Juhtkiri: Vabadus valida

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Nädala alguses kirjutas Postimees, et Eestis on väikelinnu, mis ei suuda tõmbekeskusena toimida — Jõgeva, Põlva, Valga ja Haapsalu. Samas artiklis kirjutati, et regionaalminister Siim Kiisler tõi negatiivse näite just Haapsalu kohta.

Lääne Eluga rääkides täpsustas minister, et ei soovinud Haapsalu linnale mitte süüd veeretada, vaid nentida, et Läänemaa peab märkama ohtu ja tõsiselt tegelema Haapsalu tugevdamise või uue tõmbekeskuse maakonda loomisega, sest muidu pendeldajad väsivad ja kolivadki ära. Uuringu koostaja Rein Ahase sõnul aga ei tähenda uuringu tulemused, et Haapsalu oleks kuidagi negatiivne näide või teistest halvem, sest Tallinna lähedusel on omad plussid — Läänemaa inimestel on käeulatuses kaks tõmbekeskust, seega valida, kus oma asju ajada.

Kas pendelrände uuringu tulemused on siis Läänemaale hea või halb uudis? Oleneb sellest, kas me räägime inimese või ühiskonna tasandil. Kui tahame, et igal läänlasel oleks võimalikult palju valikuvabadusi — ettevõtteid, kus töötada, juuksurisalonge, kus soengut teha või teatrietendusi, mida vaadata —, on Tallinna lähedus tõesti võit.

Kui me tahame, et Eesti ei jaguneks Tallinnaks ja perifeeriaks, et Läänemaa säiliks igapäevaeluks, mitte ainult suvitamiseks sobiva keskkonnana, tuleb aga tõsiselt mõelda, kuidas jõuaksid Haapsalu päikesekiired tõmbekeskuste kaardil tervele Läänemaale. Esimene asi, mida saame teha, on valida Haapsalu. Eelistades töökohta, juuksurisalongi või teatrikülastust oma maakonnakeskuses, kui vähegi võimalus on.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
10 aastat tagasi

Nüüd leiti siis jälle teoori mis võimustrateegiat õigustaks ja kohe rahvale pasunaga kõrva. Minister on ise selle minnalaskmise korraldanud ja nüüd on süüdi veel need kellest jõud veel üle ei käi. Mis vabadus. Valik on see kui esitatakse mitmeid arenguversioone, nende kohta on võrdne argumentatsiooni bagas ja leiduvad inimesed kes ütlevad et ma teen selle ära. Probleem on selles et see valik tehakse juba ennem tavakodanikku ära ja pärast on kodukulud alla kampaania. venelased ütlevad selle peale – суп с катом. inimene läheb sinna,kus tal on hea… – vot see ongi mõttelaad mis on ajude vahele valatud ja see on… Loe rohkem »

Gen.
10 aastat tagasi

Olen siin elanud ja töötanud kogu elu. Siin ka sündinud. Ilus ja turvaline linn- pole mõttesegi tulnud kuskile kolida. Ja pole mõtet sonida mingist tõmbe- või lükkekeskustest- inimene läheb sinna,kus tal on hea…

Olematu
10 aastat tagasi

Jälgides kinnisvaraturgu võib vist öelda, et nii suurt valikut pole Haapsalus enne olnud.:) Oleks hinnad veidigi normaalsemad, siis tuleks Haapsallu elama küll! Kui korteri eest annad pangale ära kogu kohapeal makstava miinimumpalga, siis puudub mõte. Linnaisade poliitika järgmistel valimistel võiks olla ettevõtjatega koostöö tegemine selle nimel, et Haapsalus oleks hea elada. Ka neil, kes siia veel jäänud on. Praegu pole mõtet.