Laikmaa paviljoni tuleb ringikujuline pink

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Laikmaa paviljon arvo tarmula

Mullu valminud paviljon saab sel aastal ka pingi. Foto Arvo Tarmula

Läinud talvel Haapsalu Krahviaeda püstitatud Laikmaa paviljon saab nüüd aasta hiljem ka viimase puuduoleva osa – istepingi.

„Pink on nagu stiliseeritud oomega – ring, mis on ühest sektorist lahti lõigatud,” kirjeldas Haapsalu linnavalitsuse ehitusjärelevalve spetsialist Tõnu Tammesalu.

Pingi detailid valmistas Põlva firma Liimpuit, kus on valminud ka paviljoni enda konstruktsioon. Metalljalgadega liimpuidust pingi paigaldab Haapsalu firma Resteh. Pingi liimpuitdetailid maksid umbes 400 eurot, nende värvimine, jalgade soetamine ja paigaldamine ligi 800 eurot. 

Haapsalu linnaarhitekti Anu Joosti sõnul oli algne soov võtta paviljonipingi kavandamisel eeskujuks Ants Laikmaa majamuuseumi kahekohaline tool. Selle põhjal disainisidki Haapsalu kolledži käsitöö- ja disainieriala tudengid paviljonile pingi.

Tudengite loominguna sündinud kandiliste vormidega pinki pidasid nii Joost kui ka Tammesalu huvitavaks, kuid siiski pargipaviljoni mittesobivaks. „Paviljon dikteerib oma soove nii täpselt,” põhjendas Joost. „Katsetasime nende varianti, aga see ei sobinud kuidagi paviljoni ümara arhitektuuriga,” lisas ta. 

Tammesalu pakkus, et tudengite väljamõeldud ultramoodsat pingivarianti võiks kasutada mõnes teises paigas Haapsalu linnas. 

Laikmaa pargipaviljoni rajamist alustati 2014. aasta septembris, kuigi Haapsalu linnavolikogu otsuse järgi pidanuks paviljon selleks ajaks juba valmis olema. Kui esialgu hinnati paviljoni maksumuseks 40 000 eurot, siis nüüd on ehitus koos käibemaksuga läinud Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul maksma veidi üle 45 500 euro. Sellele lisandub pingi hind ja paigaldus. 15 000 eurot sai linnavalitsus paviljoni tarbeks Keskerakonna nn katuseraha.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Naaskel
8 aastat tagasi

” Kaua tehtud kaunikene”, ütleb rahvasõna. Kui ikka nii kaua tehakse üht väikest objekti, siis see on liialt küll. Juba 25. juunil 2013. aastal kirjutas Maaleht, et linnavolikogule esitatud eelnõu kohaselt valmiks Laikmaa paviljon koos pingiga 2014. aasta 01.augustiks. Nüüd vaat, et poolteist aastat juba möödas aga ikka kiidab linnavalitsus end. Seesuguse asjaajamise tempoga ei saa linnavalitsuselt midagi paremat oodata. Miks vaatab volikogu ükskõikselt kõike seda pealt?

ilus müüride taustal
8 aastat tagasi
Reply to  Naaskel

No, on asju, milleta kuidagi ei saa. See pink nüüd nii oluline asi ei ole, et väga kiire peaks olema. Hästi on, kui täiendatakse, minnakse edasi ja paremaks muudetakse. Minu meelest ilus algatus, ilus objekt ja vahva, kui ükskord valmis saab ja ümbrus ka korda.