Galerii: Noarootsi pidas kodukandi- ja kohvikute päeva

Malle-Liisa Raigla fotod

Eile toimusid Noarootsis kodukandipäevad, mis jätkuvad täna, ja kohvikute päev.

Kodukohvikuga oli väljas Pürksis asuv Miku talu, Einbis asuv Fidholmi talu ja Paslepas asuv Sarapuu talu. Kohvikute päeval lõid kaasa ka Noarootsi söögikohad. Kohvikute päev sai proovida hapusilku ehk surströmmingut, einestada lillede keskel kasvuhoones või proovida küpsetisi rootsipäraselt kohvilaualt.

Kodukandi päevade puhul oli Noarootsi eri paigus väljas mitu näitust – rannarootslaste eluolust 19. sajandi keskpaigas, eelmise sajandi hariduselust, Rooslepa kirikuvaradest, rannavaipa, näitust rannarootslaste riietumiskommetest, fotosid esimesest kodukandipäevast ja palju muud.

Kodukandipäevad algasi laupäeval jumalateenistusega Noarootsi kirikus, millele järgnes pidulik avamine Pürksi kultuurimajas. Laupäeva lõpetas simman Pürksi kultuurimajas, kus esinesid folklooriansamblid. Alguses pidi simman toimuma mõisapargis, kuid vihmase ilma tõttu koliti pidu ümber.

Täna lõpetavad kodukandipäeva kaks kontsert-palvust. Kell 11 esineb Noarootsi kirikus Sofia Joons ja Strand…Rand ning kell 14 Rooslepa kabelis Collegium Musicale.

Esimesed Noarootsi kodukandipäevad toimusid 1988., teised 1990. aastal. Vahepeal pole kodukandipäevi peetud. Schönbergi sõnul on Noarootsis olnud rootsi päevad, kuid need ei ole sama mis kodukandipäevad.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments