Asjatundmatu pügamine sandistas pärnaallee

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Alle uuemõisas. Foto: Arvo Tarmula

Alle uuemõisas. Foto: Arvo Tarmula
Allee Uuemõisas. Foto: Arvo Tarmula

Möödunud nädalal lasi Ridala vallavalitsus lõigata Uuemõisas kutsekooli viival Ehitajate teel pärnapuid viisil, mis paneb iga looduslähedase inimese südame valutama.

Ridala valla majandusnõuniku Ailar Ladva sõnul hakkasid puud kasvama elektriliinidesse ja kriimustasid mööda sõitvaid liinibusse. Puud lõigati

3–4 aastat tagasi tehtud vana jälje järgi. Toona lõigati puid vaid ühelt poolt, nüüd on lõigatud mõlemalt poolt.

„Läheb kalliks, kui natuke sel aastal lõigata ja natuke teisel aastal. Kui olnuks mõni muu puuliik, ei oleks saanud nii pügada. Pärn peaks üle elama, selleks oligi suurem lõikamine,” ütles Ladva.

„Teadlikumalt tuleks läheneda, tulbastatud puul ei tohi kõiki võrseid korraga maha võtta,” rääkis arboristide koja esimees Heiki Hanso.

Hanso sõnul kannatavad ametnike teadmatuse tõttu kõik osapooled, nii puud, inimesed, kes neid könte peavad nägema, ja ka omavalitsused ise, sest esialgne odav lahendus võib hiljem palju kallimaks osutuda.

„Tuleb mõelda pikemalt ette, puu elu ongi pikk perspektiiv,” rääkis Hanso.

Hanso kutsus kõiki, kel on küsimusi puude lõikamise kohta, liituma arboristide koja grupiga Facebookis, kust saab tasuta nõuandeid ja vastuseid oma küsimustele.

Hanso sõnul ei pruugi kõige odavam pakkumus kõige parem olla. Odav „saesass” võib väita, et on spetsialist, aga tegelikult ei ole, ja lõikab võra ühe joonega tüükaks.

Pärnad istutati Uuemõisa nõukogude ajal.

„Võib–olla alguses oli mõte hoida neid kui vormipuid, aga pügamine nõuab raha ja selle peale ei mõeldud. Pärn on ju suur puu, vajab avarust ja ruumi,” rääkis Hanso.

Kitsastesse kohtadesse sobiks paremini pöökpuud ja pihlakad.

„Tulbastamine on vene ajast pärit lollus. See on halb eeskuju, nagu maha kukkunud värvipott, jäljed lähevad ei tea kui kaugele,” rääkis Hanso.

Võib juhtuda, et mõni talumees, kes sõidab nendest puudest mööda, leiab, et tal on ka kodus puud liiga suured, ja teeb nii, nagu linnas tehti.

„Tulbastamine on nagu kaks korda reha peale astumine,” kinnitas Hanso.

Köndistamine võib puudele tekitada tüvemädanikku, sest lõikehaavadest pääsevad tüvesse haigused. Puul on sama palju juuri kui oksi ja kui eemaldada liiga suur osa oksi, jäävad puu juured nälga ja puu sureb aeglaselt näljasurma.

Köndistamine ise on tulutu, sest mida rohkem võrast maha saetakse, seda rohkem kasvatab puu uusi võsusid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
5 dollars
10 aastat tagasi

Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Thanks Again. Will read on…

Arborist Heiki Hanso: Puulõikuse aeg on käes, aga kuidas seda õigesti teha | Lääne Elu
10 aastat tagasi

[…] Tegemist on Heiki Hanso kommentaariga Lääne Elu artiklile “Asjatundmatu pügamine sandistas pärnaallee“. […]

Piret Pihtjõe
10 aastat tagasi

Mina ei ole nõus, et algaja võiks alustada viljapuudega, sest isegi õunapuid ei osata lõigata, ploomidest ja kirssidest rääkimata.
Enne viljapuu kallale asumist tuleb asi endale ikka väga selgeks teha. Kahjuks ei saada üldjuhul köndistamisest aru enne kui puu on vesikasvudest hullu paruka kasvatanud ja koore maha visanud. Ja mida me tahame, isegi teenusepakkujad, agronoomid köndistavad puid, sest nad on nii kunagi õppinud.

Aga
10 aastat tagasi
part24
10 aastat tagasi

Postitad kommentaare liiga kiiresti, võta veidi hoogu maha.
Wordpress jne

Minge õige…

eneli
10 aastat tagasi

Soovitan alustada algusest. Artikkel on puht oma otsuse õigustamiseks. Imelik on vaid see, et kui lapsel jope varukad lühikeseks jäävad ei võta keegi käsi õlgadeni lühemaks ega käsi uut teha kes jopesse mahuks.

Aga
10 aastat tagasi
Reply to  eneli

jah, nii on ennegi õigustatud (näiteks Elvas ja Paikusel), et kui bussid ei mahu sõitma, siis tuleb puuladvad maha lõigata.

Aga
10 aastat tagasi

kus on sanktsioonid tellijale ja tegijale? Artikkel on ka kuidagi poolikuks jäänud… Ja targad raamatud just õpetavadki, et lõigata tuleb tihti, aga vähe korraga. Nii et o/v asjapulk peaks teise eriala valima.

kus
10 aastat tagasi

siin nagu uudis on, kellegi tellitud jutt tundub olevat

Sass
10 aastat tagasi

Meil on kurjad varesed, võiks kõik vana kalmistu puud ka maha võtta.
Muide, elikrti kaabel on ainul väikeses osas puude kohal.

t
10 aastat tagasi

pole seal midagi viga lihtsald keegi on kade