Kallas, Jõks ja Helme enam ei kandideeri

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Valimiskogu (urmas lauri)

Ükski viiest presidendikandidaadist ei pälvinud valimiskogu toetust. Foto Urmas Lauri

Pärast ebaõnnestunud presidendivalimist valimiskogus on kolm kandidaati: Siim Kallas, Allar Jõks ja Mart Helme teatanud, et nad riigikogus enam presidendiks ei kandideeri.

"Edaspidi riigikogus mina kindlasti ei kandideeri, las nüüd teised proovivad," ütles Kallas ERR-ile antud intervjuus. Valimiskogus teise vooru jõudnud ja seal 138 häält kogunud Kallas lisas, et tema hinnangul on tegemist olulise põhiseadusliku kriisiga ja presidendi valimise korda tuleb muuta. 

Teise vooru jõudnud ja seal 134 valijamehe toetuse saanud Jõks kinnitas samuti, et ta enam riigipeaks kandideerida ei soovi. "Lähen tagasi tootvale tööle," märkis Jõks BNSi vahendusel, hoidudes siiski laupäevaseid sündmuseid nimetamast põhiseaduslikkuse kriisiks.

Ka valimiskogu esimeses voorus 16 häält kogunud Mart Helme enam presidendiks ei püri. "Mina ei proovi rohkem, olen oma töö teinud," ütles Helme. "Võib-olla viie aasta pärast, aga mitte praegu," lisas ta.

Helme hinnangul peaksid kõik viis valimiskokku jõudnud presidendikandiaati edasisest kandideerimisest loobuma.

Mailis Reps ja Marina Kaljurand pole oma edasistest plaanidest teada andnud. Mailis Reps ei soovinud BNSile antud intervjuus enda kandideerimist või loobumist edasisest kampaaniast kommenteerida, märkides, et see sõltub poliitlistest konsultatsioonidest. 

Marina Kaljuranna tuntud toetajad Yoko Alender ja Liina Kersna riigikogu Reformierakonna fraktsioonist leiavad, et kujunenud olukorras, kus president jäi valimiskogus valimata, oleks vaja aeg maha võtta, enne kui uusi otsusi vastu võtta, kirjutas Postimees.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hmm
7 aastat tagasi

Mingit valimiskogu enam ei tule. Nüüd tuleb president valida riigikogus ja nii ongi.

needkolm
7 aastat tagasi

ei saa riigikogus niikui nii valitud ja üritavad valimiskogus uuesti, kui on selgeks tehtud need 60 keda peab eriliselt määrima

lõpuks ometi
7 aastat tagasi

hakkas tööle kunagi kiiresti muudetud seadus, mis ei lasknud Rüütlit valida presidendiks.
Aga meil on üks väga tubli näitleja, kes oskab Lennu Taati järgi teha. Äkki esitaks tema presidendikandidaadiks, ehk läheb läbi, või kuidas?

Agu
7 aastat tagasi

president pole nii kiire asi, las jääb ootele, valitsuse vahetus on kiirem teema,Taavi peaks tagasi astuma, aga ei…ootab veel rohkem alandusi

ETV annab teada
7 aastat tagasi

Rüütlile tehti ettepanek kandideerimiseks…

Roosi
7 aastat tagasi

Tulevane president on olemas ja ootamas oma aega.Mingil juhul mitte asendusvariant ,vaid sobilikuim,väga tõsiselt võetav ning erapooletu riigi juhtimises.Ta “leitakse”,nn.nina alt!Kõik on hästi ,just nii nagu vaja –tänase päeva seisuga.Ärge heitke meelt ega kaotage lootust,läheb nõnda kui peab.

kahju
7 aastat tagasi

küll, aga need, kes järgmiseks julgevad kandideerida on niiöelda asendusvarjant. Praegu oleks paras moment EESTI presidendi ametikoht kaotada , sest see on labastatud.

domino
7 aastat tagasi

Põrusid kõik täna ju.Võit ootab aga ees.Kui soovime presidenti,siis valime selle,kellele see koht on määratud.

olemegi
7 aastat tagasi

olukorras,kus pole soovi kandidaadiks saada enam ühelgi neist , kes täna kandideerisid. Kolm kandidaati on seda juba öelnud ja kui kaks naiskandidaati tõesti veel kahtlevad, siis andke andeks aga neid küll enam tõsiselt võtta ei saa. Vähe sellest , et Kaljurand tegi suure rumaluse ja loobus oma austustväärt töökohast hakkaks end veel teist korda presidendiks pakkuma. Kuskiltmaalt peaks ikka mingi piir olema.

no
7 aastat tagasi

Tänase päeva suurim võit oli Kaljuranna põrumine!

Jah
7 aastat tagasi
Reply to  no

Nõus!

Agu
7 aastat tagasi
Reply to  no

Õigus!