Millest räägivad geenid? Homne Teadlaste Öö annab vastuse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Eelmise aasta Teadlaste Öö festivali külastas 3000 last ja täiskasvanut.
Fotod: Angela Leppik

 

Teadlaste öö festival tuleb homme Haapsallu eriti suurelt ja põnevalt.

Haapsalu kultuurikeskuses kella 10st avatud messialal on kohal üle 20 teadust, tehnoloogiat ja muud harivat tutvustavat boksi. Nagu ikka, saab end ülesandeid lahendades proovile panna ning võita auhindu.

„Nagu ikka, saab kõikides boksides käed külge panna,” ütles üks festivali korraldajaist, innovatsioonikeskuse Innokas juht Angela Leppik.

Leppiku sõnul leiavad päeva jooksul tegevust nii lasteaialapsed, kooliõpilased kui ka täiskasvanud. Lapsed tulevad gruppidena päeva esimeses pooles, pärastlõunal on lahedam toimetada peredel ja sõpruskondadel.

Kes ei karda kruvikeerajat või veel kardab seda, aga tahab proovida, võib endale valmistada mootorpaadi ja proovida, kas see püsib vee peal või tuli välja hoopis allveelaev. Saab teada, millest räägivad meie geenid ning kuidas neid teadmisi tervislikumaks eluks ära kasutada. Muidugi saab ka geneetika moodsaid vahendeid ise proovida.

Eesti keele tehnoloogiakeskuse boksis saab panna arvuti rääkima seda, mida keegi tahab; võib proovida, kas arvuti tunneb ära, kas kirjutatud tekst on positiivne või negatiivne, ning katsetada, kas masin suudab räägitavat üles kirjutada.

Kultuurikeskuse suures saalis esineb Ahhaa teadusteater: uuritakse sisse- ja väljahingatavat õhku ja näidatakse Päästeteatri parimaid palu.

Suukoolis saab teada, kuidas tekivad hambaaugud, kell 13 selgitab Merike Kessler Helsingi ülikoolist, kuidas osaleda projektis StarT, kus igal lapsel on võimalik tähena särada.

Kell 17 tuleb Geenikohvikus juttu meie geenidest ja toidust: kuidas nad mõjutavad üksteist ja kuidas mõjutavad geenid meie toitumist? Kas oma geene tundes saab teadlikumalt toituda? Ettekande ajal saab ka jooksvalt küsimusi esitada, osalejate vahel loositakse välja geenitestikomplekt.

12. korda toimuv teadlaste öö festival on Baltikumi suurim teadust populariseerivate sündmuste sari. Festival toob üle 900 sündmuse enam kui 40 Eesti paika, peakorraldaja on teaduskeskus Ahhaa.

Terve päeva kestva festivalina on teadlaste öö Haapsalus kolmandat korda. Esimesel korral käis kohapeal 1000 huvilist, eelmisel aastal juba 3000.

Teadlaste öö festival toob sündmused ka Palivere ja Risti noortekeskusse ning Lihula ja Metsküla kooli.

Teadlaste öö festival reedel, 29. septembril kl 10–19 Haapsalu kultuurikeskuses
• Messiala – üle 20 põneva teaduse, tehnoloogia ja muu harivalt üllatava boksi
• Teaduskohvik – ettekanded algkoolile ja põhikoolile kl 11 ja 12,
• kl 17 Geenikohvik, 18 füüsikainstituudi ettekanne peegeldustest
• Ahhaa teadusteatri etendused kl 10–13 igal täistunnil

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments