Õudus- ja fantaasiafilmide festival murrab kultuurikeskusest välja

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

HÕFFil linastub ka verivärske USA õuduskomöödia „Päratu ämblik”, mis on just tehtud kummarduseks kunagise kollifilmižanri hiilgeaegadele. KAADER FILMIST
HÕFFil linastub ka verivärske USA õuduskomöödia „Päratu ämblik”, mis on just tehtud kummarduseks kunagise kollifilmižanri hiilgeaegadele. KAADER FILMIST

Täna algav õudus– ja fantaasiafilmide festival toob kaheksandat korda Haapsallu viimaste aastate õõva– ja fantaasiafilmide paremiku.

Festivali programmi koostaja Helmut Jänese sõnul on tänavu Haapsalus eriti palju linateoseid, mis sobivad ka tavalisele, õudusfilme mitte nautivale vaatajale. „Eriti pean silmas trillereid, näiteks „Surnukeha”,” nimetas Jänes. „Õudusega on siin pistmist vähe.”

Lausa kogu perele vaatamiseks soovitas programmijuht dokumentaalfilmi „Ameerika karjub”, kus läbi huumoriprisma portreteeritakse oma elu halloween’i tähistamisele pühendanud Ameerika peresid.

Sissejuhatuseks õudus– ja fantaasiafilmide maailma soovitas programmijuht vaadata laupäeval linastuvat 26 režissööri lühifilmide kogumikku „Surma aabits”.

„Kes tahab aimu saada, mida üks õudus– ja fantaasiafilm endast kujutab — siin on seda küll ja küll,” selgitas Jänes.

Haapsalu õudus– ja fantaasiafilmide festivali (HÕFF) avafilmile juhatavad publiku täna kell 19 vana surnuaia eest startivad zombi’deks riietunud mootorratturid. Haapsalu motoklubi Müristaja MC ratturite paraad tipneb performance’iga pool kaheksa kultuurikeskuse laval. Festivali avab 1980ndate kultusfilmi „Maniakk” tänapäevane versioon, milles mängib peaosa — ekspressiivset ja õõvastavat sarimõrvarit — „Sõrmuste isanda” nunnu peategelane Elijah Wood.

Festivali tipphetkeks nimetas Jänes Hispaania filmi „Kõigesööjad” maailma esilinastust, mille juhatab sisse režissöör Óscar Rojo ise.

Kultuurikeskuse juhataja Gülnar Murumägi ütles, et tõmbab peagi programmis mõnele filmile ringid ümber. „Mulle meeldivad filmid, kus on põnevust ja ärevust, kuid mitte otsest vägivalda,” täpsustas ta.

Festival väljub seekord ka tavakeskkonnast — mulluse HÕFFi hittfilm „Manborg” linastub täna õhtul veekeskuses, kus saab seda jälgida näiteks basseinist kummimadratsil. „Või kes soovib normaalsemat pinda — nende jaoks tuuakse 50 tooli,” lubas Jänes.

Et HÕFF kuulub sellest aastast Euroopa fantaasiafilmide ühendusse, on festivalil esimest korda kavas ka võistlusprogramm. Eesti filmidest osaleb HÕFFi lühifilmide konkursil Moonika Siimetsa „Oled see sina?”. Võidufilmi kuulutab rahvusvaheline žürii välja pühapäevasel lõputseremoonial ning linateos pääseb sügisel suurele festivalile, kus selgitatakse Euroopa parim lühifilm fantaasiažanris.

Haapsalu festivali külastab Jänese sõnul seekord rekordarv filmitegijaid, üle kümne. „HÕFFi teatakse kui üht mõnusat kohta,” selgitas Jänes.

Reede keskpäevast kostitab kultuurikeskuse siseõues välikohviku festivalikülalisi Põhjaka mõisa pere.

Kultuurikeskuse kohviku juhataja Indrek Otti lubas, et festivaliaegses menüüs on, nagu mullugi, temaatilised road ja joogid. „Tomatine köögiviljasupp „Varjude öö”, struudel „Vääritud tõprad”,” nimetas ta.

Reedel kell 14 peetakse kultuurikeskuse rõdusaalis filmiteemaline mälumäng, millel osaleda soovijad peaksid end festivali kodulehel kirja panema. Osaleda võib nii üksi kui ka võistkonnana.

Laupäeval on festivalil tähelepanu all raamatud. Kella 12st võivad kõik tulla vahetama endale ebavajalikuks osutunud raamatuid teiste vastu.

Festivali reede– ja laupäevaõhtune pidu on Haapsalu vanas kinos, avapäeva pidu kultuurikeskuse rõdusaalis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments