Tamme tänava ristmik valmib jaanipäevaks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tamme ristmik. Tarmula

Tamme tänava ja Tallinna maantee ristmik on Haapsalu üks ohtlikumaid,kus juhtub sageli õnnetusi. Foto Arvo Tarmula 

Reedel sõlmis Haapsalu linnavalitsus ehituslepingu Lemminkäinen Eesti AS-iga Tamme tänava ristmiku ehituseks, tööd algavad 8. mail.

Lepingule kirjutasid alla Lemminkäinen Eesti Pärnu piirkonna juht Riivo Juhansoo ja Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman. Lepingu järgi on töödeks aega kaks kuud ehk 8. juulini. Eelmise aasta sügisel ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles, et tema kujutluses võiks ristmik valmis saada juuni alguses, Itaalia veinipeoks. Paraku on säärase projekti ettevalmistusperiood nii pikk, et ristmiku valmimine selleks ajaks osutus ebareaalseks.
„Lootus oli mul selline küll, aga hanked ja muud asjaajamised võtavad ikkagi oma aja,” selgitas Sukles.

Lemminkäinen Eesti projektijuht Mati Anspal andis tööde graafikusse vaadates lootust, et veinipeo ajaks on peamised ehitustööd ristmikul lõpetatud ja tee ise juba katte all, mis tähendab, et selleks nädalavahetuseks saaks ristmiku liiklejatele avada.
Sukles lisas, et eelmiste aastate suurürituste kogemusi arvestades on linnavalitsusel juba ka plaanis kaasata turvafirma ja politsei, et vajadusel liiklust reguleerida. „Eelmisel aastal Toto kontserdi ajal oli sellest väga suur abi,” märkis linnapea.

Suur projekt

Tallinnast Haapsallu suunduv sõidurada jääb remondi ajaks avatuks kui kõige kriitilisem – arvestada tuleb Rohuküla sadamasse toimuva liiklusega. Linnast välja sõit tuleb aga teetööde tõttu ümber korraldada – pealinna poole sõitjad peavad Tallinna maantee asemel suuna võtma Lihula maanteele ja pöörama enne viadukti Tamme tänavale. Haapsalu linnavalitsuse poolt projektiga tegeleva linnakeskkonna osakonna juhataja Sirli Vaksmanni sõnul on see juba varasemate teetööde ajal läbi proovitud variant.
„12. mai peaks olema see päev, kui liiklus Lihula maanteele ümber suunatakse,” ütles Vaksmann.

Tamme tänava ristmiku rekonstrueerimine on suur projekt, milles on palju osalisi, kellega peab ehitaja oma tegevusi kooskõlastama ja tööde graafikuid sättima. Näiteks tehakse samal ajal Haapsalu Veevärgi torutöid, mis ulatuvad ka Tamme tänavale. Et sõidukid sealt kaudu liikuda saaks, peab seal töid teostav Rannavesi Ehitus OÜ õigeks ajaks n-ö platsi puhtaks tegema. Oma tööde ajagraafikud kooskõlastavad Lemminkäinen Eesti ja Haapsalu Veevärk järgmisel teisipäeval peetaval koosolekul.

Haapsalu Veevärgi juhataja Kaido Erik kinnitas, et nende projektijuht Neeme Püss on tööde graafiku juba üle vaadanud ja neilt tõrkeid ei tule. „Meil on täiesti reaalne oma asjadega Pihlaka ja Tamme tänava ristis valmis saada, pealegi on meie tähtaeg alles novembris, nii et saame paindlikud olla,” selgitas Püss.
Mis kuupäeval ja kuidas liikluskorraldus muutub, antakse linnarahvale teada ja ümbersõidukohad tähistatakse viitadega.

Ristmik pimedaks

Haapsalu Linnahoolduse osaks Tamme tänava ristmiku rekonstrueerimisel jääb valgustuspostide ümbertõstmine.
„Kui Lemminkäinen annab meile märku, et nüüd on tööd sealmaal, võtame postid nende praegusest asukohast maha, mis tähendab, et ristmik jääb pimedaks,” selgitas Haapsalu Linnahoolduse juhatuse liige Alo Lõps. Pimendamine algab orienteerivalt 12. maist ja võib Lõpsi hinnangul kesta umbes kuu aega sellest olenevalt, kui kiiresti ehitaja vajalike töödega valmis saab. Haapsalu Linnahoolduses eletritööde eest vastutav Taivo Nõupuu lisas, et postide uude kohta paigaldamine ise käib kiiresti ning tööde käigust antakse inimestele ka teada.

Lemminkäineni objektijuht Riho Takker ütles, et tööde graafik kujuneb pingeliseks, sest ehitada on vaja ka Tallinna maantee sajuveekaevud. „Aga leppisime kokku, et 22. juuniks on asfalt maas ja ristmik töös. Jaanipäevajärgsele ajale jäävad teekattemärgistused ja haljastus,” ütles Takker.

 

Tamme tänava ristmik
Tamme tänava ja Tallinna maantee ristmikule tulevad ohutussaared ja valgusfoorid. Kui jalakäija soovib üle tee minna, tuleb selleks nuppu vajutada. Punase tule süttimisega sulgub üks sõidusuund, mis võimaldab samal ajal ka sõidukitel pöördeid sooritada. Eraldi vasakpöörderada autode tarbeks ei tule.

Projekteerija Tinter-Projekt
Tööde teostaja Lemminkäinen Eesti AS
Järelevalve Infragate Eesti AS, tehniline konsultant Siim Suits
Haapsalu linnavalitsusest koordineerib projekti linnakeskkonna osakonna juhataja Sirli Vaksmann
Projekti maksumus 222 307 eurot (koos käibemaksuga)
Tööde aeg 8. mai – 8. juuli 2017

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Joonised ohutussaarega
6 aastat tagasi

Oleks tore, kui avalikustataks ka joonis koos kaardimõõduga. Tahaks vaatama minna, kuhu see saar veel sinna mahub ja kellele see on- et takistada lapsevankriga, väikesi lapsi oma jalgratastega jms sujuvalt sõitmist- ikka nõkkadi, nõkkadi.

Imelik
6 aastat tagasi

Asi ei ole kellele vaid miks. Mõtle, äkki jõuab kohale.

Viktoriini küsimus
6 aastat tagasi

Kas käsu taavi saab ka oma rahalise lõike antud ehituselt?

Läänemaallane
6 aastat tagasi

Ega asjata Linnapea koera sõiduta kõikeläbiva automobiiliga. Et Haapsalu asfalteeritud tänavatel porimülkasse kinni ei jääks. Kui Urmas autoga kinni jääb, pääseb kutsu Linnapea esindajana ikka kohale …ja pokaali veiniga kokku lüüa!

njh
6 aastat tagasi

Haapsalus ei ole ühtegi korraliku teed enam, kõik on üles kaevataud.
Tuleks üldse liiklus ära keelata siin linnas kuna varsti saab ainult tankiga ringi sõita.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  njh

Kas sa arvad et kaevatakse sellepärast et midagi muud teha pole?

Asunik
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Kaevata ikka võib aga miskipärast just Haapsalus jäävad teed peale kaevamisi järjest lainelisemaks, et mitte öelda s…maks.
Lõputu lapp-lapi peal tehnoloogia.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Asunik

Vastab tõele ja see on tõesti kivi praeguse linnavalitsuse kapsaaeda.

Kodanik
6 aastat tagasi

Vasakpöörded sellel ristmikul ära keelata.
Seda nalja tahaks kül näha, et jaanipäevaks on ristmik valmis.

kohalik
6 aastat tagasi

Tamme tänaval (Lihula mnt – Pihlaka lõik) on hetkel käsil kanalisatsiooni rekonstrueerimistööd, mis jäävad pooleli (ehitaja peab tänava avama) seoses Tamme-Tallinna mnt ristmiku ehitusega. Ennegi on Tamme tn “praamitäied” liikunud, kuid nüüd (alates 12 mai) jääb piirkiiruseks 30 km/h, kuna tänu kan. töödele on pool tänavat künklik

Asunik
6 aastat tagasi

Kellele krt on vaja neid ootesaari?
Äkki teeks siis Veetorni juurde kah ühe ootamise platsi keset teed

Arvos
6 aastat tagasi
Reply to  Asunik

Mitte kellelegi. See on praeguse aja ajudeta inimeste moehaigus. Eriti lahe on see, et üks jalakäija paneb nüüd pikemaks ajaks liikluse seisma.

kr6ll
6 aastat tagasi

Ennegi need “praamitäied” autosi siit ju sõitnud, ei olnud hullu midagi IMO

ja
6 aastat tagasi

Tamme tänav on niigi katki,nüüd lõhuvad päris ära.

no kuidagi ikka saab
6 aastat tagasi

Praamitäied autosid sõitmas viadukti juurest Tamme tänavale. Tunnen kaasa, künkad ja mäed, orud ja augud!

kontrollpost
6 aastat tagasi

aga mitte ristmik. üks jalakäija sulgeb kogu liikluse kui pole midagi teha. siis praamimasinate rodu õhku saastamas.oleks võinud selle tamme vasaku pöörde likvideerida . linnapiiril normaalne vasakpööre ja rahulik tänav