Ilmus Piret Jaaksi romaanivõistlusel auhinnatud teos „Taeva tütred“

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Piret Jaaks. Foto: Arvo Tarmula
Piret Jaaksi raamatu „Taeva tütred” kaas.

Haapsalu juurtega kirjanikult Piret Jaaksilt ilmus kirjastuses Varrak ajalooline romaan „Taeva tütred“, mille käsikiri pälvis 2023. aasta Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistlusel kolmanda preemia.

Laia ajaloolise diapasooniga romaan viib meid I maailmasõja aegsesse Osmanite riiki ja põhineb baltisaksa päritolu Haapsalus sündinud misjonäri Anna Hedwig Bülli (1887–1981) elulool, kelle teod olid võrreldavad Ema Teresa omadega.

Noor misjonär saadetakse Marashi linna orbudekodusse, kus tema silme all hakkavad lahti rulluma traagilised sündmused, mida tunneme tänapäeval armeenlaste genotsiidina. Romaani keskseteks teemadeks on üksikisiku vastutus ja halastuse võimalikkus, mis kodust kaugele saadetud misjonäre sõja keerises painama hakkavad. Sammhaaval, sidudes kokku killukesi Eesti, Euroopa ja Lähis-Ida ajaloost, avaneb meie ees lugu inimlikust hingesuurusest.

„Taeva tütarde“ autor Piret Jaaks lausus, et teadis Anna Hedwig Bülli lugu juba mõnda aega, kuid lõpliku tõuke romaani kirjutamiseks andis sõda meie ümber: „Bülli ja armeenlaste lugu kõlab tänapäevaga kokku mitmel tasandil. Esiteks sunnib see pöörama näo sõjas kõige haavatavamate poole ning annab hääle neile, keda on kõige vähem kuulda – lastele ja naistele. Teiseks toob see fookusesse, kuidas ajaloolised traumad ei lahene iseenesest. Kuid lisaks räägib see lugu veel millestki väga olulisest, mis võib kergesti kaoses kaduma minna, nimelt – julgusest aidata.“

2023. aasta Kirjanike Liidu romaanivõistluse žürii liige Heidi Aadma sõnul on „Taeva tütred” haruldase sisendusjõu ja psühholoogilise täpsusega kirjutatud missioonilugu, mis pühendub kõige olulisemale ja välistab ebaolulise. Ajaloolisele ainesele toetuv „Taeva tütred“ kasvab välja 19. sajandi lõpus Haapsalus sündinud Anna Hedwig Bülli eluloost ja päästab koos temaga armeenia orbusid Türgi genotsiidist. „Autor on endalt varem küsinud: „Kas nende naiste tegelik hääl jõuab minu loomingu vahendusel inimesteni?“ Selle romaani põhjal saab talle vastata – see hääl on kuuldav,“ ütles Heidi Aadma.

Teine romaanivõistluse žürii liige, Tiit Aleksejev on iseloomustanud on „Taeva tütreid“ kui lugu tugevast naisest, karjasest, kes ei jäta oma karja. „Teost iseloomustab meisterlikult kujutatud keskkond ning ajastuliselt usutav keel, mis on ajaloolise romaani puhul väärtusteks omaette. Õnnestumine. Soovitan,“ ütles Aleksejev.

Raamatu esitlus on 6. detsembril kell 18 Vabamu muuseumis Tallinnas. Autoriga vestleb Brigitta Davidjants. Katkendeid romaanist loeb näitleja Maarja Mitt-Pichen.

Raamatu sisutoimetas Brigitta Davidjants, keeleliselt toimetas Tiina Randus ja kujundas Britt Urbla Keller.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments