Luiged kogunevad Tagalahele

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Täna hommikul avanes Haapsalu promenaadilt tähelepanuväärne vaatepilt. Lääne Elu fotograafi Arvo Tarmula sõnul võis Tagalahel näha kümneid luiki.

Ornitoloog Tarvo Valkeri sõnul on kogunemise tõenäoline põhjus selles, et ilm on läinud viimastel päevadel külmemaks. "Siseveekogud hakkavad vaikselt kinni külmuma. See on nende (luikede – toim.) koondumine viimastele vaba veega aladele," ütles Valker.

Valker toonitas, et inimesed ei tohi luiki toitma hakata. "See pärsib nende rändeinstinkti," lausus Valker. Kühmnokk-luiged talvituvad tema sõnul enamasti siinsamas regioonis.

"Palju on neid saarte ümbruses, eriti Lääne-Saaremaal, aga valdav osa kühmnokk-luikedest talvitub Taani väinades," selgitas Valker.

Valkeri sõnul ootavad lahele kogunenud luiged viimast jäätumist. Varasematel aastatel on sageli juhtunud nii, et laht on juba jääs, kuid luiged vaatavad siin ikka veel paar päeva nõutult ringi.

Valker kinnitas, et see ei tähenda, et luiged hädas oleksid. "Kuna tegu on suure linnuga, siis tema energiavarud on nii suured, et ta saab edukalt hakkama," ütles Valker.

See, millal luiged oma talvituskohtadest Eestisse tagasi tulevad, sõltub Valkeri sõnul sellest, milline on meie kevad. "Nad tulevad ikka siis, kui lahele tekivad esimesed veesilmad. Haapsalu Tagalahele on luiged jõudnud enamasti märtsi viimasel nädalal," lausus Valker.

Fotod: Arvo Tarmula.

luik1 luik2 luik3

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kana
9 aastat tagasi

Lauri on ka tulemas. Ostis just lukoili bentsukast natuke närimist ja lugemist.