Linna muinsuskaitsealad tähistavad 40. aastapäeva

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu vanalinn. ARVO TARMULA
Haapsalu vanalinn. ARVO TARMULA

Sel aastal tähistavad 40. sünnipäeva üheksa Eesti linna muinsuskaitsealad, nende hulgas Haapsalu ja Lihula, ümmargust aastapäeva tähistatakse reedel seminariga Haapsalus.

Haapsalu muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu sõnul leiti pärast Tallinna vanalinna kaitsetsooni moodustamist 1966. aastal, et Eestis on veel terve rida keskagseid linnu, mille kaitseks oleks vaja midagi teha. Nii jõutigi 1973. aastal selleni, et Haapsalus, Kuressaares, Lihulas, Paides, Pärnus, Rakveres, Tartus, Viljandis ja Võrus moodustati vanalinna kaitseks riiklik kaitsetsoon. Padu lisas, et juba toona arutati ka Kärdla vabrikuasula kaitsetsooni moodustamist, kuid selleni ei ole jõutud tänini.

Koos Eesti iseseisvumisega muutusid kaitsetsoonid muinsuskaitsealadeks. Padu ütles, et Haapsalus on muinsuskaitseala ka tänapäeval enam-vähem samades piirides nagu see 40 aastat tagasi moodustati, vaid Viigi kallas on sellest välja arvatud.

Muinsuskaitsealad on huvitav sümbioos muinsuskaitse ja linnaplaneerimise eesmärkidest, kus põrkuvad soov kaitsta ja arendada, säilitada ja uuendada. Muinsuskaitsealade pikk ajalugu aitab heita pilgu tagasi, vaagida nii toonaseid kui ka tänaseid poliitilisi ja majanduslikke olusid, leida pidepunkte pärandist ja leida ruumi ka uutele väärtustele.

Reedel peetav seminar algab kl 14 Suur-Lossi tänaval mälestuspingi avamisega Ervin-Johan Sedmanile. Sedman oli esimene, kes Haapsalu vanalinna kaitsetsooniga tegeles, sõnastas muinsuskaitsealade eesmärgi ja valmistas ette dokumentatasiooni.
Tõnis Padu sõnul on palju sellest materjalist, mis Sedman toona kooostas, tänapäevalgi väga väärtuslik.

Pingi avamisele järgnevad Iloni Imedemaal ettekanded ja arutelud, kus kaitsetsoonide loomise aega meenutab Fredi Tomps, nii Haapsalust kui ka teistest linnadest kõnelevad Tõnis Padu ja Lilian Hansar. Päeva lõpetab mõttering muinsuskaitsealade rollist tänases Eestis.

Päevakava
14.00 Ervin-Johann Sedmanile mälestuspingi avamine (kohtume 10 minutit varem Suur-Lossi ja Ehte tänava nurgal)
14.45 kogunemine ja kohv Iloni Imedemaal
15.00 Fredi Tomps: kaitsetsoonide kehtestamise eesmärk
15.30 Lilian Hansar: Eesti vanalinnade uurimisest ja kaitsest
16.00 Tõnis Padu: Haapsalu vanalinna kaitsetsoonist muinsuskaitsealaks
16.30 Muinsuskaitsealad täna. Aruteluring. Sõna saavad Oliver Orro, Nele Rent, Mart Siilivask, Reelika Niit, Kalli Pets, Egle Tamm jt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments