Põhjatuul puhus mere madalaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu Tagalahest võib vabalt jalgsi üle jalutada, teatas Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula pärastlõunal toimetusse saabudes.

Meri on tõepoolest praegu su´hteliselt madal. Tallinna tehnikaülikooli meretaseme infosüsteemi andmeil on praegu Rohukülas merevee tase 36 sentimeetrit alla keskmise. Rekordmadalaks võib aga merd pidada siis, kui tase on -70 kuni -80 sentimeetrit. Nii madala mere korral ei saa parvlaevad enam mandri ja Hiiumaa vahel kurseerida.

Merevee tase on aga juba praegu hakanud kerkima ning homme õhtul kella kuue paiku on see juba 30 sentimeetri võrra kõrgem.

Fotod: Arvo Tarmula

Madal meri (1) arvo tarmula Madal meri (2) arvo tarmula Madal meri (3) arvo tarmula 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Margus
9 aastat tagasi

Põhjatuult pole olnud septembri lõpust saati tõepoolest, seetõttu on Lääne Elu väide niiehknaa vale. Kes siin väitis, et põhjatuulega on mingi erikeiss, äkki seletaksite lahti? Mina näiteks pole sellest erandist kuulnud.

Sass
9 aastat tagasi

Põhjakaarte tuul oli viimati 30.09.2014, Samal ajal oli Rohuküla veetase 0 ringis ning isegi 4.10.2014 oli veetase suht samal tasemel, kuid põhjakaarte tuult pole rohkem olnud.
Seega väga imelik uudis.

Samu
9 aastat tagasi

Marguse jutt õige+põhjatuul.
Tegelikult Sukles süüdi 🙂 nagu alati.

Haapsalu Tagalaht
9 aastat tagasi

Marguse jutt on hea küll, kuid Haapsalu Tagalahe puhul kehtivad natuke teised lood. Haapsalu Tagalaht on üks väheseid kohti kus just läheb vee tase madalaks just põhja kaarte tuultega. See on erand paik.

Margus
9 aastat tagasi

Teadmiseks Lääne Elule: põhjatuul ei puhu mitte kunagi merd madalaks, sest põhjas on veemassid. Madalaks puhub mere kagu- või idatuul ehk maatuul. Praegusel juhul kagutuul. See on fundamentaalne eksimus! Kui te soovite veenduda, vaadake järele kasvõi Ilmateenistuse kodulehelt või rääkige mõne meremehega. See viga tuleb artiklis parandada! Aitäh!

kokkuvõttes on see hea
9 aastat tagasi

Hapnikuta õhk läks välja ja merelt puhub värskema vee sisse. Kui see ka korraliku tormiga tuleks, oleks veelgi parem.