Mingifarmi vastu võidelnud looduskaitsjad kaotasid kohtuvaidluse

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

rebasefarm nuckö11

Palju kära tekitanud Noarootsi farmis kasvatatakse minkide asemel rebaseid. Foto Arvo Tarmula

Looduskaitsjad kaotasid lõplikult kohtuvaidluse, millega nad soovisid tühistada keskkonnaameti antud luba minkide pidamiseks Noarootsi valda kavandatavas mingifarmis, samas on praeguseks ettevõtja farmi rajamise plaanist loobunud.

Ühise kaebuse keskkonnaameti vastu esitasid SA Eestimaa Looduse Fond, MTÜ Eesti Ornitoloogiaühing, MTÜ Eesti Roheline Liikumine, MTÜ Pärandkoosluste Kaitse Ühing ja MTÜ Tartu Üliõpilaste Looduskaitsering.

Vaidluse aluseks oli keskkonnaamet otsus anda luba minkide pidamiseks OÜ-le Nuckö Farm Noarootsi valda kavandatavas mingifarmis, mis keskkonnakaitsjate hinnangul ohustaks ümbritsevat keskkonda ja olulisi loodusväärtusi.

Looduskaitsjad olid seiskohal, et farmi loomine kujutab endast ohtu Lääne-Eesti lindudele, näiteks ohustavanuks farmist põgenevad mingid lähedalolevatel kaitsealadel maas pesitsevaid linde. Ühtlasi suurenenuks seeläbi tõenäosus Aleuudi haiguse sattumiseks loodusesse, mis mõjutab looduslike pisikiskjate seisundit. "Tegemist on Natura 2000 ala mõjutava tegevusega, kuid loa andmisel keskkonnamõjude hindamist läbi ei viidud. Kui mõjude hindamisest oleks välja tulnud negatiivne mõju, ei oleks olnud võimalik mingifarmi ehitust lubada," leidsid looduskaitsajad.

Looduskaitsjad jäid siiski kõigis kohtuastmetes kaotajaks, viimasena ei võtnud riigikohus teisipäeval nende kassatsioonkaebust menetlusse. Samas kinnitas Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimees Silvia Lotman teisipäeval BNS-ile, et praeguseks on mingifarmi luba aegunud ja ettevõtja on ka loobunud oma esialgsest plaanist farm rajada. "Seega saavutasime siiski oma eesmärgi," lisas Lotman.

Nuckö Farm soovis algselt rajada Läänemaale Noarootsi valda Suur-Nõmmküla külasse ameerika naaritsaehk mingi farmi. Selleks esitas ettevõte 2011. aasta juulis keskkonnaametile mingi tehistingimustes pidamise loa taotluse. Ehkki plaanitava farmi ümbruskonnas asuvad mitmed ökoloogiliselt tundlikud alad, sealhulgas Natura 2000 võrgustiku alad, kavandatava tegevuse osas keskkonnamõju hindamist läbi ei viidud. Nimelt oli keskkonnaamet seisukohal, et kavandatav farm ei avalda eeldatavalt olulist negatiivset mõju ümbritsevale keskkonnale. Keskkonnaamet otsustas 2012. aasta augustis välja anda mingifarmi rajamise loa.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
x
8 aastat tagasi

Halloo, kuis see liha söömine siia puutub? Artiklis on ju kirjas, millised olid looduskaitsjate mured: “Looduskaitsjad olid seiskohal, et farmi loomine kujutab endast ohtu Lääne-Eesti lindudele, näiteks ohustavanuks farmist põgenevad mingid lähedalolevatel kaitsealadel maas pesitsevaid linde. Ühtlasi suurenenuks seeläbi tõenäosus Aleuudi haiguse sattumiseks loodusesse, mis mõjutab looduslike pisikiskjate seisundit.”

mutionu
8 aastat tagasi

Ja mida need looduskaitsjad ise söövad? Ega ometi mitte liha?

hurraa
8 aastat tagasi

nüüd tapavad ainult rebaseid. kõik korras.