Kekkilä kaotas kohtuvaidluse Lääne-Nigula vallaga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: Urmas Lauri


Foto: Mirjam Varik

Tallinna halduskohus jättis rahuldamata OÜ Kekkilä Eesti kaebuse Lääne-Nigula vallavolikogu otsuse peale, millega volikogu ei nõustunud Niibi raba maavara kaevandamisloa muutmisega. Kekkilä ei kavatse otsust edasi kaevata.

Otsuse lükata Niibi turbatootmisala laiendamise taotlus tagasi tegi Lääne-Nigula volikogu veebruaris ja andis sellest ka Kekkiläle teada. Kekkilä soovis, et volikogu oma otsuse uuesti üle vaataks. Volikogu polnud nõus otsust muutma ning maikuus andis Kekkilä valla kohtusse.

„Päris hea otsus meile,” tõdes Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. „Kohtuotsus kinnitas, et volikogu otsus ja kaalutlus oli õige. Oma otsuses lähtus volikogu ju ettevaatusprintsiibist.”

Kekkilä Eesti OÜ juhatuse liige Raoul Johanson ütles, et kohtuotsust nad edasi kaebama ei hakka.

Kekkilä taotleb kaevandusluba 200 ha suurusele Niibi 2 turbatootmisalale. Loa väljastamist on venitanud kohalike elanike vastuseis. Salajõe kandi elanike kaevuvesi on rikutud ja arvatakse, et seda põhjustab turbakaevandus.

Mikk Lõhmuse sõnul oleks volikogu nõus kaevandusloa väljastamist uuesti kaaluma, kui tehtaks uuring, mis on vee rikkunud. Uuringuks sai vald KIKilt 30 000 eurot ning riigihanke uuringu teostamiseks võitis OÜ Inseneribüroo Steiger. Uuringutulemused saab teada ilmselt 1,5 aasta pärast.

Raoul Johanson ütles, et juba paar aastat tagasi pakkus Kekkilä välja, et ettevõte puurib Salajõe kandi elanikele paar kaevu. „Praeguseks oleme ühe kaevusoovija leidnud ning kui puurima hakatakse, saame katse-eksituse meetodil teada ka sobiliku veehorisondi,” ütles Johanson.

Peale Salajõe küla kaevude on hukas ka Mõisaküla, Niibi, Vedra ja Soolu küla kaevud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
neo
6 aastat tagasi

Tore uudis. Võitis see OÜ Inseneribüroo Steiger kes tegi KMH… kas nüüd kirjutatakse sama jutt et lehed langevad jõkke, koprad möllavad ning põllumajandus vohab ja seetõttu vesi hukkas?

Taeblast
6 aastat tagasi

Vallas on teisi tööandjaid ka peale kekkila. Kel käed küljes ja pea selge ei peaks nurisema. Vaadaku Taebla poole

2. kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  Taeblast

Jah, kuulutuste rubriigis otsitakse Taeblasse metallitöölisi ja noorsootöötajaid. Täitsa loogiline karjäärimudel, et pooled turbatootjad hakkavad treialiteks ja pooled pioneerijuhtideks.

Tööline
6 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Cipax on samuti tööd pakkunud, tubli töö eest saab seal ka hea palga.

kodanik
6 aastat tagasi

Enne valimisi lubavad kandideerijad töökohti ja peale valimisi on rahul,kui neid ei tule.

Juhan
6 aastat tagasi

Õige otsus. Vallaelanike heaolu arvelt ei saa laiutada.

laiem teema
6 aastat tagasi
Reply to  Juhan

Nii ja naa. Ka need on valla elanikud, kes seal tööd saavad või tööd saaksid. Kas ikka heaolu on nii hea neil, kel tööd ei ole?