Inflatsioon kasvatas kaupmeeste käivet

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Raimond Lunev. Foto: Urmas Lauri

Raimond Lunev (11)Raimond Lunev. Foto: Urmas Lauri

Läänemaa kolme suurema kaubandusketi – Haapsalu ja Lihula tarbijate ühistu ning OÜ Aardemaa – käibe kasv 2013. aastal tulenes peamiselt toidu- ja esmatarbekaupade hinnatõusust.

Haapsalu tarbijate ühistu käive kasvas 2013. aastal 2012. aastaga võrreldes 4,8%, 17 miljoni euroni. Ühistu juhatuse liikme Raimond Lunevi sõnul kasvas käive peamiselt inflatsiooni tõttu.

„Põhiliselt tõstis käivet kaupade hinnatõus,” ütles Lunev. „Ka kaubakäive kasvas, ent vähesemal määral.”

Haapsalus teravnenud konkurents – peale tarbijate ühistu poodide püüavad linna kliente ka üle-eestilised ketid Rimi, Selver ja Maxima, samuti OÜ Aardemaa kolme kauplusega – sunnib Haapsalu TÜd pidevalt tegema odavmüügikampaaniaid.

„Peale keskühistu kampaaniate on meil ka enda omad,” ütles Lunev. „Peaaegu ei olegi päeva, mil meil mõni kaup kampaaniahinnaga ei ole.”

„Konkurents ei ole kasvanud mitte ainult Haapsalus, vaid kogu Eestis, ja üle-eestilise konkurentsi mõjud ulatuvad ka siia,” märkis Lunev.

Lihula tarbijate ühistu juhi Arvo Miilmetsa sõnul mõjutab kogu Eesti jaekaubanduses teravnenud konkurents ka Lihula TÜd sellest hoolimata, et Lihulas pole tarbijate ühistul üle-eestilistest kettidest konkurente.

„Väljastpoolt vaadates tundub meie elu seetõttu lihtsam, et Lihulas pole suuri kette sees,” sõnas Miilmets. „Keskühistu liikmena teeme aga kõik kampaaniad kaasa. Teinekord pole see ühistule küll eriti kasulik, sest odavmüügikampaaniad põhinevad müügimahul, mida on Lihulas raske saavutada.”

Küll aga võimaldavad üle-eestilised tarbijate keskühistu kampaaniad lihulastel saada kaupa sama odavalt kui suurte kettide poodidega asulais. „Tööstuskaupu meil müügil eriti ei ole, seega on arusaadav, et inimesed käivad neid Pärnus ostmas. Kui juba seal ollakse, ostetakse ka odavat toidukaupa,” ütles Miilmets. „Toidukaupade pärast Pärnu ehk eraldi ei sõideta, sest ka meilt on võimalik kaupa võrdväärse hinnaga saada.”

Lihula TÜ käive kasvas mullu 3,1%, 7,6 miljoni euroni. Ka Miilmets nentis, et käibe kasvu taga on suuresti toidu- ja esmatarbekaupade hinnatõus. „Võtke inflatsiooniprotsent maha ja vaadake, mis järele jääb,” märkis ta.

Inflatsioon ehk tarbijahinnaindeksi kasv ulatus mullu tunamullusega võrreldes 2,8 protsendini. Sealjuures kasvasid toiduainete ja mittealkohoolsete jookide hinnad 4,1 ning alkohoolsete jookide ja tubakatoodete hinnad 5,1%.

Haapsalus kolme kauplust majandava OÜ Aardemaa juht ja ainuomanik Toivo Aardemaa ettevõtte mulluseid tulemusi kommenteerida ei tahtnud. OÜ Aardemaa käive kasvas 2013. aastal 2012. aastaga võrreldes ühe protsendi, ulatudes 4,46 miljoni euroni.

Lääne Elu küsis võrdluseks Haapsalu kaupluste tulemusi ka Rimi ja Selveri ketilt, kuid mõlemad firmad vastasid, et ei avalda üksikute poodide või piirkondade tulemusi. Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul on Rimi ja Rimile kuuluva Säästumarketi kettide tulemuste avaldamine pärsitud selle tõttu, et Rimi omanik ICA on börsiettevõte.

Sellesarnane tõik takistab Selveri pressiesindaja Annika Vilu sõnul ka Tallinna börsil kauplevale Tallinna Kaubamajale kuuluva Selveri üksikute poodide tulemuste avaldamist. „Rannarootsi Selver on näidanud aastaid stabiilset käibe kasvu,” ütles Vilu.

Tänavuselt aastalt ootavad kaupmehed taas käibe kasvu. Aasta esimese kuue kuu tulemustest rääkides kõlas Haapsalu tarbijate ühistu juht Raimond Lunev optimistlikumalt kui tema Lihula kolleeg Arvo Miilmets.

„Aasta läheb praegu plaani kohaselt,” ütles Lunev. „Kasvu tuleb, kuid kui palju, ei hakka praegu ette ütlema.”

Miilmetsa sõnul mõjutab Lihula TÜ käivet kehv suvi. „Kaubanduses on suveperiood kõige tähtsam, kõige suurema käibega aeg. Aga juuni oli kehv. Ega juuligi, vähemalt alguses, paista parem tulevat. Seepärast ei taha midagi ennustada,” sõnas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
mnjah
9 aastat tagasi

Oot,aga kas Lunev ei olnud see ärimees,kes tahtis mingeid kokkuleppeid seoses hinnatõusu ja palgatõusuga? Ma nüüd ootaks küll klienditeenindajate palgatõusu,kes teil seal alampalgaga tööl on ja pennide eest oma lapsi kasvatada püüavad.