0

Läänemaa kohta ilmus soomekeelne reisiraamat

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

IMG_3621

Tapio Mäkeläinen kirjutas raamatu, mis tutvustab soomlastele Läänemaad ja Haapsalut. Foto Arvo Tarmula

Soomlane Tapio Mäkeläinen esitles eile Haapsalu Raamatus soomekeelset reisiraamatut "Tapion matkassa Haapsalun seudulle", mis tutvustab Läänemaa ja Haapsalu vaatamisväärsusi.

Lisaks vaatamisväärsustele ja kaartidele, mis Läänemaal ja Haapsalus seiklemise hõlpsamaks teeb, on annab autor raamatus ülevaate Läänemaa ajaloost, tutvustab siin seid sümboleid alates lipust-vapist kuni haapsalu salli ja eestirootslasteni välja ning on välja valinud ka 15 Läänemaaga seotud olulist inimest, kes võiksid ka soomlastele huvi pakkuda. Raamatust ei puudu praktiline turismiinfo söögi- ja majutuskohtade kohta.

Raamatu sisu täiendavad suurepärased fotod Toomas Tuulelt, kes paiguti esitleb linna ja maakonda täiesti uue nurga alt. Ajaloolised fotod aga pärinevad Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muusuemid kogust.

Tapio Mäkeläinen tõstis esitlusel esile just fotograafi suurt rolli hea tulemuse saavutamisel, sest esmamulje raamatust annavad just pildid ja kujundus. "Toomase fotod on lihtsalt nii head, et neid tahaks rohkem ja rohkem panna," ütles raamatu autor.  

Raamatu on välja andnud kirjastus Solness, kes lisaks Tapio reiside sarjale annab välja ka eestikeelset reisiraamatute sarja "Jalutaja teejuht". 

Tapio Mäkeläinen tunnistas, et jalutaja-sarja formaat tundus talle sümpaatne. "Neid raamatuid kirjutavad sageli arhitektid, mina aga olen tavaline soomlane ja seetõttu on minu raamatutes loodetavasti rohkem elu, kultuuri, sporti ja muud sellist," selgitas autor. 

Haapsalu ja Läänemaa raamat on Tapio Mäkeläineni sulest viies ja peagi on ilmumas kuues raamat Kuressaarest ja Saaremaast. 

Kirjastuse Solness juht Erik Sikk ütles, et kuna Mäkeläinen on paari aastaga jõudnud välja anda juba viis raamatut, siis küsivad eesti autorid, kas soomlane vahepeal magab ja sööb ka. 

Tapio Mäkeläineni sõnul on ta soomlastele Eestisse kultuurireise teinud juba 30 aastat ja nende aastatega on kogunenud eri paikade kohta väga palju materjale, mis muudab raamatute kirjutamise lihtsamaks. "Nii et vasaku käega need raamatud tehtud ei ole," kinnitas autor.  

Mäkeläinen lisas, et igale uuele raamatule eessõna kirjutades tundub talle endale nagu olekski ta kogu aeg olnud Haapsalus, Rakveres või Kuressaares. Kolmekümnele Eestiga seotud aastale tagasi vaadates tõdes raamatu autor, et pool sellest ajast on ta kindlasti Eestis viibinud. 

"Ma ei ole maailmas näinud nii suurt Eesti sõpra kui Tapio," tõdes ka esitlusel viibinud kirjanik Olev Remsu.   

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz