Tööinspektsioon kontrollib tänavu isikukaitsevahendeid ja raskuste käsitsi teisaldamist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Rein Nelis. Foto: Tööinspektsioon
Rein Nelis. Foto: Tööinspektsioon

Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni selle aasta sihtkontrollid on suunatud isikukaitsevahenditele ja raskuste käsitsi teisaldamisele. Sihtkontrollide käigus külastatakse vähemalt 45 ettevõtet Pärnumaal, Läänemaal, Saaremaal, Hiiumaal, Raplamaal ja Järvamaal.

2013 aastal tuvastas Tööinspektsioon järelevalve käigus 844 (neist 246 ehitustel) isikukaitsevahenditega seotud rikkumist: isikukaitsevahendid puudusid, neid ei olnud nõuetekohaselt valitud ja kasutatud ning tagamata oli isikukaitsevahendite arvestus, hoidmine ja hooldamine. Sellest tulenevalt pööratakse sel aastal rohkem tähelepanu isikukaitsevahenditele, kus sihtkontrolli käigus külastatakse erinevaid ettevõtteid ja ehitusplatse.

Tööinspektor Rein Nelise sõnul kontrollitakse töötajate varustamist isikukaitsevahenditega, nende vahendite kaitseomadustele vastavust, hooldust ja hoiutingimusi; mittekõlblike või kasutustähtaja ületanud vahendite asendamist; isikukaitsevahendite kasutamist ja sobivust töötajatele, isikukaitsevahendite kasutamise väljaõpet jne.

„Isikukaitsevahend on ette nähtud kandja kaitsmiseks tema elu ja tervist ohustava teguri eest. Nii on pea, silmade, hingamis- ja kuulmisorganite, keha, käte ja jalgade kaitseks olemas isikukaitsevahendid tööl esinevate ohutegurite vastu. Küllalt sageli aga ei oska või ei taha töötajad näha kaitsevahendi vajalikkust,“ lisas Nelis.

Raskuste käsitsi teisaldamise sihtkontrolli käigus vaadatakse, kas tööandja on hinnanud raskuste käsitsi teisaldamise terviseriski kõigil raskuste teisaldamisega seotud ametikohtadel, kas töötajad on enne tööle lubamist juhendatud raskuste teisaldamine tehniliste abivahendite õigest kasutamisest, kas töötajad on saanud väljaõppe õigete töövõtete kasutamise kohta, kas töötajatele on korraldatud tervisekontroll ning millised abinõud on tööandja poolt rakendatud terviseriski vältimiseks või vähendamiseks.

Määruse “Raskuste käsitsi teisaldamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded” kohaselt mõeldakse raskuste teisaldamise all raskuste massiga 5kg ja enam tõstmist, langetamist, käes hoidmist, kandmist või tõmbamist-lükkamist kas ühe või üheaegselt mitme töötaja poolt. Töötervishoiu tööinspektor Janika Rõõmuse sõnul võib raskuste käsitsi teisaldamine põhjustada: kuhjuvaid tervisehäireid, mille põhjuseks on pidevast tõstmisest tulenev luu-lihaskonna seisundi järkjärguline ja süvenev halvenemine, näiteks alaseljavalu; ägedaid traumasid, näiteks õnnetustes tekkinud haavad või luumurrud. Seljavalu on Euroopa Liidus peamine tööga seotud tervisekaebus (23,8%) ja uutes liikmesriikides kaebab selle üle märkimisväärselt rohkem töötajaid (38,9%),“ lisas Rõõmus.

Sihtkontrolle teostavad seitse tööinspektorit kuuest maakonnast. Lisainfot tööohutuse ja töötervishoiu kohta leiab Tööinspektsiooni kodulehelt www.ti.ee ning Tööelu portaalist www.tooelu.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments