Rahvahääletuse eelnõu lugemine jäi riigikogus pooleli

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Riigikogus jäi esimesel lugemisel pooleli Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni esitatud Riigikogu otsuse “Rahvahääletuse korraldamine Riigikogu liikmete poolt algatatud kooseluseaduse eelnõu (650 SE) vastuvõtmise küsimuses” eelnõu (704 OE), mis nägi ette rahvahääletuse läbiviimist nimetatud küsimuses 1. märtsil 2015. aastal.

Eelnõu algatajate hinnangul muudab samasooliste kooselu registreerimist ette nägev kooseluseadus sedavõrd ühiskonnas levinud arusaama perekonnast, et selle seaduse üle otsustamiseks peaks korraldama rahvahääletuse.

Algatajate nimel eelnõu ette kandnud Urmas Reinsalu sõnul on Eesti ühiskonnas tekkinud olukord, et kui kooseluseadus praegusel kujul kiirkorras vastu võetakse, siis tunneb üks suur osa inimesi, et Riigikogu enamus on käitunud nende arusaamade vastaselt.

„Samamoodi, kui seda seadust praegu Riigikogu vastu ei võta, on tekkinud selline olukord, kus paljud inimesed, kelle jaoks on see küsimus ka nende õiguste tunnustamisest ühiskonnas teatud poliitilisel tasemel, tunnevad, et otsekui neid on alavääristatud ja nende pürgimused on tagasi lükatud,“ lausus Reinsalu. „Meie ettepanek on selge ja ühemõtteline. Selles küsimuses, mis puudutab ühiskonnas väga suurt osa inimesi väga suurel määral, anda see otsustamisvõimalus inimeste endi kätte, nii et Eesti kodanikud ise ütleksid, kas nad on selle poolt või nad on selle vastu.“

Reinsalu märkis, et IRL on rahvahääletust ette nägevat otsuse-eelnõu valmis teatud tingimusel ka tagasi võtma. „Kui kooseluseaduse algatajad asuvad seisukohale, et selle kooseluseadusega sellises kiirtempos kahe lugemisega ühel nädalal ja enne parlamendivalimisi ei minda edasi, vaid võetakse aeg maha, et ühiskonnas pidada kahekõnet ja otsida lahendusi, mis liidavad, mitte ei lahuta, siis kindlasti on see mõistlik suund konsensuse otsimiseks ühiskonnas,“ ütles ta. „Ja sellisel juhul, kui sellele kompromissile ollakse valmis minema, oleme ka meie valmis enne lõpphääletust selle Riigikogu otsuse eelnõu tagasi võtma menetlusest.“

Põhiseaduskomisjoni poolse ettekandjana sõna võtnud Väino Linde ütles, et komisjon ei toetanud kooseluseaduse küsimuses rahvahääletust ette nägevat otsuse-eelnõu.

IRLi esitatud otsuse-eelnõu esimene lugemine jätkub homsel istungil. Samuti lükkus homsele istungile 40 Riigikogu liikme poolt algatatud kooseluseaduse eelnõu (650 SE) teine lugemine.

Riigikogu võttis tänasel istungil 77 poolthäälega vastu väliskomisjoni esitatud Riigikogu otsuse “Eesti Vabariigi, Leedu Vabariigi ja Läti Vabariigi Parlamentidevahelise Assamblee Eesti delegatsiooni moodustamine” muutmise otsuse (720 OE), mis näeb ette arvata delegatsiooni koosseisust välja delegatsiooni liige Jaanus Tamkivi ja nimetada delegatsiooni liikmeks Andre Sepp.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
?
9 aastat tagasi

Lõpetada ära ja kõik!Rahvahääletusega ei läheks ju läbi.Kuidas homode solvatust mahendada,ei tea…Aga neil on mingi oma organisatsioon,lisaks ehk puuetega koda võtaks nad enda alla?Ehk tulla vastu kuidagi notariaalse kinnitusega riigi poolt,kui homopaar seda eraviisiliselt soovib?

ehk
9 aastat tagasi

lasta asi jääkeldri moodi pedepooldajatel jälle ära teha

Mati
9 aastat tagasi

Tervitan Urmas Reinsalu seisukohta, et kõige targem oleks aeg maha võtta – avaldada seaduseelnõu ajakirjanduses, arutleda sügavuti teema üle ETV-s ja muus meedias kaasates arste, psühholooge, intellektuaale, teolooge jne. Tundub, et see oleks väga vajalik Eesti tuleviku nimel.