Regionaalminister: Suurem omavalitsuste ühinemine tuleb 2017

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Käesoleval aastal on Eesti omavalitsuste arv vähenenud 11 võrra, regionaalministri hinangul võiks suurem liitumine hoogustuda peale järgmisi valimisi ehk 2017. aastal.

“Sügiseste valimiste järel toimunud ühinemiste tulemusel sündis 18 omavalitsusest seitse senisest oluliselt suuremat ja tugevamat omavalitsust. Kevadel muutsime ka omavalitsuste ühinemist puudutavat seadusandlust, millega suurendati ühinemistoetusi ja anti ühinemisteks senisest oluliselt laiemad võimalused,” ütles regionaalminister Siim-Valmar Kiisler BNSile.

“Mitmed omavalitsused on teinud pärast valimis uusi ettepanekuid ühinemise läbirääkimiste alustamiseks. Raske on täna prognoosida, kui kiirelt nendega lõpule jõutakse, tore oleks, kui mitmed ühinemised toimuksid juba tuleval või ületuleval aastal. Meie tehtud seadusemuudatused toetavad seda igati,” sõnas Kiisler.

“Senine praktika aga näitab, et enamik omavalitsuste ühinemisi on toimunud koos kohalike omavalitsuste valimistega. Selles on oma tugev loogika ja korralduslikult on see kindlasti mõistlik. Selge on see, et suurem ühinemiste laine jääb 2017. aastasse,” lisas minister.

Valitsus eraldas 18. detsembril käesoleval aastal 18 vallast ja linnast moodustunud seitsmele kohaliku omavalitsuse üksusele (KOV) kokku 3,2 miljonit eurot ühinemistoetust. Toetuse aluseks võetakse 50 eurot ühe elaniku kohta. Toetuse minimaalne suurus on 150 000 eurot ja maksimaalne suurus 400 000 eurot KOV-i kohta. Iga KOV-i kohta arvutatakse toetus eraldi ja antakse see summeerituna ühinenud KOV-ile. Lääne-Nigula vald sai valitsuse otsusega toetust 450 000 eurot.

Eestis on käesoleva aasta lõpu seisuga 215 omavalitsust, enamikus neist elab vähem kui 2000 elanikku. Regionaalminister algatas 2012 sügisel omavalitsusreformi, mis näeb ette omavalitsuste vabatahtlikku koondumist väljakujunenud tõmbekeskuste ümber hiljemalt 2017. aasta kohalikeks valimisteks. Turu-uuringute AS poolt läbi viidud küsitluse tulemusel toetab sellist reformi 45 protsenti elanikkonnast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
2.kodanik
10 aastat tagasi

Ilus ja sorav jutt, aga 45. protsendiline toetus sellele reformile on küll vist laest võetud number….

Ahto
10 aastat tagasi

Nigu kört pärtli särk pühapäeva hommikul 🙂 Kõigepealt teatab Kiisler ,et ühinemistoetused makstakse välja osade kaupa 4 aasta jooksul. Siis lubab käesoleva aasta jooksul maksta ühinevatele omavalitsustele. Nüüd siis summeerituna ühinenud omavalitsusele. No mida siis ? Juriidiliselt pole Lääne-Nigula valda veel olemas. Või ajab hoopis meedia midagi segi ?