Pürksis sai valmis kultuurimaja saal

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Eile, rahvamajade päeval avati Pürksi kultuurimaja saal, mis on võrreldes eelnevaga täielikult muutunud.

Enne remonti lainetas saalis põrand, lagi oli kole, aknad meenutasid pigem võimlat, asusid kõrgel lae all ja olid väikesed. Värvidena olid saalis kasutusel tumedad toonid, peamiselt tume pruun. 

„Nagu nõukogudeaegne rahvamaja ikka,“ ütles Noarootsi vallavanem Triin Lepp.

Pigem meenutas varasem saal vana võimlat kui esinduslikku saali. Samuti olid saali seinad koledad, sest need oli kahjustada saanud, kuna maja katus lasi vihma läbi. 

Nii vallavanema kui ka Noarootsi rahvatantsurühma eestvedaja Tiiu Tulviku sõnul polnud mõtet saali enne remontida kui katus väljavahetatud saab. See sai tehtud möödunud aastal. Remondiga on rahul nii Lepp kui ka Tulvik.

„Nüüd näeb õue ja õuest tuppa,“ ütlesid nad, sest aknad on võrreldes eelnevaga saalil kõvasti suuremad. Remonditud saal on heledates toonides ja valgusküllane. 

„Isegi kui saalis on vähe inimesi, ei tundu saal tühi, külm ega kõhe,“ ütles Lepp.

Saali kujunduses on kasutatud rahvusmustreid. Näiteks on seintel ja lava ees kirivöö mustrit imiteeriv muster.  „Laval on saladus,“ ütles Tulvik. Nimelt lavaesised kirivöö mustrid käivad ustena lahti ja sealset avaust saab kasutada panipaigana. 

Samuti on saalis olevad kardinad imiteeritud noarootsi rahvariideseelikust, kuid sealseid värvitoone on veidi muudetud, kuid seeliku triibuline muster on säilinud. 

„Selline kardin pole ka odav, aga tahtsime ilusat,“ ütles Lepp. „Kui juba teha, siis hästi,“ lisas Tulvik sellele.

Remont on eriline ka seetõttu, et kogu finantseering on tulnud valla eelarvest. Saali remont läks vallale maksma 141 880 eurot. 

Põhjus sellele on lihtne – selle aja jooksul, mil Noarootsi vald soovis remonti teha, ei olnud võimalik projektidest raha taodelda, sest oli ühelt Euroopa Liidu rahastamise perioodilt teisele üleminek. 

Kuigi saal on eilsest avatud, on seal veidi ka asju, mida täiendada. Nimelt vajab veel lava valguspark väljavahetamist, sest praegune valgustus on pärit aastast 1967.

Projekt on sellele kirjutatud ning komisjon on selle üle vaadanud, kuid praegu ootab vald komisjoni otsust.  Samuti on plaanis veel saalile uued toolid muretseda ning remontida maja sissepääs ja fassaad.

„Tühja need vanad toolid, tühja, et kardinad ei liigu, peaasi, et saal on valmis,“ ütles Tulvik. Saali avapidu oli reede õhtul, esinesid rahvatantsurühm Nuckö Folkdans ja tantsuks mängis ansambel Parvepoisid.

Fotod: Arvo Tarmula.

noarootsi01 noarootsi02 noarootsi03

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
anu jõe
9 aastat tagasi

Kaugelt vaadates, Torontos,Kanadas..
Kiitus teiel kallis Pürksi rahvas. Kui tuleme järvekordselt Noarootsit külastama
astume sisse ja vaatame oma silmaga. Piltidelt vaadates ütleks EESKUJULIK!

andres
9 aastat tagasi

Kiidan Noarootsi vallavalitsust!
5+++