Nurme bistroos linastub aasta parim dokumentaalfilm

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kaader filmist
Kaader filmist
Kaader filmist

Homme õhtul linastub Nurme bistroo Rändurite klubis aasta parimaks dokumentaalfilmiks pärjatud Heilika Pikkovi „Õlimäe õied”.

Film räägib Jeruusalemma külje all vene õigeusu kloostris elavast 80aastasest Eestist pärit nunnast ema Ksenjast.

Täispikka (film kestab tund ja 10 minutit) filmi võeti üles kahe aasta vältel Õlimäe Issanda Taevaminemise kloostris.

Režii ja stsenaariumi autor on Heilika Pikkov, kes on ise ka Haapsalus kohal.

„Olen valmis pärast filmi vestlema ja publikuga mõtteid jagama,” ütles Pikkov.

Mõte teha kloostris elavast eakast nunnast film tekkis režissööril Eestis, kus nunn käib aastas korra inimestele hingeabi andmas. Mõte idanes ligi seitse aastat ja sai siis kolme aasta kestel teoks, kirjutab Wikipeedia.

Film on pälvinud rahvusvahelist tunnustust, kultuurkapital andis filmile aasta dokumentaalfilmi preemia.

Heilika Pikkov, mis elu see film praegu elab?

„Õlimäe õied“ esilinastus Eestis möödunud kevadel, nüüd rändab ta üsna edukalt mööda rahvusvahelisi filmifestivale. Peale seda, kui film valiti maineka Locarno filmifestivali programmi Šveitsis ja sai sealt ka väikese auhinna, on filmi näidatud veel Minskis, Lübeckis, Bratislavas jne. EstDocsil Kanadas pälvis film žürii peapreemia.

Hoolimata rahvusvahelisest festivaliedust loodan eelkõige, et film elab edasi kõigi nende inimeste südames, kes seda siin kinodes näinud on.

Kas filmi peategelane on ise seda näinud ja kuidas ta sellesse suhtus?

Filmi peategelane ema Ksenja oli sel sügisel mõne nädala Eestis. Korraldasin talle kinos privaatseansi. Ta vaatas filmi ära ihuüksi suures kinosaalis istudes. Just nii olin ma seda alati ette kujutanud. Pärast filmi oli ema Ksenja mõtlik ja vaikne. Tal oli hea meel, et ta sai filmi suurelt ekraanilt ära näha.

Millega praegu tegelete, mida teile endale see film andis?

Kirjutan raamatut „Õlimäe õite“ tegemisest ja Jeruusalemmast.

See film muutis mind küpsemaks ja paremaks inimeseks. Õpetas ootama ja asjadele aega andma. Filmi ideest valmimiseni kulus seitse aastat. Selle aja jooksul sündis mul kaks last ja lahkus kaks vanavanemat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments