Uue aasta seadusemuudatused, mis puudutavad inimese rahakotti

Kaie Ilves

kaie@le.ee

rahapetturid 002

2016. aasta jaanuarist hakkab kehtima mitu seadusemuudatust, mis mõjutavad inimeste rahakotti: alampalk tõuseb, maksuvaba tulu suureneb, peretoetused kasvavad. ARHIIV

Swedbanki rahaasjade teabekeskus tegi olulisematest muudatustest ülevaate.

Alampalk tõuseb 430 euroni

Alampalk, millega on seotud teised tulud ja kulud, tõuseb 2016. aastast 40 euro võrra ehk 430 euroni. Sellega seoses suurenevad lapsevanemate kulud omavalitsustes, kus lasteaia kohatasu on seotud alampalgaga. „Näiteks on vanemate kanda jääv lasteaiatasu Tallinnas 10,6 protsenti, Pärnus 12 protsenti, Tartus 11 protsenti ja Kuressaares 9 protsenti töötasu alammäärast, nii et vanemad peavad arvestama 3-8-eurose kohatasu tõusuga,” ütles teabekeskuse juht Lee Maripuu.

Peretoetused kasvavad

Lastega peresid puudutab see, et alates 1. jaanuarist suureneb lapsetoetus viie euro võrra ehk 50 euroni pere esimesele ja teisele lapsele. Toetus kolmanda ja iga järgneva lapse kohta jääb samaks ja on ka edaspidi sada eurot kuus. Lastega seotud toetustest kasvab vanemahüvitise ülempiir 2015. aastaga võrreldes 175 euro võrra ehk 2549 eurolt 2724 euroni. Lapsi üksinda kasvatava vanema jaoks suureneb igakuine elatis, mis ühele lapsele ei või olla väiksem kui pool valitsuse kehtestatud alampalgast ehk 215 eurot.

Maksuvaba tulu suureneb

Uuest aastast suureneb maksuvaba tulu 2040 euroni aastas ehk 170 euroni kuus. Seejuures ei tõuse laste ülalpidamisega seotud täiendav maksuvaba tulu, mis jääb endisele tasemele (154 eurot kuus ja 1848 eurot aastas). „Maksuvaba tulu ja peretoetuste kasvu mõjul suureneb uuest aastast kahte last kasvatava ja kahe keskmist palka saava leivateenijaga pere sissetulek aastas umbes  200 euro võrra,” ütles Maripuu. „Teisest küljest sööb suurema osa lastetoetuse tõusust lasteaia kohatasu kallinemine. Tallinnas viib kohatasu pere eelarvest järgmisest aastast senise 41,34 euro asemel 45,58 eurot ehk kahe lapse puhul kuus 8,48 eurot rohkem kui tänavu, nii et väike lastetoetuse tõus katabki vaid lastehoiu kallinemise,” ütles Maripuu. Veel võib Maripuu sõnul eraisiku seisukohast ebasoodsa muudatusena välja tuua mahaarvamiste kogusumma vähendamise. Alates 2016. aastast vähendatakse füüsilise isiku maksustatavast tulust lubatud mahaarvamiste kogusummat 1920 eurolt 1200 eurole. Muudatus puudutab alates 2016. aastast eluasemelaenu intresse, koolituskulusid ja heategevuslikke kingitusi ja annetusi. Samuti ei saa järgmisest aastast koolituskuludena tulust maha arvata autokooli ega täiskasvanute huvikoolituse kulusid.

Muutub üüritulu maksustamine

Jaanuar toob kaasa muudatusi kinnisvara üürileandjatele – neil tasub teada, et eluruumi üürilepingu alusel saadud tulust arvatakse edaspidi tuludeklaratsioonis üürimisega seotud kulude katteks maha 20 protsenti. „Näiteks kui eraisik üürib välja korterit, mille igakuine üür on 300 eurot, maksustatakse 3600-eurosest aastatulust tulumaksuga 80 protsenti ja 720 eurot ehk viiendiku saab omanik maha arvata üürimiskulude katteks. Sellist mahaarvamist rakendatakse kõigile üürileandjatele sõltumata kulutuste tegelikust suurusest, ja kuludokumente, näiteks remondiarveid või tšekke, ei pea maksuametile esitama,” ütles Maripuu.

Lähetuse päevaraha tõuseb

Tihti reisivatel töötajatel tasub teada, et välislähetuse päevaraha maksuvaba piirmäära suurendatakse seniselt 32 eurolt 50 eurole. Kui lähetus kestab kauem kui 15 päeva või on mitu lähetust samas kalendrikuus, on edasiste päevade eest päevaraha maksuvaba piirmäär ikka 32 eurot.

Tõusevad pensionid ja pensioniiga

Üldine pensioniiga Eestis on praegu meestel 63 aastat ja naistel 62,5 aastat. Meeste ja naiste pensioniea ühtlustamiseks hakkab 2016. aastast kehtima ka naistele pensioniiga alates 63. eluaastast. Keskmine vanaduspension tõuseb aprillist 5,5 protsenti ehk 396 eurole, jäädes seejuures tulumaksuvabaks. Pensionide täiendav maksuvaba tulu kasvab uuest aastast 225 eurole kuus.

Olulisemad muudatused alates 1. jaanuarist 2016

* Töötasu alammäär tõuseb 390 eurolt 430 euroni.

* Lähetuse päevaraha tõuseb 32 eurolt 50 euroni.

* Maksuvaba tulu ülempiir tõuseb 154 eurolt 170 euroni kuus (2040 eurot aastas).

* Autokooli, samuti täiskasvanute huvikoolituse kulusid ei käsitleta enam mahaarvatavate koolituskuludena.

* Maksustatakse 80 protsenti füüsilisele isiku eluruumi üürilepingu alusel saadud tulust.

* Lapsetoetus pere esimesele ja teisele lapsele tõuseb 45 eurolt 50 euroni.

* Vanemahüvitise määr on 390 eurot, ülempiiri on üle-eelmise aasta kolmekordne keskmine palk ehk 2724,36 eurot.

* Toimetulekutoetus tõuseb 90 eurolt 130 eurole.

* Töötutoetuse päevamäär tõuseb 4,41 euroni ehk ligi 137 euroni kuus.

* Vanaduspension tõuseb keskmiselt 5,5 protsenti ehk 396 euroni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Taadile
8 aastat tagasi

Muuseas,väga paljud inimesed tegutsevadki,suur osa neist isegi kahel töökohal,et ots-otsaga toime tulla…..

just
8 aastat tagasi
Reply to  Taadile

ma ise kahe ja poole kohaga,nii et

Taat
8 aastat tagasi

Praegu bensiin, diiselkütus, liha, piim odavamad kui mõni aasta tagasi, mida siin vinguda.
Poed on rahvast täis, tähendab rahapuudust ei ole, aga mõnel on kombeks lihtsalt viriseda. Tuleb ise ka tegutseda, aga mitte loota, et valitsus katab, kütab ja toidab.

Ivo
8 aastat tagasi

Ühesõnaga-mõtetu jutt sest midagi ei muutu, raha kätte ei jää kellegile rohkem.

Suli
8 aastat tagasi

Kõik see raha võetakse aktsiisitõusudest. Nii, et odavamaks ei lähe siin midagi.

Taat
8 aastat tagasi

Kes ei täna pisku eest, see ei täna palju eest ammugi- vanasti öeldi sedamoodi, aga ju see peab praegu ka paika.

orja
8 aastat tagasi
Reply to  Taat

mentaliteet

pole häda midagi
8 aastat tagasi
Reply to  orja

kes kuidas end ise tunneb. Kui ori siis ori, mina nii ei tunne ja ainult virisemisega paremaks midagi ei lähe. Ega ikka riik kogu rahvast üleval pidama ei hakka kunagi, ise olllakse oma õnne sepad.

Taat
8 aastat tagasi

Pension tõuseb aprillis, natukene küll, aga hea seegi. Pole elul häda midagi, võib täitsa rahule jääda.

eh
8 aastat tagasi

minu meelest selle 5 eurose lapsetoetuse tõusuga küll kelkida ei anna

Elu
8 aastat tagasi

läheb kallimaks 6% nii jõuame sotside arvates ruttu põhjamaade riikide tasemele. Laps peaministri mõistus.

ikka
8 aastat tagasi

nii,et elukallidus tõuseb,kokkuvõttes ei parane elujärg

kalts
8 aastat tagasi
Reply to  ikka

tõusevad praamipileti hinnad, riigilõivud jne

näriline
8 aastat tagasi
Reply to  kalts

osaliselt juba tõusnud.Kui varem said kõik pensionärid soodustust, siis nüüd ainult üle 65.

Gen.
8 aastat tagasi

Keskmiselt.krt,tàhendab,et ma saan ka keskmist palka. Mis on ùle tuhande euri kàtte. Palju Haapsalus seda saavad ?? Krt,ma vihastasin nii kòvasti ,et pissisin peldiku potist mööda. ?