu sellestki, et nii eestlaste kui ka soomlaste keeleoskus on aastatega palju paremaks muutunud. „Kui esimest korda kohtusime, siis keelt ei mõistnud, naeratasime vastastikku, nüüd suhtleme vabalt,“ ütles Ott.

Fotod: Urmas Lauri

Invaühingu külalised Soomest 001 Invaühingu külalised Soomest 006 Sinikka Utri (vasakult), Heikki Utri, Jusssi Lehtonen, Pekka Lehtonen ja Madis Ott Sinikka Utri (vasakult), Heikki Utri, Juhani Lehtonen, Pekka Lehtonen ja Madis Ott. Invaühingu külalised Soomest 010

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments