0

Snickers CUP jalgpalliturniir saab 20aastaseks

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: Urmas Lauri

Sügisel 1994 alustati Eesti Jalgpalli Liidu eestvedamisel ja maakonnasiseste turniiride läbiviiatega ainulaadset projekti Eesti noortespordis. Toimuma hakkasid spetsiaalselt maakoolidele mõeldud jalgpalliturniirid.

Turniirid toimusid kevadel ja sügisel kolmes vanuseastmes, nooremad poisid ja vanemad poisid ja vanemad tüdrukud. Turniir hakkas peasponsori järgi nime kandma Snickers CUP. Statuut oli lihtne, alguses selgitati paremad välja maakondades ja siis toimusid vabariiklikud finaalid, kuhu pääsesid alati maakonna turniiride võistjad.

Finaalturniirid toimusid tavaliselt Kehtna, või Valtu staadionitel, esimene finaalturniir 5. oktoobril 1994 küll aga Viljandis.

Läänemaa esimene Snickers CUP turniir toimus Nõval, koos Läänemaa KSL meistrivõistlustega. Edasised Läänemaa paremad maakoolid selgusid aga kõik Taebla jalgpalliväljakul.

Läänemaa turniiride peakohtunik Enn Kerge: "See oli enneolematu turniiride sari. Rekordiks oli ühel turniiril osalenud 24(!) võistkonda). Selle aja kohta mega auhinnad. Kõik osalejad said pallid, kõik osalejad said Sokolaadid ja lisaks kingiti ka koolidele pallikotid."

Auhindade tähtsust väikestele maakoolidele hindab ka nüüdne Eesti jalgpalliliidu president Aivar Pohlak: "Väikestel maakoolidel oli inventariga tol ajal kitsas. Ja kindlasti olid head pallid väga suureks abiks koolidele. See innustas ja tõi jalgpalli juurde palju koole ja veel rohkem lapsi."

Miks aga Snickers CUP üldse käima lükati? "See oli Eestis üks esimesi jalgpalli arendamise projekte," ütles Pohlak. "Spetsiaalselt maakoolidele mõeldud. kaotasime sellega valged laigud Eestist, no peaaegu kõigis kohtades hakati mängima. Turniir ei olnud ainult turniir, vaid terve süsteem. Sealt edasi said andekamad poisid Kehtna Jalgpallikooli ja sirgus rida tulevasi koondislasi. Tuntumatest meenuvad Alo Bärengrub, Jarmo Ahjupera, Enar Jääger, Ott Reinumäe."

Läänemaa maakoolid võtsid väga innukalt sellest osa. See oli Läänemaa maakoolidele nagu laulupidu. Selle nimel treeniti, selle nimel tehti veel eraldi oma väikestes piirkondades turniire. Näiteks Lõuna-Läänemaal Virtsus korraldati alati veel ennem maakonna etappi turniir, et lapsed saaksid harjutada.

See oli meeletus, mis maakonnas toimuma hakkas.

"Oma Palivere kooliga hakkasin kohe osalema. Kuidagi selline särts tuli sisse. Ja lapsed olid väga tublid, auhinnad olid vägevad. Palivere Kool võitis korra ka vabariikliku finaali tüdrukute arvestuses. Käisime preemiareisil Hollandis," ütles senini Paliveres lapsi õpetav Väino Musnkind.

Lisaks sellel, et just sellega algas Läänemaal jalgpallibuum, tõi see meie maakoolidest Eesti tasemele palju mängijaid.

Enn Kerge: "Selle sarja mõjuna jõudsid meeste meistrisarja neli ja naiste meistrisarja kolm jalgpallurit. Lisaks on selles sarja mänginud lapsed jõudnud Eesti saalijalgpalli ja rannajalgpallikoondistesse."

Risti Kooli endine õpetaja Liia Mähar meenutab: "Snickersi turniirid olid poistele kõik. Meie lapsed olid igal aastal tublid nii maakonnas, kui ka vabariigis. Olen uhke ja õnnelik, et sain lapsi õpetada Ristil just siis, kui oli selle turniiri kõrgaeg."

Edukamad koolid sellel võistlusel meie maakonnast olid vabariiklikel finaalidel Virtsu, Taebla, Palivere ja Risti. Kõik need koolid said esikolmiku kohti mitmeid kordi ja nendest koolidest kasvas rida väga häid jalgpallureid, kes praegugi tipptasemel selle alaga tegelevad.

Selle sajandi esimese kümnendi keskel muutus võistluse peasponsori nimi ja võistlus hakkas nime kandma Mesuca CUP. Kas see oli esimene märk, aga peatselt võistluste korraldamine kadus.

"Kuidagi see ammendas ennast. Kuid siiski oleme maakoolidest siiani lugu pidanud ja see jätkub ka, kasvõi Kalevi Halli maakoolide saaliturniiri näol ja äsja ellu kutsutud Koolijalgpalli projekti näol," tõdeb Aivar Pohlak.

Enn Kerge lisab: "Jah kadus kiiresti, kuid Läänemaal korraldasime seda edasi kuni 2011 aastani. Meie turniiri lõpetas aga see, et Taeblas algas staadioni remont."

Meie maakonna võistlustest võtsid pikkade aastate jooksul osa kõik Läänemaa maakoolid. See oli ühe põlvkonna laste suur võimalus alustada spordiga. Seda tehti ja selle mõju on tänaseni Läänemaa jalgpallis näha.

Jaanus Getreu, Snikers CUP turniiridel osalenud Virtsu kooli tollaaegne kehalise kasvatuse õpetaja ja treener

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz