Vallavanemate arutelu: Sundliitmine tuleb 2018

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 18

 

Neljapäeva pärastlõunal oli Haapsalu linnavalitsuse saalis haldusreformiteemaline arutelukoosolek, mille korraldas rahandusministeerium koos konsultatsioonifirmaga.

Saalis istus umbes 40 inimest: vallavanemad, volikogu liikmed, riigiametnikud ja paar ajakirjanikku. Olemuselt oli see auru väljalaskmise koosolek. Kõik said arutada ja ettepanekud lubati arvesse võtta.

Kõige kõrgem riigiametnik koosolekul oli Ave Viks rahandusministeeriumi riigihalduse osakonnast. Viks märkis, et haldusreformi ettevalmistamise põhiküsimusi on arutatud vähe või polegi neid arutama hakatud. Kokku on lepitud vaid põhieesmärk: omavalitsus peab olema võimeline kohaliku elu arengut suunama.

Asjaga on kiire, sest juba kuu aja pärast peab olema reformi kontseptsioon valitsuse töörühma laual. Eile pidas oma viimase koosoleku ekspertide komisjon, millesse kuuluvad ka Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ja Lääne maavanem Neeme Suur.

Ekspertide komisjon leppis kokku, et omavalitsuses peab elama vähemalt 5000 inimest. Suur märkis, et tema soovitas 3500 inimest, kuid jäi vähemusse.

Viks ütles, et kui omavalitsus ei ole valmis ületuleva aasta kohalike valimiste ajaks vabatahtlikult liituma, liidab valitsus sundkorras. Viks märkis, et koalitsioonis kokkulepitud ajakava järgi hakkavad sundliitmisega kaasas käivad erakorralised kohalikud valimised toimuma augustist 2018.

Omavalitsuste liitumise ergutamiseks kahekordistub toetus, see tuleb 100 eurot ühe elaniku kohta. Kui uues omavalitsuses on elanikke vähem kui 5000, on ka toetus väiksem.

Fotod: Arvo Tarmula

valla avanem haldusreform01 valla avanem haldusreform02 valla avanem haldusreform03 valla avanem haldusreform04 valla avanem haldusreform05 valla avanem haldusreform06 valla avanem haldusreform07 valla avanem haldusreform08 valla avanem haldusreform09 valla avanem haldusreform10 valla avanem haldusreform11 valla avanem haldusreform12 valla avanem haldusreform13 valla avanem haldusreform14 valla avanem haldusreform15 valla avanem haldusreform16 valla avanem haldusreform17 valla avanem haldusreform18

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ahhaa
8 aastat tagasi

Vapanova uusvald?

lühisõna
8 aastat tagasi

Vasalemma, Padise ja Nõva. Vapanõva vald .

lugeja
8 aastat tagasi

Padise vald esitab Nõvale liitumisettepaneku,Harju Elu kajastas seda.

Teadja
8 aastat tagasi

Valimiste ajaks unustate nagunii kõik jaburdused ära ja valite ikka samad näod !

Pikker
8 aastat tagasi

Skeemitajate kokkutulek!

ATS
8 aastat tagasi

Nõuame põlist Läänemaad tagasi…ja Nõva jäägu meiega,,,

Läänlane
8 aastat tagasi
Reply to  ATS

Sama meelt.

eheh
8 aastat tagasi
Reply to  Läänlane

unustage ära, Nõva rahvas küll teid ei taha, Haapsalu selline kolklik koht, mis keskus too

kamp ametnikke
8 aastat tagasi

kelle “töö” seisneb omale hüvede välja mõtlemises on nüüd tühjade näppudega jäämas

koer
8 aastat tagasi

Keelan käsen, poon ja lasen. Nii õpetas Stalin ja see vili idaneb hästi.

Juhan
8 aastat tagasi

Kas jälle järjekordne utoopiline reformikava omavalitsuste piiride ümberjoonistamine, kui mitu inimest peab omavalitsusse jääma, tulemusena jooksevad needki Läänemaalt minema ning jälle haldusreformi uus voor kuna elanikke pole ühinenud valda järgi jäänud. Haldusreformi üks ja esimene oluline eesmärk peab olema inimene, tema toimetulek ja tasuvate töökohtade olemasolu. Haldusreformi tulemusena tuleb luua ettevõtluskeskkond, kus loodavad ettevõtted suudavad luua kõrgemat lisaväärtust ja investeerida tootmisse ning palgata tööjõudu, kelle suudetakse maksta inimväärset ja motiveerivat palka, mis tooksid tagasi Läänemaalt lahkunud kõrge kvalifikatsiooniga haritud inimesed. Lõpetage ära see piiride ümberjoonistamine, mille tulemusena millise kohaliku omavalitsusega keegi paari heidab ja kes kelle võlgu maksab.

kylamees
8 aastat tagasi

Mida kaugemal vallavalitsus koos kõigi oma nõmedustega minust on, seda parem – seda rahulikum elu!

igatahes
8 aastat tagasi
Reply to  kylamees

sama meelt