Lääne Elu paberleht 1. oktoobril

Madiken

madiken@le.ee

Kõige keerulisem oli liigutada Jaama oja ääres seisnud auruvedurit. Foto: Arvo Tarmula
Kõige keerulisem oli liigutada Jaama oja ääres seisnud auruvedurit. Foto: Arvo Tarmula

Raudteemuuseumi vedurid–vagunid tegid üle aastate sõitu

Eile liigutati uude asupaika kaks Haapsalu raudteemuuseumi vedurit ja üks vagun, et teha ruumi Kiltsi tee ja Jaama oja silla remondile.

Uue koha said senini raudteejaamast üle Kiltsi tee seisnud objektid: Jaama oja äärne auruvedur, raudteetammil seisnud manöövervedur ja kinnine vagun, ütles muuseumi juht Deana Põder.

Kõige keerulisem oli Jaama oja ääres seisnud rohelise kere ja punaste ratastega auruveduri liigutamine. Auruvedur tuli transportida sadakond meetrit eemale raudteetammile ja siis sadakond meetrit teisi rööpaid mööda tagasi perrooni juurde.

Rikaste edetabelisse mahtus kaheksa läänlast

Eile avaldatud Äripäeva rikaste edetabelis on endistest ja praegustest läänlastest kõrgeimal, 27. kohal Ain Hanschmidt.

Äripäev hindab 51aastase Ain Hanschmidti vara väärtuseks 72,4 miljonit eurot. Võrreldes eelmise aastaga on ta vara väärtus langenud.

Märt Maiste on ühendmuuseumide haldusjuht

Haapsalu linnavolikogu kultuurikomisjoni esimees ja kunagine aselinnapea Märt Maiste töötab 9. septembrist ühendatud muuseumide sihtasutuse haldusjuhina.

„Minu soov on, et kõik juhid võiksid keskenduda sisutegevusele,” põhjendas Haapsalu ja Läänemaa muuseumide sihtasutuse juht Anton Pärn haldusjuhi ametikoha loomist. „Et vabastada teised majahoidja koormusest.”

Ulrika Grauberg hakkab juhatama üle–eestilist koori

Uut üle-eestilist tütarlastekoori hakkab Ave Sopi kõrval juhatama haapsallane Ulrika Grauberg.

Hea valimistava autahvel 2: Pealinn, aitab!

Vabatahtlikud valimiste valvurid reastasid taas hea valimistava vastu eksijaid. Rängim eksimus oli Keskerakonna kandidaatide promomine pealinna ajalehes. Sellest ja teistest eksimustest kirjutab Lääne Elu arvamusküljel Urmo Kübar vabaühenduste liidust EMSL.

Üks küsimus: kas alla kolmeaastase lapse emal on õigus teistest kiiremini tööleping üles öelda?

Kolm valda hakkavad lõpetama

Risti, Oru ja Taebla vallajuhid valmistuvad otsi kokku tõmbama, sest oktoobrist nende juhitavat omavalitsust enam ei ole.

Kaheksa aastat Risti valda juhtinud Rein Kruusmaa ütles, et oktoobri keskel tuleb tavapärane lõikuspidu, mida üksiti võib pidada valla lõpupeoks.

EMT ja Elisa katavad kiire internetileviga kogu Läänemaa

Kiire 4G internetileviga on Läänemaa katnud EMT ja Elisa, Tele 2 on kahekordistanud 3G kiirust ja lisanud Haapsallu kolm uut 3G saatjat.

Noorte ettevõtlikkusprogramm jõuab Läänemaale

Läänemaa koolinoored esimest korda kaasa lüüa Entrumi ettevõtlikkusideede konkursil.

Eestis neljandat ja Läänemaal esimest hooaega tegutsev Entrum on programmi Läänemaa koordinaatori Cynne Põldääre sõnul parim, mida just ettevõtlikkuse vallas noortele praegu pakutakse. „Noortel aidatakse oma ideed arendada ja ka ellu viia,” ütles ta.

Haapsalu linnapeakandidaadid tutvustasid oma tegevuskava

Reede õhtul astusid Haapsalu sotsiaalmajas publiku ette kolme erakonna Haapsalu linnapeakandidaadid.

Nii Reformierakonna kandidaat ja praegune linnapea Urmas Sukles, Keskerakonna kandidaat ja praegune aselinnapea Peeter Vikman kui ka IRLi kandidaat ja praegune Lääne maavalitsuse arengu– ja planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu pidid pärast sissejuhatavat enesetutvustust ja enne kuulajate küsimustele vastamist rääkima, milline oleks nende tegevus linnapeana aastani 2017.

Lugu saab lugeda siin.

Regionaalminister ja omavalitsused on tulubaasi suhtes risti vastupidisel arvamusel

Regionaalministri arvates on omavalitsuste tuleva aasta tulubaas suurem kui kunagi varem, aga omavalitsuste meelest on see jutt hämar ja tulubaas on kriisiajal kärbitud tasemel.

„Nii suur kui järgmisel aastal pole meie omavalitsuste tulubaas kunagi varem olnud, isegi mitte majandusbuumi kõige teravamas tipus,” väitis regionaalminister Siim Kiisler.

Paralepas peeti käimise Eesti ja Läänemaa meistrivõistlused

Laupäeval peeti Paralepas maantekäimise Eesti meistrivõistlused. Mehed käisid 50, naised 20 kilomeetrit.

Meeste meistritiitli jättis Haapsallu Margus Luik, kelle võiduajaks kujunes 4:27.19.

Naistest võitis Margarita Kozlova Sillamäelt ajaga 2:06.40.

Läänemaa jalgpalliklubi alistas Keila 3:2

Läänemaa jalgpalliklubi suutis pärast kaht järjestikust kaotust jälle võita. Kodus alistati Keila JK II seisuga 3:2. Liigatabelis jäädi aga endiselt kolmandale kohale, sest konkurendid JK Kernu Kadakas ja JK Retro võitsid samuti.

Veel spordiuudiseid: Läänemaa jalgpallimeister on Taebla naiskond, koolide jalgpallimeistrivõistlused peeti ligi saja poisi osavõtul, Kapa sprint lõpetas Läänemaa regiooni meistrivõistlused, lauatennisistid nalustasid hooaega hästi ja Läänemaa lapsed võitsid mitmevõistluses medaleid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
10 aastat tagasi

Kahjuks jah kolm valda lõpetavad riigi survel oma tegevuse. Ja ikkagi pole ma siiani kuulnud ühegi valimiskandidaadi käest,kas nad on ka esimesel võimalusel valmis valituks osutumisel oma valla õigused käest andma. Kui nad seda enne valimisi ei luba,pole neil ka õigust valituks saades valla kaotamise poolt hääletada….

Vello
10 aastat tagasi

Ain Hanschmidt on tubli mees mis siis et vara väärtus langes.Ega kõike kaasa ei võta.