Kullamaal õitsevad punased nurmenukud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Punane nurmenikk Kullamaal ( (1)Kullamaal õitseb endise haigla lähistel pesakond punaseid nurmenukke. Muidu nagu nurmenukk ikka, kuid kroonlehed on kollase asmel erkpunased.

„Mina pole sellised enne näinud,“ ütles lilledest pühapäeval pildi teinud Katre Kuller.

Punaseid nurmenukke saab osta näiteks ühelt Tallinnas tegutsevalt taimemüüjalt.

„Kümme aastat tagasi Luige laadalt ostsin,“ meenutas Saku vallas Kiisa aleviuku lähistel elav Lea Meigas. „Kasvatan neid oma aias ja vaikselt paljundan,“ ütles taimehuviline Meigas ning ütles, et mõned taimed annab ta tütre firmasse müügiks.

Igaks juhuks on Lea Meigas punased nurmenukud oma aias nende esialgsest kasvukohast kaugemale istutanud, et punased nurmenukud tema aias kasvavate muude priimulatega ei tolmleks.

Kuidas punased nurmenukud Kullamaale sattusid, seda ei osata veel arvata.

Priimula (Primula) perekonda kuulub 430 liiki taimi. Eestis looduslikult kasvav harilik nurmenukk (Primula veris) hübridiseerib kergesti teiste priimulaliikidega ja Eesti aedades kasvatatavate sortidega.

Võõrliikidest metsistuvad harva kõrge priimula ja varretu priimula.

Urmas Laansoo Tallinna botaanikaiast selgitas, et Eestis looduslikult kasvav harilik nurmenukk on enamasti erekollaste õitega. Seemnest kasvanud hübriidsed taimed võivad olla ka punakate õitega.

Harilikul nurmenukul on ka punaste õitega sorte, näiteks ´Sunset Shades´, aga Eestis kasvatatakse neid harva.

“Kullamaalt leitud punaseõieline harilikku nurmenukku meenutav taim on tõenäoliselt hübriid, mis on tekkinud hariliku nurmenuku ja punaseõielise priimula ristumisel,” ütles Urmas Laansoo.

Punasest nurmenukust on varasemalt Läänemaal teade aastast 2007, toona puhkes seal õide üks tulipunane lilleke keset kuldkollast nurmenukumerd.

Nurmenukk ehk priimula (Primula L.) on taimeperekond nurmenukuliste sugukonnas. Nurmenuku perekonda kuulub 400–500 liiki.

Paljusid liike kasutatakse aianduses nende dekoratiivsete õite tõttu.

Mitmeaastased nurmenuku perekonna esindajad õitsevad peamiselt kevaditi, nende õied võivad olla punased, kollased, roosad või valged.

Eesti nurmenukud

Eestis võib kohata nelja nurmenuku perekonda kuuluvat liiki, neist kaks on pärismaised.

  • Kõrge priimula – Primula elatior – metsistunult (harva)
  • Pääsusilm – Primula farinosa – tavaline
  • Harilik nurmenukk – Primula veris – paiguti
  • Varretu priimula – Primula vulgaris – metsistunult

Allikas: Vikepeedia

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tõnu Ploompuu
7 aastat tagasi

Eesti Looduse 2005. a. augusti numbris on neist pilt kah. http://www.eestiloodus.ee/artikkel1182_1178.html

Punaste ja sageli ka veidi suuremate õitega nurmenukud on väga sagedased piirkondades, kuhu on toodud värvilisi priimulaid. Harilikult pole need värrad nii erededad.

Tõnu+Ploompuu
7 aastat tagasi
Reply to  Tõnu Ploompuu

s.t. pilt on paberväljaandes, mitte võrgus.