Aastaid oodatud kuldmedal vallandas võidukarje

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kristina Kuusk (vasakul) ja Erika Kirpu ründasid tihti ühel ja samal ajal, finaalmatšis tehti kokku kaheksa duublit. Foto: Lembit Peegel

Kristina Kuusk (vasakul) ja Erika Kirpu ründasid tihti ühel ja samal ajal, finaalmatšis tehti kokku kaheksa duublit. Foto: Lembit Peegel

Kristina Kuusk oli laupäeval Tallinnas Kalevi spordihallis kõige õnnelikum inimene. Eesti meistrivõistlustel epeevehklemises õnnestus tal vastasele, tartlannale Erika Kirpule sooritada viigiseisul 14:14 otsustav torge ja unistus oli tõeks saanud.

„Olen aastaid jahtinud Eesti individuaalset meistrimedalit, aga ikka pidanud leppima hõbe– või pronksmedaliga. Lõpuks tuli kuld ja see on väga magus,” õhetas õnnelik võitja pärast finaali.

Kullamatš oli tempokas ja pingeline. Kirpu (21aastane, maailma edetabelis 28., Eesti edetabelis 3.) pääses ette 7:5. Seisul 11:10 sooritasid finalistid juba kaheksanda üheaegse torke. Seejärel Kuusk (28aastane, maailma 40., Eesti 4.) viigistas 12:12. Kirpu läks ette 13:12, Kuusk viigistas 13:13. Kirpu 14:13, Kuusk 14:14.

Kuusk ei pääsenud mitte kordagi kogu matši jooksul juhtima, kuid otsustava torke tegi ikkagi tema.

„Publikule oli matš põnev, endal ei ole eriti põnev 13:14 taga olla,” rääkis Kuusk. „Aga ma tundsin, et võin võita. Tegelikult on Kirpuga alati raske vehelda. Tal on väga terav stiil.”

Poolfinaalis oli aastaid Haapsalu En Garde’i klubis liidrikohta hoidnud vehklejale vastaseks mullune maailmameister ja Eesti parim naissportlane Julia Beljajeva (21aastane, maailma 4., Eesti 2.) Tartust.

Beljajeva pääses 2:0 ette, kuid pärast seda oli Kuusk pidurdamatu — 7:3, 10:6 ja võit 15:11.

Teises poolfinaalis alistas Kirpu tallinlanna Irina Embrichi (33aastane, maailma 14., Eesti 1.) 15:11.

Seega koosnes esinelik Eesti viimaste aastate koondislastest ja mullusest Euroopa meistrivõistluste kullanaiskonna liikmetest. Muide, veerandfinaalis sundis Kuusk alistuma kunagise MMi hõbedanaise Olga Aleksejeva 15:8.

Kahjuks pidi turniirist eemale jääma mullune Eesti meister Nelli Paju, kes ravib praegu rasket vigastust. Samuti värske juunioride maailmameister Katrina Lehis, kes haigestus vahetult enne võistlust. Ülejäänud haapsallannad 24 naise hulgast silma ei paistnud.

Maarja Konrad, Brit Priinits ja Jane Liis Rautam jõudsid 16 tugevama hulka, aga seal kaotasid nad vastavalt Beljajevale 5:15, Embrichile 6:12 ja Anastassia Jelinevitšile 9:15.

Priinitsal endiselt Novosjolovi–kramp

Meeste turniiri alustas 52 vehklejat, neist kolm Norra ning kaks Soome ja Läti esindajat.

Nikolai Novosjolovi kaheksas meistrikuld (sama palju on individuaalseid tiitleid ka Kaido Kaabermal) tuli numbriliselt kergelt, kuid mõnusast jalutuskäigust oli asi kaugel.

Hommikuse eelvõistluse põhjal sattusid Eesti koondislased ühele tabelipoolele ja juba 1/16–finaalis kohtus Novosjolov (33aastane, maailma 2., Eesti 1.) Sven Järvega (33aastane, maailma 138., Eesti 3.). Järve ees 3:2, Novosjolov 6:5 ja 12:11. Järve üritas veel korra, kuid lõpp oli kahekordse maailmameistri päralt 15:12.

Veerandfinaalis kohtus Novosjolov Haapsalu En Garde’i liidri Sten Priinitsaga (26aastane, maailma 50., Eesti 2.).

Mullustel Eesti meistrivõistlustel tegi Priinits oma nimekale konkurendile kõdi, juhtides veerandfinaalis 8:6, aga lõpuks ei suutnud edu hoida.

Kõik kordus taas. Priinits pääses ette 8:5, aga seisul 9:9 jõudis Novosjolov viigini. Lõpp kuulus teenekamale 15:12.

„Ta oskas matši lahti harutada ehk laiali tõmmata ja mina ei leidnud vasturohtu,” ohkas Priinits. Võidumees väljendus ilmekalt aga venekeelsele „Aktuaalsele kaamerale”, kus ta lausus noorema konkurendi kohta, et too tegi elu kibedaks ehk teisisõnu dal prikurit (andis tuld).

Muide, 16 hulgas pidas Priinits matši legendaarse Kaido Kaabermaga. Närvilise alguse (2:3) järel kallutas noorem kaalukausi enda poole 15:12.

Päeva suurimaks üllatajaks kujunes 19aastane Haapsalu noormees Peeter Turnau (maailma 336., Eesti 6.). Hiljuti juunioride EMilt 10. kohaga naasnud, vehkleb kiiresti ja teravalt, kuid meeste seas jätab veel hapra mulje.

Põhiturniiri esimeses ringis alistas ta tartlase Aleksander Grigorjevi 15:12, seejärel ülikindlalt kaaslinlase Indrek Valliku 15:3. Veerandfinaalis oli Turnau kindlalt üle ka tallinlasest, vehklemisliidu sekretärist Jüri Salmist (30aastane, maailma 113., Eesti 5.) 15:8.

Haapsalu koolkonnale kõik medalid

Poolfinaalis polnud Turnaule õiget vastast ka kunagisest haapsallasest Tõnis Rennust, kes pidi noorukile alistuma 10:15. Rennu, muide, lülitas eelnevalt konkurentsist maailma 30 parema hulka kuuluva soomlase Niko Vuorineni 15:14.

Nelja tugevama hulka jõudsid ainult Haapsalu vehklemiskoolkonna esindajad, sest teises poolfinaalis alistas Novosjolov pärast tasavägist algust 5:5 kindlalt Marno Allika 15:7.

Peale Turnau kuuluvad ülejäänud kolm medalimeest praegu Tallinna klubisse Le Glaive.

Esikohamatš Novosjolovi ja Turnau vahel algas intrigeerivalt. Õpipoiss pääses ette 4:2, veidi hiljem oli seis siiski viigiline 7:7. Lõpp kuulus kindlalt aga maailma praegu ühele tugevamale epeemehele. Novosjolov võitis 15:8.

Võidumees polnud kitsi kiidusõnadega. „Poisist võib asja saada, algul ei suutnud ma tema stiiliga kohaneda.”

Hõbemedal on Turnaule suur kordaminek, nüüd tuleb end kindlalt Eesti koondisesse murda.

 

Katrina Lehis kukkus keset matši kokku

Juunioride MM–kuld Katrina Lehis (pildil) ei võtnud laupäeval epeevehklemise Eesti meistrivõistluste individuaalvõistlusest külmetushaiguse tõttu osa, kuid otsustas end proovile panna siiski En Garde’i tiimis võistkonnavõistlusel, kirjutas Õhtuleht.

Ligi 38kraadise palavikuga võidelnud neiu oli küll esimestes matšides võidukas, kuid vajus ühtäkki ühe matši keskel kokku ning teda tuli pikalt turgutada nuuskpiiritusega. Silmanähtavalt nõrgana ta enam vehklema ei tulnud, vaid siirdus kodusele ravile.

Andrus Karnau

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments