Haapsalu ja Lääne-Nigula on finantsiliselt raskeimas seisus olevate omavalitsuste seas

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Haapsalu ja Lääne-Nigula on kümne kõige raskemas finantsseisus oleva Eesti omavalitsuse seas, kirjutab Postimees.

Kõige keerulisem on olukord Loksa linnas ja Rõuge vallas. Raskustes omavalitsuste edetabelis jagab Lääne-Nigula vald Mustvee ja Tõrva vallaga 4.-6. kohta ning Haapsalu on koos Kohtla-Järve ja Saarde vallaga 8.-10. kohal.

Rahandusministeerium hindas seitsme parameetri alusel Eesti linnade ja valdade finantsvõimekust ja leidis, et kümnele omavalitsusele ei saa anda kõrgemat hinnet kui 2. Lääne-Nigula sai hindeks 1,71, Haapsalu 2,0.

Kehva rahalise seisu tõttu koole ja raamatukogusid sulgeval Lääneranna vallal on finantsvõimekuse hinne 2,57. Vormsi vald on nende andmete põhjal üks võimekamaid omavalitsusi, tema hinne on 3,29.

Kõige parem rahaline võimekus on Kiili ja Harku vallas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
62 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kõik raha läheb
1 aasta tagasi

edaspidi “iibe tõstmisele.”

eks ole
1 aasta tagasi

Kuidas siis teised omavalitsused saavad ja meil on nii halvasti!?Ei ole ju mõtet valitsust ja ei tea keda veel süüdistada.Vaatame ikka meie oma linna valitsejate poole.

Mart the Part
1 aasta tagasi

Jutt, et ise valisite ei päde!

Kogu see aselinnapeade jõuk, kes lasershowsi paar korda aastas planeerivad ja muud hanked “kindlatesse kätesse” juhivad, tuleks välja vahetada… Ehk jääb kassasse veel niipalju krõbisevat, et posti tänavale asfalt maha panna… ( nii nagu fra mareni viival teelgi on).

Ikka
1 aasta tagasi

Rahaseisu parandamiseks on võimalusi: tasuline parkimine, suvitusmaks, Servituudi tasu, kui sinu maja rõdu, trepp, katuseräästas ulatub linnamaale st tänavale. Teoreetiliselt, sest praktikas ma ei tea, kas on tehtud, oleks veejuhtimisservituut, kui sinu maja vihmaveetorust tulev vesi suunatud linnatänavale

Ahto
1 aasta tagasi
Reply to  Ikka

Tegelikult võiks siis juba ka kõnniteel või tänaval käimise/sõitmise maksustada, linna sissesõit võiks juba esimese ringtee juurest tasuline olla, kõik ettevõtted maksustada lisaks ka kohalike maksudega jne. jne. Iseasi, mis sest linnast siis üldse mõne aasta pärast järgi jääb peale varemete.

Ikka
1 aasta tagasi
Reply to  Ahto

linnavalitsuse helged pead selleks ongi, et inimesi maksustamata linnale jõukust tuua.
Servituudi ja parkimise näited olid iroonilisena mõeldud

Ehh
1 aasta tagasi
Reply to  Ikka

Parkimise maksustamine ei ole ju kunagi olnud linnakassa megakasumi teenimisvõimalus. Tasuline parkimine on pigem ikka sellepärast loodud, et oleks kõigil soovijatel ruumi parkida.

Läänerandlased teavad
1 aasta tagasi

Vahet pole mis tulemas on. Koolide sulgemine aitab alati hädast välja niiet pole vaja pead norgu lasta.

Ahto
1 aasta tagasi

Ja kui mitte, siis saab alati vallarahva organidoonoriteks maha müüa nagu allpool selgitatud.

enn
1 aasta tagasi
Reply to  Ahto

tegelikult on laste organid need kõige väärtuslikumad, seega oleks see ju vallajuhtide meelest ideaallahendus – hundid söönud ja lambad terved e. lastelt koolid võetud ning tülikad lapsed rahaks tehtud. kujutan ette, et uue liberaalse riigikoguga läheb see plaan kohe hääletusele, et üleriiklikult töösse panna!

Jah
1 aasta tagasi

Haapsalus võiks gümnaasiumi küll sama hästi kinni panna, käivad 7., 8. ja 9. klassi 2 korda lihtsalt kombinaatpõhikoolis.

Raamatupidaja
1 aasta tagasi

Kui valitsemiskulu moodustab eelarvest 60% ja linnapead ning vallajuhid absoluutselt midagi ei tee(!), pole infrastruktuuri ja rahva heaolu mõttes midagi head loota 🙁
Valesti Valitud Valitsus

Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi
Reply to  Raamatupidaja

See valitsus on tegutsenud vaid asjatundmatult ning omakasupüüdlikult!
Ja seda saab kindlalt väita nii omavalitsuse kui riigi tasandil!
Kes kurat valis oravad!

Ekre valisid sina,
1 aasta tagasi

mitte rahvas.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi

Jess, anti jälle kont järada!

...
1 aasta tagasi

Nii kaugele oleme siis oma linnapeaga jõudnud- eestimaa vaesemate sekka. Kohtla- Järvel on nüüd uus ja särtsakas naisterahvast linnapea, aga meil… . See HARI ja tema juht on finantsiliselt kirjaoskamatud.

Kübe
1 aasta tagasi
Reply to  ...

Ja meie hari on täitsa kulunud ja kiilakas ega suuda tööd teha. Õigemini tema töö on tehtud. Juhtus see mida oli karta Ridalaga liitudes. Oli linn enne seda käpuli ja nüüd on uuesti, ainult et koos Ridalaga. Täname linnavalitsus tehtud töö eest. Nüüd on oodata aastaid juttu, et raha pole ja kõik teised süüdi. Ja need laenuintressid…eurolibor neid ei mõjuta?

Maali
1 aasta tagasi
Reply to  Kübe

Kes käskis valla alla neelata,kui külaelust ei oska lugupidada- Linn ise viletsakene kui rahvaarv vähernermas ja töökohti vähe. Kui põhiline on valitsejate heaolu, siis arusaadav, et kõigile ei jätku.

Linlane
1 aasta tagasi
Reply to  ...

Inimeed saavad kõik vanaks … ja muutuvad saamatumaks. Valime aga.

Vaatleja
1 aasta tagasi

Posti tänava puud maksavad kätte! Õuduste allee on püsti mida keegi ei taha kasutada.

Hmm huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  Vaatleja

Uued puud ju istutati minuteada!? Milles probleem?

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm huvitav

No puudest on asi ikka väga kaugel…esialgu on vaid vitsaraod…puudeks saavad ehk 20-ne aasta pärast…kui jälle mingit “geniaalset” ideed kellelgi ei tule, mis kõik vaja ringi teha…

Ehh
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

No aga need vanad puud olid ju ka kunagi vitsaraod. Kasvavad suureks.

Ikka ei mõika?
1 aasta tagasi
Reply to  Ehh

Vanad olid juba suured, uued ei paku varju veel palju aastaid. Parkimiskohti on palju vähem, autoga kehvem sõita jne. Palju siin ikka sellist totaalset käkki õigustada saab?

Ehh
1 aasta tagasi

Loogiline, et puud kasvavad aastaid. Saavad vanaks asendatakse uutega ja nii se elu käik ongi. Inimesed samamoodi sünnivad, elavad, surevad jne

K.s
1 aasta tagasi

A selle eest on meil peatänav, tõsi mis ei sobi liikluseks ja varsti ka uus hoone linnavalitsusele..

Just
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

Mina olen ka vältinud seda tänavat autoga sõites. Täitsa lõpp praak ikka või mida seal mõeldud oli. Ma tean, et sellest on palju juba kirjutatud, aga no ei anna rahu. Praegu on tõepoolest nii, et sooviksin metsa ja kalda tänavale head teekatet, siis saab hakkama.

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  Just

Metsa ja Kalda tänavad on juba praegu nutuses seisus…ja kevad pole veel alanud.
Kas ka nende “paikamiseks raha leitakse…elame-näeme….

nimi
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

Peatänav on ilus(tulevikus väga ilus) Sa ei pea seal kupatama.Aga uue linnavalitsuse maja peale mõtlemine momendil teades rahalist seisu see on suht imelik.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  nimi

Kupatama ei peagi, aga see pole ka okei ju, et üldse ei taha kruiisitada seal. Pole ju normaalne. Isegi kui aeglaselt liigud autoga, raputab nii, et tegelikult rohkem ei taha ja kardad, et tõesti, ei tahaks autoremondis maksta jälle kulu kulu.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Misasi

Osta auto, sulane!

Kohalik
1 aasta tagasi

Asi ei ole autos…pigem läksime tee-ehituses sajandi tagasi…ja see on kurb…

Ehh
1 aasta tagasi

Osta auto?? See on üks kõige rumalam soovitus üle pika aja siin jututoas. Kõik peaksid ostma nüüd selle tänava pärast endale maasturid, ja mitte mõtetud linnamaasturid, vaid justnimelt need ram id jms? Kas pole rumalus

Maali
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

Olete ikka kindlad, et sellist peatänavat tahtsitegi, mis põhimõtteliselt liikluseks kõlbmatu ja kuumal suvepäeval ei paku ükski lilleke ega vitsake varju

Mati
1 aasta tagasi
Reply to  Maali

Vähemalt said suured summad omadele kanditud, mis siis enne järgmisi valimisi jälle samade tegelaste tagasivalimise kampaaniatesse kanditakse. Ning linnakodanikud lähevad uuesti liimile nagu kärbsed.

Nojah aga
1 aasta tagasi
Reply to  Maali

VItsake kasvab suureks, küll siis varju annab.