Juhtkiri: Alkoholist avalikult

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Juulikuust võib avalikus kohas piiranguteta alkoholi tarbida. Lääne Elu meelest on senise karmi korra leevendamine hea otsus, kui seadusemuudatusega antud vabadust mõistlikult tarvitada.

Traditsiooniliselt suhtuvad inimesed alkoholi avalikult põlastavalt, nõudes valje tarbimispiiranguid. Nii on ka 1. juulist jõustuv muudatus saanud palju tähelepanu. Kuigi alkoholi tarbitakse Eestis jätkuvalt ohtralt, ei taha keegi avalikult seda tunnistada. Pigem valitseb kaksikmoraal: sõnades ollakse vastu, aga tegudes valatakse vaikselt välja. Värske seadusemuudatus ei sunni kedagi oma tarbimisharjumusi muutma ega minema parki, tänavale või rannapromenaadile pudelit tõstma.

Alkoholi tarvitatakse Eestis liiga palju. Selles suhtes oleks üldine karmim piirang mõistlikum, sest kui pargipingil joomine on keelatud, aitab seadusandja ähvardus alati mõne pudeli avamata jätta. Joomispiirangute leevendamine ei aita kaasa alkoholi tarvitamise vähendamisele.

Kohalikul omavalitsusel on õigus seada täiendavaid piiranguid. Lääne Elu meelest peaks Haapsalu linnavalitsus, aga ka Läänemaa vallavalitsused seda võimalust kasutama. Senisest selgemad piirangud aitaksid üleminekut liberaalsemale korrale lihtsustada.

Tervet mõistust uue vabaduse kasutamisel!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ettepanek!
9 aastat tagasi

Mul tekkis selline mõte: Annuleeriksime kõik meie vabariigis kehtivad töötegemise eest määratud maksud. Las siis riigiteenistujad saavad ise hakkama ja teenivad omale tööga raha. Näiteks, kodanikus Karilaid ja Savisaar hakkavad saapapuhastajateks. Istuvad ilusti kõrvuti Promenaadil ja tekitavad teineteisele ka konkurentsi. Muidu küsivad saapa puhastamise eest üle 4 sendi.Ja kodanik Sukles hakkab koos Ligiga Promenaadi hommikuti luuaga pühkima. Annavad Taavile konkurentsi mõnel alal.

parv
9 aastat tagasi

Ma loodan et see seadus JÄÄB kehtima. Inimene teeb seda mis ise tahab ja kellelgi pole õigust teiste eest otsustada. Kui ei meeldi ärge jooge avalikult. Vsjo.

Arvamusele vastus
9 aastat tagasi
Reply to  parv

ja samuti ära maksa makse, kui ei taha! Vsjo.
Palun anna oma aadress, siis politseil on vähem tööd maksu ja tollianeti jaoks sind liistule tõmmata. Viinajoomise eest aga teha midagi ei saaks!

mina ise
9 aastat tagasi

mäletage,mis oli 20 aastat tagasi ja ikka kõik toimis

vastutav
9 aastat tagasi

Merle Mäesalu kirjutas: Seadusemuudatuse algataja oli sel korral justiitsministeerium, kelle ametnikud põhjendasid seda sooviga vähendada käske ja keelde ning anda rohkem vastutust kodanikele endile. Mis tähendab rohkem vastutust kodanikele endile andmine? Kuidas mina kui kodanik pean suhtuma kaaskodanike möödalaskmistesse. Kas vaatama läbi sõrmede, pea ära pöörama või ???? Äkki peaks jälle töökollektiiv kurikaelad vastutusele võtma, sest justiitsministeerium ju tegelikult ei poolda avalikus kohas joomist nagu me aru võime saada, aga ta tahab, et olukord muutuks läbi kaaskodanike suhtumise ja …aga mõnedel polegi sellist “tugigruppi” nagu töökollektiiv. Võibolla ajaleht hakkab avaldama vastutustundetute kodanike pilte Enriika lugude asemel. Inimene pidavat kõige rohkem… Loe rohkem »

Maris
9 aastat tagasi

Kus on meie kuulus riigikogulasest isekirjutaja Neeme Suur? Miks me juba ei kuule temalt pikke ja lohisevaid lugulaule alkoholipoliitika leevendamise hädavajalikkusest Eesti Vabariigis ja sotside osast selle?

vesi ja alkohol...
9 aastat tagasi

… kokku ei käi, aga kuidas nüüd mere ääres või rannas purjutajaid edaspidi korrale kutsuda? Ma pole ju nende “sõber”, et neil ujumaminekut saaks takistada. On siin senigi nähtud kurbi pilte maani täis rannasviibijatest või alaealistest pundiga kangemat tarbimas, ega see muudatus nüüd pilti paremaks ei tee. Ma parem saan oma pikniku avalikus kohas ka alkoholita peetud, kui see oleks rahulikuma ja lastesõbralikuma linnapildi hind.

Vastuste+vastus
9 aastat tagasi

Ära karda,kallikene. Küll varsti hakab Linnava(I)letsus aerudega tööle ja siis toimuvad avalike käimlatega sõudevõistlus, kus esikoha saavutab Linnavalitsuse võistkond eesotsas füüreri-Karilaiuga. Siis saad oma sõpru keelitada suplema mitte minemast. Või ei sobi sul pidada seltsimehi Suklest ja Karilaidu oma sõpradeks?!

kodanik
9 aastat tagasi

Arusaamatu seadus. Tahaks väga teada, miks see teema üldse üles võeti? Avalikus kohas joomine on igal pool keelatud ja üsna rangelt karistatav. Meie joomalemelises riigikeses samm halvemuse suunas. Ennustan, et parmud kolivad surnuaia nurgast haljasaladele.

Vastuste vastus
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Et rahvas ei saaks tänitada politseid, et politsei saaks fööniga valitsusele raha teenida ja rahvateenritele kuuluvates kohtades alkoholi lettide käive ikka kasvaks. See on põhiargument! Joodikutel raha trahvideks ei jätku (vaid alkoholiks pisku) ja vanglaga karistuse asendamine oleks politseile veelgi koormavam. See on selle lolliseaduse põhitõde!

Kohalik
9 aastat tagasi

Pärnu piiras.

ohjah
9 aastat tagasi

ma loodan,et see seadus muudetakse kiiresti endiseks tagasi-mida varem,seda parem.joodikrahvalt tervet mõistust loota oleks liialt optimistlik!