Noarootsis rulluvad lahti rannarootslaste kombed

Rannarootsi muuseumi neljapäevamemmed 2015. aastal Pürksis suurel rootsi päeval. Kodukandipäevi peeti Noarootsis viimati 1990. aastal. Foto: Arvo Tarmula

Rannarootsi muuseumi neljapäevamemmed 2015. aastal Pürksis suurel rootsi päeval. Kodukandipäevi peeti Noarootsis viimati
1990. aastal. Foto: Arvo Tarmula

Sel nädalavahetusel taaselustavad noarootslased kodukandipäevad, mida pole toimunud enam kui 30 aastat.

Pürksi kultuurimaja juhataja Ülle Schönbergi sõnul taaselustati Noarootsi kodukandipäevad selleks, et anda noortele edasi rannarootsi kultuuripärandit. „Kurbusega näeme, et järeltulevad põlved ei saa enam aru, mis on rannarootsi pärand,” ütles Schönberg. Tema sõnul on praegu tagumine aeg asi kätte võtta, sest veel on elus inimesi, kes mäletavad ja teavad rannarootslaste traditsioone. „Viimasel ajal on rõhk traditsioonidele olnud nõrk,” ütles Schönberg.

Schönberg tõi erandina välja Vormsi saare, kus on palju rannarootslastega seotud üritusi. Nii on ka Noarootsis kavas traditsioonide tutvustamist elavdada. Näiteks on tulevikus plaan viia eestirootslaste laulupidu Haapsalust üle Noarootsi ja hakata Noarootsi koolis õpetama talharpa ehk hiiu kandle mängu.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments