Tartu Uus Teater toob Haapsallu pärjatud „Ird, K.”

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nero Urke kui Ird, K. ja Katrin Pärn kui Epp Kaidu. Foto: Andres Keil
Nero Urke kui Ird, K. ja Katrin Pärn kui Epp Kaidu. Foto: Andres Keil

Kolmapäeval, 11. septembril mängib Tartu Uus Teater Haapsalu kultuurikeskuses rohkelt kiidetud ja palju auhindu võitnud lavastust „Ird, K.”.

Tartu Uue Teatri kodulehekülg tutvustab lavalugu Vanemuise teatri peanäitejuhist, Vanaks Hirmsaks kutsutud Kaarel Irdist nõnda:

„Lavastus on tragöödia mehest, kes ei kahtle ega kõhkle kunagi ning kelle suurim mure on see, et ta ei jõua kõike ise ära teha. /…/ Kaarel Ird (1909–1986) on Eesti teatriajaloo vastuolulisim mees. Pätt ja kommunist, lavastaja ja teatriehitaja, kelleta poleks Tartu linn ja Vanemuise teater sellised, nagu me neid tunneme.”

Tulihingeline kommunist Ird, K. läks eluloojakul kõigiga tülli ja suri vaimses üksinduses hullumajas.

„Ivar Põllu Irdi–lavastus on valus, tark ja andekas — seda nii käsikirjalt kui teostuselt,” kirjutas Jaak Allik Postimehes lavastust arvustades.

Alliku sõnul näeb laval armastavat Irdi, kurba Irdi, hirmunud Irdi ja lihtsalt head sõna vajavat Irdi. Näitlejad saavad Allikult kiita, kuigi peale Evald Aaviku on kõik noored ega ole Irdiga kunagi kokku puutunud.

Ird, K. osas on Nero Urke, teised näitlejad loovad terve galerii eredaid tegelaskujusid: Epp Kaidu, Mati Unt, Urmas Ott, Evald Hermaküla, Jaan Tooming, Jaan Saul jt.

Kiitusega muidu kitsi Jaak Allik ütleb koguni, et lavastaja Ivar Põllu on astunud tubli sammu, et 70 aasta pärast oleks teatritegijate uuel põlvkonnal põhjust luua lavastus „Põllu, I.”.

18. märtsil 2010 Genialistide klubis esietendunud „Ird, K.” sai Eesti teatri aastaauhindade jagamisel parima meesosatäitja ja parima algupärandi auhinna; parima naisnäitleja ja lavastaja nominent oli ta peale selle.

Balti Teatrisügiselt tulid parima meesnäitleja, kontseptsiooni ja muusikalise kujundaja preemia. Ivar Põllu ja Nero Urke pälvisid Kristi ja Siim Kallase stipendiumi.

Tükis mängivad Nero Urke, Katrin Pärn, Maarja Mitt, Evald Aavik, Janek Joost, Juss Haasma. Autor–lavastaja on Tartu Uue Teatri juht Ivar Põllu, kunstnik Kristiina Põllu, valguskunstnik Taavi Toom.

Teatri projektijuht Maarja Mänd ütles, et teater teeb paar korda aastas pikema gastrolli Tallinna, kus mängib Kanuti Gildi saalis. Käiakse ka mujal Eestis, aga Haapsallu tuleb teater küll esimest korda.

„Ird, K.” on Maarja Männi sõnul teatri esimene hittlavastus, nüüdseks on auhinnatud tükke teisigi.

Männi sõnul ei meeldi lavastus mitte üksnes auhinnažüriidele, vaid ka publikule. Paljud vaatajad on Irdi isiklikult tundnud ja lavastust kiitnud. Näiteks selle eest, et Irdist on pärast surma saanud pigem karikatuurne tegelane, tükk annab talle inimliku mõõtme, näidates Irdi nii heast kui ka halvast küljest.

Et tükki on mängitud nüüd juba 3,5 aastat, jääb see hooaeg viimaseks, ütles Mänd.

Lavastus on kahes vaatuses ja etendus kestab 3 tundi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
vaike
10 aastat tagasi

Väga hea. vaadake kindlasti