Ruta Arumäe: Pöördepunkt kolmandas kvartalis leidis kinnitust

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe

Septembrikuiste jaekaubanduse ja tööstuse numbritega võib nüüd kolmanda kvartali kokku võtta. Majandusnäitajates kulgeb kõik ootuspäraselt ja üllatustest raporteerida ei saa.

Jaekaubanduse müügimahu kasv oli ka septembris muutumatu 7 protsenti, see on pea terve aasta sarnases ulatuses püsinud. Järgmistel kuudel võib jaekaubanduse kasv ehk protsendipunkti jagu väiksemaks vajuda, kuid põhimõtteliselt üsna stabiilne kasv jätkub. Hetkel soosivad tarbimist väga madalad intressimäärad, mis teevad lisaks kätte jäävale lisarahale ka säästmise ebaatraktiivseks ning kulutamise suhteliselt atraktiivsemaks, niipalju kui seda kindlustunne tuleviku suhtes lubab. Kindlustunne on aga viimastel kuudel taas päris kiirelt vähenenud, mistõttu tarbijad hoiavad ka veidi igaks juhuks sääste ja tarbimise kasv võib mõnevõrra väiksemaks vajuda. Samas sissetulekud kasvavad ning raha jagub nii tarbimise kui säästmise suurendamiseks.

Septembrist sai aga ilmselt pöördepunkt majanduskasvu jaoks, kuna üks tähtsaimatest harudest – tööstustootmine – näitab esimesi märke taas „jalad alla saamisest“.

Käesoleva aasta jooksul on tööstustoodangu mahud olnud pidevalt väiksemad, võrreldes eelmise aastaga. Samas on viimasel kuul toimunud töötlevas tööstuses elavnemine ning tööstustoodangu mahud pöörasid positiivseks. See kinnitab ühtlasi ka juhtivindikaatorite poolt prognoositud pööret elavnemise suunas kolmanda kvartali jooksul.

Pilti tööstuses aitas veelgi paremaks teha energiatootmise taastumine septembris, mis ilmselt on nüüd seotud hinna normaliseerumisega põhjamaade elektribörsil.

Seega, kolmandat kvartalit kokku võttes, tööstustoodangu ja jaekaubanduse näitajad on liikunud meie prognoosi graafikus. Tööstustoodang langes kolmandas kvartalis 1% ning jaemüük suurenes 8%. SKP kasvuks prognoosime kolmandas kvartalis 1,5% ning neljandas kvartalis selle suurenemist juba 3% lähedale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments