Minister Lihula koolile raha ei luba

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Mailis Reps. Foto: Arvo Tarmula
Mailis Reps. Foto: Arvo Tarmula

Lihula valla soov koolivõrgu korrastamise rahaga koolimaja korda saada ei täitu, sest haridusministri hinnangul ei kõlba sealne gümnaasium toetuse saajaks.

Oma viimasel istungil otsustas Lihula vallavolikogu taotleda riigilt gümnaasiumi remondiks neli miljonit eurot. Toetust taotleti koolivõrgu korrastamise meetmest, kust sai raha ka Lääne-Nigula vald, kes ehitab Taeblasse uue koolimaja.

Enne valimisi Haapsalus käinud haridusminister Mailis Reps ütles, et praegustel tingimustel Lihula raha saajate hulka ei kvalifitseeru. „See ei ole tavaline investeeringumeede, kus ministeerium vaatab oma lahkel loal ja otsustab, kas raha on vaja või mitte,” ütles Reps.

Ta lisas, et meede on mõeldud ikkagi koolimajade ruutmeetrite vähendamiseks, koolivõrgu korrastamiseks ning gümnaasiumi ja põhikooli lahutamiseks.

Lihulas, kus pole kavas gümnaasiumiosa sulgeda ega ka kooli ruutmeetreid vähendada, loodeti toetuse taotlemisel sellele, et vahepeal on toetuse taotlemise tingimusi leevendatud.

Reps ütles, et väikesed muudatused on nõuetes tõepoolest, aga tingimused pole muutunud. Haridusministri sõnul on üks muudatus tingitud haldusreformist ja puudutab valdu, kus gümnaasiumiosa on küll suletud, kuid mis nüüd liitumisega saavad tegutseva gümnaasiumi juurde. Läänemaal puudutab see näiteks Lääne-Nigula valda, kus Taeblas gümnaasiumiosa suleti, aga liitudes hakkab vald pidama Kullamaa gümnaasiumi.

Lõpliku otsuse selle üle, millised vallad toetust saavad, teeb Repsi sõnul komisjon. Nimekirja pääsenud peaksid selguma selle aasta lõpus või uue alguses ning seejärel saab alustada taotluse koostamist.

Lihula abivallavanem Margus Källe selgitas volikogu istungil, et kui esimeses voorus oli raha saamise üks tingimus koolivõrgu korrastamine ehk gümnaasiumi sulgemine, siis nüüd said toetust küsida ka omavalitsused, kus valla ainus gümnaasium tegutseb vähemalt 2012. aastast. Teine tingimus on, et kohalik omavalitsus on oma koolivõrku ikkagi korrastanud või korrastamas, st koole on kinni pandud või pannakse, aga need ei pea olema tingimata gümnaasiumid, selgitas Källe volikogus. Lihula vald on sulgenud Kasari põhikooli ja Tuudi algkooli, Hanila vald Vatla kooli.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Koolipapa
6 aastat tagasi

See maja ehitati 650 lapsele. Hetkel õpilasi veidi üle 200. Ruutusid tuleks vähendada, uue ehitamisega mitte vana remontida. Siis saaks ka toetust.

Mari Kisa
6 aastat tagasi

Lihula vald on sulgenud ka Kloostri Algkooli ja Vanamõisa Algkooli.