Väinamerel tehakse lindude inventuuri

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Puna-harksaba (Tarvo Valker)

Puna-harksaba. Foto: Tarvo Valker

 

Väinamerel on käsil taasiseseisvunud Eesti suurim linnuloendus. "Natura-alade aruande koostamiseks tehakse ka linnualade inventuur,” ütles keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhataja Uudo Timm.

Ornitoloog Olavi Vainu nentis, et külmad ilmad on rändlindude rände toppama pannud. Esimene suurem lindude saabumine oli 6.–7. aprilli paiku. Virtsu kandis oli neljapäeval siselahtedes näha tuhatkond tuttvarti, avamerel sama palju merivarte. 

Ornitoloog Tarvo Valkeri loendusala ulatub Haapsalu Tagalahest Haeskani ja hõlmab ka Vormsit. „Alati pole loendusilma, tihtilugu tuleb linnud paari päeva jooksul kokku lugeda,” nentis Valker. „Väikeluikedest peatus meil kolmandik Euroopa populatsioonist.” Arvukusega on silma torganud ka väikekoskel. Merivardid kogunevad Voosi kurku, mai alguses on seal 50 000 lindu kindlasti. 

Samalaadne linnuloendus tuleb taas kümmekonna aasta pärast. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments