Vastukaja: Läänemaa ühisgümnaasiumi järjepidevuse katkestamine on põhjendamatu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 20140405Tahan vastu vaielda mõningatele mõtetele 5. aprilli Lääne Elu artiklis „Riigikool loeb lende nullist”.

Haridusministeeriumi ametnike arvamus, et Läänemaa ühisgümnaasium on täiesti uus kool, on täiesti väär. See on pigem ametnike soovmõtlemine.

Tegelikult on tegemist vana(de) kooli(de) jätkamisega vanas renoveeritud majas. Uus oleks kool siis, kui kõik algaks nullist. Ometi on sellel koolil pikk ajalugu. Kool on varem kandnud ka riigikooli nime.

Igale põlvkonnale on iga algus uus, nii ka paljudele õpilastele ja mõnele õpetajale. Nii nagu Eesti Vabariigi sünniaeg ja järjepidevus ei sõltu elanikkonna, presidentide ja võimukandjate sünniaastast, nii on see ka ajalooga kooli puhul.

Täiesti vastutustundetu on lükata otsustamine verinoorte õpilaste kaela, kellele ei ole veel suudetud põhjalikumalt tutvustada kooli ajalugu ega sisendada uhkustunnet kooli siiani säilinud järjepidevuse üle.

Läänemaa ühisgümnaasium jätkab taas õppetööd väärikas, omal ajal Läänemaa ühisgümnaasiumile ehitatud hoones. Kas on üldse sobilik otsustada ajaloolistel faktidel põhinevaid asju emotsionaalse hääletamise teel?

Mis puutub uutesse õppeviisidesse, on need ajaloo keerdkäikudes ja pedagoogiliste tõekspidamiste arengus varemgi muutunud. See ei ole küll põhjus, miks peaks alustama nullist.

Isegi nõukogude võim ei suutnud järjepidevust katkestada, miks peaks tahtma seda isamaaline Eesti Vabariik, st isamaalised otsustajad.

Olen päri 1979. aasta vilistlase Elmo Joa arvamusega, et lendude taasalustamine number ühest oleks ääretult rumal ja lühinägelik. Või nagu ütles 1957. aastal kuldmedaliga lõpetanud koolivend Ülo Nurges: „Mida siin üldse arutada! Loogiline on, et gümnaasiumi lendude numeratsioon jätkuks.”

Seda arvamust jagavad väga paljude lendude vilistlased, kellega olen vestelnud.

Valentina Ilumäe
HIK 1957.a vilistlane, 35. lend

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
42 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
55.lennu vilistlane
10 aastat tagasi

Kuidagi kummaline on seda oma naba imetlemist kõrvalt jälgida. Ikka selles stiilis, et küll meie oleme palju töötanud ja selle eest olemegi ära teeninud au kogu senine Haapsalu hariduselu maha kriipsutada. Olen nõus oma kunagise õpetaja pr Ilumäega, et see ei ole isamaalistele otsustajatele kohane.
Kui aga LÜG lende tõesti algusest loendama hakatakse, loodan väga, et vilistlaskonna toel ning praeguse Haapsalu Põhikooli juhtkonna eestvõttel meie kooli 100.sünnipäev väärikalt peetud saab.

...
10 aastat tagasi

Õpilased tunduvad hetkel kompetentsemad vastajad, kui need siin, kes teevad maha inimesi(Tuulberg ja direktriss) lihtsalt sellepärast, et need küsivad teiste arvamust. Mu suu langeb ammuli teie peale. Lausa kurb hakkab.

Tolknaz
10 aastat tagasi

Minul selles võistluses oma hobust mängus pole, sest käisin koolis mujal. Siiski tahaksin öelda, et selline “restart” on minumeelest rumal ja lühinägelik. See saadab vilistlastele sõnumi, et nad pole uue kooliga seotud ja õpilastele, et neil pole juuri ja ajalugu. Kes minevikku ei mäleta, see elab tulevikuta!

sinuga nõus
10 aastat tagasi
Reply to  Tolknaz

Mul sama lugu, olen teisest koolist. Kui minu kooliga nii käitutaks, oleksin kindlasti püha viha täis. Üldiselt arutatakse selliseod teemasid siiski vilistlaskogu, mitte uute õpilastega. Ses mõttes on direktrissi käitumine ülimalt naeruväärne. Sama lugu Tuulbergiga, kes tundub olevat tavaline keka õps. Kõva mees, oskab internetti küsitluse riputada.

Tawny
10 aastat tagasi
Reply to  sinuga nõus

Thanks for the great info dog I owe you bitggiy.

Rea Raus
10 aastat tagasi

Tegemist on mitmeti emotsionaalse teemaga. Tõepoolest- kui HG-l on üks numeratsioon ja HWG-l teine, mida siis valida? Kas HG ja HWG vilistlased jäävadki vaidlema, nö. oma numbri eest? Kas hariduse järjepidevus Haapsalus on seotud teatud numbriga ainult? Kui ajalugu vaadata, siis gümnaasiumiharidus Läänemaal on väga pika ja kirju ajalooga.Numbreid on võimalik arvestada nii ja naapidi. Leian, et lõputute vaidluste kõrval selline puhtalt lehelt numeratsiooni alustamine ei ole üldse paha mõte. Eriti kui seda toetavad need noored, kes seda numbrit kandma hakkavad. Järjepidevust see ei ohusta, annab vaid märku ühest muudatusest Läänemaa väga pikas hariduselus. Olen lähedalt näinud LÜG direktori, juhiabi,… Loe rohkem »

küsitav
10 aastat tagasi
Reply to  Rea Raus

Kindlasti on tegu tublide inimestega, kuid kommentaarist jääb mulje, et enne neid haridust kui niisugust Läänemaal ei antudki ja alles nüüd ja tänu neile avanesid Haapsalu linnas gümnaasiumihariduse ennenägematud võimalused ja algab uus epohh, mida nullist lugema hakata.

Rea+Raus
10 aastat tagasi
Reply to  küsitav

Millisele lausele toetudes selline mulje võis küll jääda ;)?

Enriko, 63. lend
10 aastat tagasi
Reply to  Rea+Raus

Vastan kommenteerija Küsitav eest. Lauset “Olen lähedalt näinud LÜG direktori, juhiabi, õppealajuhataja ja mitmete heade inimeste reaalset panust LÜG ülesehitamisesse- alates ehituse-sisustuse probleemistiku lahendamisest kuni õppekavade loomiseni.” võiks ju tõlgendada kui kooli või Haapsalu gümnaasiumihariduse (mida LÜG ainsa gümnaasiumina kaheldamatult esindab) ülesehitamist nullist. Tegelikult toimus midagi sarnast Haapsalus juba 1940/1944-l, mil rõhuv osa õppekavast ja õpetajatest kommunistide poolt välja vahetati. Teine muudatuste periood seostus kooli kolimisel Kuuse tänava vastvalminud õppehoonesse. Kas on elus veel keegi, kes tollast organiseerimisvalu mäletab? Kahju, et tähtsad otsustajad juba HG ja HWG likvideerimise tuhinas sügavamaid eksistentsiaalseid probleeme ette ei näinud. Või ei tahtnud näha. Kaks… Loe rohkem »

Rea+Raus
10 aastat tagasi

nõus, et see muudatus Haapsalu hariduselus oli ja on siiani kohati valuline. Hoolimata sellest, kas meile see muudatus meeldib või mitte, töötavad koolis inimesed suure pühendusemisega ja sellises küsimuses nagu lennu number ei otsusta ju keegi ainuisikuliselt, vaid ikka mitmetel otsustuskogudel on õigus kaasa rääkida. Milliseks lõplik otsus jääb- ilmselt jääb ikka osa inimesi, kellele see ei meeldi.

Ryne
10 aastat tagasi
Reply to  Rea+Raus

Is that really all there is to it because that’d be flbaaergbsting.

linnaelanik
10 aastat tagasi

Kui mõnekümne aasta pärast tehakse koolis jälle remonti, kas siis hakkab lendude numeratsioon jälle nullist?

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  linnaelanik

Isegi varem, kui tuleb uus direktriss, kes teeb laste hulgas küsitluse.

Jürgen Hints
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Seniilne, debiilne või lihtsalt loll olete? Direktriss viis koolis läbi hääletuse, kus kõik õpilased allkirjastasid oma valiku. Kustpoolest see vale oli? Mõtle, enne kui sappid pritsid

Tolknaz
10 aastat tagasi
Reply to  Jürgen Hints

Putin viis ka hiljuti läbi ühe küsitluse. Kuuldavasti ei võtnud ka tema vaevaks kaugeltki mitte kõigilt küsida, kellelt oleks võinud ja võibolla pidanud.

Jürgen Hints
10 aastat tagasi
Reply to  Tolknaz

Ei suudagi mõista, miks igasugused anonüümsed internetihiirod halavad sellel teemal. Julged arvamust avaldada, kannata ka kriitikat. Anonüümselt kõrgklassi pasa tootmine on mõttetu.

Ivalene
10 aastat tagasi
Reply to  Tolknaz

Damn, I wish I could think of somtiheng smart like that!

mittevilistlane
10 aastat tagasi

Kui kaks aastat tagasi otsustati kuni LÜG’i hoone renoveerimise lõpetamiseni tuua HWG õpilased siis veel HG majja, võrdles hr.Ammas kahe kooli ühinemist kui iidse puu lahku kasvanud harude taasühinemsiega.See oli ilus ja aitas leppida HG kadumisega. Ja tundus üsna loogiline,et LÜG = HWG+HG+kõik endised Haapsalus keskharidust omandanud kaasteelised ja siin õpetanud pedagoogid. Asi polegi ainult numbris (see tõesti ei mõjuta kellegi tulevikku)vaid järjepidevuses nagu pr.Ilumäe väga kenasti on sõnastanud.Teadmises,et kuulud väärikasse seltskonda. Tänased gümnasistid mõistavad seda ilmselt alles aastate pärast.Olles ise lõpetanud kooli,mida enam ei eksisteeri,kuid mille vilistlased on haaratud nüüd juba pea 30 aastat nn eliitkoolide hulka kuuluva kooli… Loe rohkem »

Haapsalu Põhikooli esimene lend?
10 aastat tagasi

Lisaks siis veel ühe küsimuse. Mitmes lend lõpetab tänavu Haapsalu Põhikooli?

22.02. 2013 võttis Haapsalu linna volikogu vastu otsuse lõpetada Haapsalu Wiedemanni gümnaasiumi tegevus ja Haapsalu Gümnaasium reorganiseerida Haapsalu Põhikooliks. Seega on juriidiliselt just HP HG järglane.
http://hpk.edu.ee/info/ajalugu/

Epp (vilistlane)
10 aastat tagasi

tuulberg.ee lehel toimuva hääletuse tulemused ei anna lennu numeratsiooni küsimuses adekvaatset arvamust kuna küsitlusel osalevad peamiselt kooli õpilased. Kõrvale jäävad vilistlased, kes ei loe Lääne Elu veebiversiooni ega ole igapäevased tuulberg.ee portaali külastajad.

Leian, et Haapsalu koolihariduse ajaloo kontekstis on igati õigustatud lennunumeratsiooni jätkamine, mitte puhtalt lehelt alustamine. Puhast lehte ei ole, koolihoone on sama (olgugi, et lõpuks remonditud), suur osa töötajasakonnast on sama ning ka õpilaskond pole täies koosseisus kuskilt mujalt sissetoodud.

Õigustada otsust alustada numeratsiooni nullist põhjendusega, et praegused õpilased on selle poolt, on vastutustundetu käik.

Hallie
10 aastat tagasi

Thanks for the inihgst. It brings light into the dark!

tuulberg.ee
10 aastat tagasi

Hääletamine jätkub: http://www.tuulberg.ee/uudised.html

vilistlane+2
10 aastat tagasi
Reply to  tuulberg.ee

Valimi-esindatuse probleemid, mis ei anna mitte vähimatki pilti sellest, mida vilistlased tegelikult arvavad.

Martin
10 aastat tagasi

Tehke siis kaks numeratsiooni kui kaubale ei saa. Praegune otsast alustamine tundub kõige tobedam.