Haapsalu turumüüjad külmetavad lausvihma käes

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Haapsalu turg. Foto: Arvo Tarmula

Aselinnapea Peeter Vikmani sõnul pole linnal aimugi, kui palju turu uuendamine kokku võiks maksta.

„Meil oli hea turg, aga nad tulid ja lammutasid kõik ära,” ütles eile Lääne Elule Haapsalu turu raudvara Nina Maksimova, kes on oma kaubaga kohal iga ilmaga. Turul on ta kaubelnud 20 aastat. Eile oli Maksimoval ülestikku seljas kaks kampsunit ja peal kilejope, et mitte päris läbi vettida. Tihedas vihmasajus kauples eile Haapsalu turul viis naist, kaks neist müüsid Poola riidekaupa enda püsti pandud telkides.

Turul tänavu kevadel alanud uuendustööd on turumüüjate sõnul olukorra hoopis hullemaks teinud. Kevadel lammutas linn pikad varjualused, mis olid küll kehvad ja vanad, aga olukord oli müüjate sõnul siiski parem kui praegu. „Enne oli meil katus, oli kuiv. Nüüd oleme märjad. Vaadake ise: kaup on märg, ise olen märg,” ütles Valeria Teppor, kes on turul kaubelnud kümmekond aastat.

Linn on paigaldanud küll uued puust varjualused, kuid nende kitsuke katus müüjaid ja kaupa vihma eest ei kaitse. „Oleks katus vähegi laiem, et ei sajaks pingi peale, aga ei ole,” ütles Teppor.

Haapsalu turu perenaine Katrin Rannamäe ütles turu olukorra iseloomustamiseks esialgu vaid ühe sõna: „Pekkis!” Peale varjualuste lammutamise asfalteeris linn suvel turuplatsi ära. „Aga vaadake, mis meil on keset platsi: meil on siin luikede järv!” ütles Rannamäe platsil laiutava hiiglasliku veelombi kohta. Turuhoone fassaad värviti küll üle, kuid värvimata tagasein mädaneb ja selles on suur auk, kust pudeneb saepuru. „Valimised on ukse ees. Iga teine on lubanud uut turgu, aga kus see siis on,” pahandas Rannamäe.

Keskerakonna nelja aasta taguse valmislubaduse kohta turg uuendada ütles Rannamäe, et tehtud on ehk 30 protsenti, 70 protsenti on tegemata. „Sellest saab aru iga täie mõistusega inimene, kes turul ringi vaatab,” ütles Rannamäe.

Rannamäel turu perenaisena pole aimugi, millal võiks turu uuendamine jätkuda. „Ma pole näinud mitte ühtegi eskiisi, mitte ühtegi kavandit. Tahaksin kuulda ja näha, mis saab, aga ei,” ütles Rannamäe.

Turuhoone vajab Rannamäe sõnul põhjalikku remonti, mis on väga kallis. Hoone fassaad ja otsaseinad värviti Rannamäe sõnul üle sügisel. „Siis kui valimised hakkasid lähenema,” märkis Rannamäe.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul ei saa öelda, et nelja aasta tagune valimislubadus turg uuendada oleks tervenisti täitmata. „Pool on täidetud,” ütles Vikman. Turuvärava kohalt on lammutatud ohtlik konstruktsioon, plats on asfalteeritud, vihmavee ärajuhtimise torustik paigaldatud ja turuhoone üle värvitud. Vihmavesi ei voola Vikmani sõnul platsilt ära sellepärast, et torustik on kanalisatsiooniga ühendamata. Haapsalu turgu haldava Linnahoolduse OÜ juhi Alo Lõpsi sõnul tehakse seda tuleval nädalal. „Turuhoone tagasein on remontimata, sest sügis tuli peale,” ütles Lõps. Lõpsi sõnul on kavas vooder välja vahetada ja sein soojustada.

Linna finantsjuht Martin Schwindt ütles, et 2017. aastal on linn turgu uuendanud 36 100 euro eest. Olemas on turu uuendamise ideekavand, mille autor on arhitekt Kristjan Tõlk. Ideekavandi järgi tuleb praegusele parkimisplatsile viis turukioskit. Parkla paikneb edaspidi Jüriöö tänaval. „Jüriöö tänava poolne kõnnitee kaob ära ja autod hakkavad tänava ääres parkima, ninad turu poole,” ütles Vikman. Endises mahus statsionaarseid varjualuseid enam ei tehta. Turuplatsile tulevad teisaldatavad letid, mida saab vajadusel sinna panna kas (näiteks laatade ajal) rohkem või vähem või platsi hoopis tühjaks teha. Turuplatsile on planeeritud puhkeala, kus saab istuda, ja laste mänguväljak. „Vajadusel on turuplatsil edaspidi võimalik korraldada avalikke üritusi,” ütles Peeter Vikman.

Millal plaanitu teoks saab, on Vikmani sõnul puhtalt raha küsimus. „Seda otsustab juba uus volikogu,” ütles Vikman. Ka ei osanud Vikman umbkaudugi öelda, mis turu uuendamine võiks maksma minna. „Selleks, et minna hinnani, peavad olema projektid. See, mis meil praegu on, on ainult üldine plaan,” ütles Vikman.

Turuhoone kohta plaani pole

Laguneva turuhoone kohta linnal plaan puudub. „Me pole otsustanud, mida sellega teha. Me pole uurinud, kas turuhoonet üldse ongi vaja, kas on soovijaid sinna,” ütles Peeter Vikman. Praegu tegutseb turuhoones kolm riidepoodi. Vikman tunnistas, et plaan pidanuks linnal praeguseks olema. „Vähemalt mingi kontseptsioon oleks võinud olla, aga see ei tähenda, et me turuga ei ole tegelenud,” ütles Vikman.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kullapai
6 aastat tagasi

Kas linnaisad ikka teavad täpselt mis asi on turg ja mida turul müüakse?Ennem valimisi on ju kerge lubada.Meil tehti kaks päeva enne valimisi majaesine nimepoolest korda.Tuli auto killustikuga ja sortsutas kild siia ja teine sinna,siis lasti mingit plöga peale.Nüüd on majaesine veel hullem kui ennem.Kas see on siis töö tegemine?

Kohalik.
6 aastat tagasi

Väga piinlik, et Haapsalu linn ei suuda turgu korda teha. Numbreid me oskame kõik väga suureks kirjutada, aga jääb ikka väheks. Rohkem tööd ja vähem loba.

Haapsalu
6 aastat tagasi

Kas oli ikka vaja need eelmised katusealused ära lammutatakse,kui ei jätku raha uute tegemiseks?👎⛺

nii ei saa
6 aastat tagasi

mis jutt,et lubadus turg korda teha on pooleldi täidetud.Kas lubaduses ka seisis,et teeme korda pool turgu ? Igatahes väga inetu lugu selle turuga,praegu on see kohutav.Peletab viimased kauplejad eemale.Või kkas see ongi tegelik eesmärk ?Tundub nii….

pool rehkendust ei vii ju tulemuseni
6 aastat tagasi
Reply to  nii ei saa

Pole muujaid pole ka ostjaid. Tahtsingi sügise hakul sealt kurki osta. Polnud ammu-ammu käinud seal. Üllatusin ebameeldivalt suuresti, jäin kurkideta ja lahkusin. Kauplejad, kas saite aru nüüd, et teid ei oodatagi sinna enam. Liivakast pannakse hoopis keset turgu ja kõik peaks plaksutama. Olgu siis, aga kas seda me ootamegi?

Marta
6 aastat tagasi

No vot. Kuna sa nii ammu-ammu turul käinud pole, siis ongi probleem selles, et iga teine-kolmas-neljas pole ammu-ammu käinud. Kuidas siis kaupmees tahab siia turule kauplema tulla, kui sa nii harva käid?

kaupmees ju tahab!
6 aastat tagasi
Reply to  Marta

Minu pärast seda turgu ometi keegi ei tee. Teisi käijaid ju oli. Ja müüjad mitte ei ütle, et ei taha kauplema tulla, vaid et tingimused on neile allpool igasusgust arvestust. Selles on ju probleem!

k.s
6 aastat tagasi

No nagu kõik see Eesti värk, nähtav osa särab
ja hiilgab aga pimedas tagatoas teevad Taavi ja kamraadid igasugu jõledaid tegusid..

maie
6 aastat tagasi
Reply to  k.s

Turule laste mänguväljak- eriline lollus. Aga kui kauplemiseks tingimusi ei ole, las siis lapsed lähevad mängima-plats leidnud kasutuse-ha,ha