E-valijakaarte Euroopa Parlamendi valimisteks saab tellida 24. aprillini

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

25. mail toimuvateks Euroopa Parlamendi valmisteks tuleb e-valijakaart eesti.ee lehelt tellida hiljemalt 24. aprillil.

Need, kes on juba varem e-valijakaardi tellinud, ei pea seda uuesti tegema. Tellimus jääb kehtima ka kõikideks järgnevateks valimisteks.

E-valijakaart on alternatiiviks tavapärasele paberil saadetavale valijakaadile, kus on info selle kohta, kus, kuidas ja millal valida.

“Täna on tellitud pea 70 000 elektroonilist valijakaarti, viimastel Euroopa Parlamendi valimistel oli neid umbes 13 000. See number on aastatega küll tõusnud, kuid arvestades meie elanikkonna internetikasutuse statistikat, võiks e-kaartide tellijate arv olla kordades suurem,” ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas, kutsudes inimesi üles elektroonilisi valijakaarte tellima.

Elektroonilise valijakaardi tellimiseks on tuleb ID-kaardi, mobiil-ID abil või internetipanga kaudu sisse logida www.eesti.ee leheküljele. ID-kaardiga sisse logides on lisaks kehtivale ID-kaardile vaja ka ID-kaardi lugejat ja ID-kaardi paroole.

“E-valijakaart täidab täpselt sama ülesannet, mis enne valimisi postkastidesse saadetav paberkaart, andes teada kus, millal ja kuidas on võimalik hääletada,” selgitas siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.

E-valijakaarti ei pea välja printima ega valimisjaoskonnas hääletamiseks kaasa võtma. E-valijakaardi tellimine ei tähenda seda, et inimene peab ka elektrooniliselt hääletama. Hääletada saab ka teistel võimalikel viisidel ja kõigil ettenähtud aegadel.

Enne valimisi tuleks üle vaadata ka oma rahvastikuregistrisse kantud elukoha andmed. Valijale määratakse valimisjaoskond nende aadressiandmete alusel, mis on rahvastikuregistris 30. päeval enne valimisi. Nendel valimistel on see kuupäev 25. aprill.

“E-valijakaarti saab tellida ka pärast 25. aprilli, siis saab inimene endale elektroonilise valimiskaardi järgmisteks valimisteks,” ütles Pungas.

Kehtivaid elukoha andmeid saab kontrollida riigiportaalis aadressil www.eesti.ee/portaal/rrteenus.paring_enda_andmete. Kui elukohaandmed on muutunud, saab seal samas esitada elektroonilise elukohateate oma uue aadressiga. Elukohateate võib esitada ka elukohajärgsele valla- või linnavalitsusele kohapeal.

Valijate nimekiri selle aasta Euroopa Parlamendi valimisteks koostatakse rahvastikuregistri andmete põhjal 25. aprilli seisuga ja valijakaartide saatmist alustatakse 29. aprillist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments