Kreutzwaldi tänava uuselamute naabrid tahavad vähem maju

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Endise tööstuskombinaadi õuele planeeris firma Guru Projekt esialgu viis modernset linnavillat, kuid pärast naabrite arvamuse kuulamist koostatakse uus eskiis. Guru Projekt OÜ joonised

* Kalda ja Kalevi tänava elanikud muretsevad, et planeeritavad linnavillad segavad nende privaatsust

Haapsalu Kreutzwaldi tänava endise tööstuskombinaadi õueala planeering on pannud ümbruskonna elanikud muretsema, et planeeritavad elamud lõhuvad selle kandi väärtuslikku miljööd ja rikuvad naaberkruntidel privaatsust.

Neljapäeval oli linnavalitsuse saali Guru Projekti koostatud nägemust Kreutzwaldi 13 krundist kuulama tulnud paarkümmend inimest.

Guru Projekti juhtivarhitekt Ivo Rebane ütles, et tuli tutvustama esmast eskiisi. „Me pole sada protsenti oma nägemuses kinni. Kindlasti on see lahendus julge ja radikaalne, aga õigustuseks võin öelda, et see on väikelinnale omane,” ütles Rebane.

Planeeringu autorite nägemuse järgi võiks Tallinna kinnisvaraarendajale OÜ Favora kuuluvale 3000 m² krundile rajada garaažide asemele moodsa arhitektuuriga nn linnavillad. Ivo Rebane selgitas, et linnavilla on väikese ehitusaluse pinnaga kortermaja, kus üldjuhul asub ühel korrusel üks korter.

Kreutzwaldi tänava krundile võiks projekteerija hinnangul ehitada kuni viis 2–3korruselist villat. Rebane lisas, et kolmas korrus oleks katusealune poolkorrus, mis oleks ühendatud teise korruse korteriga.

Ühe maja ehitusalune pind oleks 100 m² ja krundi ehitusalune pind on projekteerija sõnul väiksemgi kui praeguste garaažide puhul. „Hooned, on neid siis kolm, neli või viis, oleksid ühel kinnistul ja neid ümbritseks roheline vöönd,” tutvustas Ivo Rebane.

Projekteerija hinnangul võiks kõik hooned korraga välja ehitada, et nad oleksid ühesugused ja moodustaks terviku.

Haapsalu linnaarengu peaspetsialist Tõnis Padu näeks parima lahendusena krundile kolme eramaja ehitamist, seda pooldasid veel mitu kokkutulnut. Samas tõdes Padu, et senise praktika järgi kipuvad sel juhul kõik majad tulema erinevad ja tervikut ei tekiks.

Guru Projekti esitatud eskiisi puhul häiris kokkutulnuid kõige rohkem planeeritavate majade suurus ja tihedus.

Ümbruskonna elanike hinnangul ei tohiks ehitatavad majad olla kõrgemad kui kaks korrust ja viie asemel võiks neid krundil olla kolm, äärmisel juhul neli.

„Kui maju oleks vähem, saaks neid nihutada naaberkrundist kaugemale,” ütles Henry Viiret, kelle meelest on planeeringu põhihäda, et majad on väga naaberkruntide vastas ja väga tihedalt koos. Ta võrdles olukorda linnavalitsuse saali aknast avaneva pildiga. „Vaatad linnavalitsuse aknast välja ja avaneb ilus vaade aedlinnale. Aga inimesele, kes seal elab, ei meeldi, et suur maja talle hoovi vaatab,” selgitas Viiret.

Enriko Erkmanni sõnul aitaks privaatsust säilitada see, kui ehitatavad majad asuksid planeeritava krundi teises servas või ehitataks kruntide vahele viisakas müür või barjäär.

Et planeerijad kohalike elanike seisukohtadest paremini aru saaksid ja planeeritavat ala teise nurga alt näeksid, kutsus Enriko Erkmann projekteerijad endale külla. Viimased võtsidki kutse vastu. „Lahkusime igal juhul sõpradena,” ütles Erkmann pärast külaskäiku.

Linnaarhitekt Anu Joosti sõnul oli neljapäeval esitletud eskiis kõige maksimaalsem võimalik variant Kreutzwaldi 13 planeeringust.

„Kahtlemata pole see lõplik. Nüüd kuulati inimeste arvamus ära ja töö planeeringuga jätkub nii, et koostatakse uus eskiislahendus, mis saab taas avalikult läbi arutatud,” selgitas Joost.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
noored
11 aastat tagasi

naiivsus on ilus asi, aga…

noored tulevad haapsalusse siis kui siin tööd on

ja sellist tood, et nad suudaksid siis oma miljonivaatega pangalaenu kinni taguda

eesti või skandinaavia “vanad” kes suudaksid miljonivaadet omale lubada teevad seda linnas, mis on rahulik ja mis on hästi planeeritud.

mis nad siis tulevad meie õuele...
11 aastat tagasi

planeeritavad holmi ehitised (haapsalu põhjasuunas!) oleks varjanud päikeseloojangu, sadama tänava ehitis sealsete majaomanike merevaate jne. kahju, et räämas ja ohtlikud hoonejäänukid kellegi silma ei häiri…
loomulikult ei ole siia vaja uusi eluasemeid, sinna koliksid sisse noored inimesed -need ju hakkavad oma aktiivsusega meie linnakese rahu rikkuma. aga me siin ju rahu ja loodust armastavad – küll need varemed ka varem või hiljem võsa alla mattuvad

to abc
11 aastat tagasi

kommnetaarid on väga asjalikud

unzip@foolium.ee
11 aastat tagasi

see müütiliselt suure rahakotiga soomlane, rootslane, hollandlane ja sakslane, kes peaks siis need “unikaalsed” ja “funktsionaalsed” ja “modernsed” “arendused” ära ostma lõpuks, käib iga päevaga üha suurema kaarega Haapsalust mööda, sest on kadunud oluline ostuargument, milleks oli seni ortodoksest progressi-hüsteeriast kannustatud klotside puudumine sajanditega kujunenud linnamiljöös.

viimase viie aastaga oleme me mudugi aru saanud, et klotse täis linnaruum on maapealne paradiis.

millegipärast arukas kapital väga seda meelt ei ole, kuidas muidu selgitada soomlastest ja rootslastest kinnisvaraomanike lahkumist meie kaunist üha kõrgematesse taevastesse sfääridesse arenevast kodulinnast?

külaline
11 aastat tagasi

Kas unzip täpsustaks, mis on Lunevi valutav hammas ja mis on kastani moderne kodu miks nii?

unzip
11 aastat tagasi
Reply to  külaline

mine merele ja vaata haapsalu panoraami – mis sealt võõrkehana välja turritab – saad vastuse esimesele küsimusele

mine kv.ee portaali vali otsingust “haapsalu” ja “korterid” ja “uus” ja näed kui palju meil on väärt kinnisvara…

… mida küll millegipärast mitme aasta jooksul ära ei ole ostetud

Rõvedus
11 aastat tagasi

Ja nüüd ei suuda linnaviletsus midagi ette võtta, et selle rõveduse sealt holmilt minema saaks. Vanad hooned oleks ammu aeg ära koristada!!!!!

seadus
11 aastat tagasi
Reply to  Rõvedus

Kas mitte seadus ei kohusta omanikku oma kinnistu eest hoolt kandma ja tagama kinnistu heakorra ja linnavalitsus peaks selles osas järelvalvet teostama…?

Aga lihtsam on käia aknaliistude laiuseid mõõtmas vanadel majadel…

unzip
11 aastat tagasi

mis puutub aga Holmi “arendusse” siis mäletame esmalt kuidas asi juhtus: * Hako läks pankrotti, Tõnis Padu linnavalitsusest teatas, et sinna teritooriumile sobivad ainult madalad eramajad nii nagu on ümbruskonna teistel Holmidel * Tulid “arendajad” Rakverest ja asusid hooga “arendama” * Linnavalitsus lõi kulpi ja asus Haapsalu miljööd lammutama ühes Rakvere kuttidega, Padu istus avalikul arutelul näost punane ja ei öelnud enam Aad ega Ood. * Tänu Haapsalu harmoonilisest arengust hoolijatele suudeti esialgne pehmelt öeldes rumal plaan 7 korruselisi kortermaju ehitada rööbastelt maja lükata * “arendajad” nägid, et siin ratsa rikkaks ei saa ja huvi lahtus Kui ei oleks olnud… Loe rohkem »

abc
11 aastat tagasi
Reply to  unzip

Kui nimetada kahe ja poole korrusega maja kõrghooneks, siis praegu Kreutzwaldi tn asuv tondiloss peaks olema suisa pilvelõhkuja sel juhul? Samuti ei mõista absoluutselt, kuidas on antud teema seotud müraga – soovitakse ju luua elamispindasid, mitte saekaatrit? Võiks ju ka soovitada nendele, kes naudivad puudest läbikasvanud teid, puruksloobitud akendega varemeid ja haudvaikust, kolida Pripjati, Tšernobõli või mõnda endisesse Nõukogude armee sõjaväelinnakusse, kuid isiklikult pean sellist mentaliteeti ”kui ei meeldi tõmba uttu” üheks suurimaks põhjuseks, miks see linn praegu jookseb rahvast tühjaks ja näeb ülimalt räämas välja. Seetõttu ei pea ka sellist soovitust eriti sobivaks. See et mõnede uute kortermajade pinnad… Loe rohkem »

unzip
11 aastat tagasi

äki oleks aeg Tallinnasse kolida – seal on “arendust” kõrgmaju ja müra piisavalt. ilmselt kaks teemat millest ABC ja viisakas müür puudu tunnevad. Aga äki defineeriks mida tähendab linna areng? võibolla see ikka ei tähenda ebasobivate kinnisvaraprojektide ehk klotside linnaruumi jõuga tagumist? Lunevi valutav hammas sai ka suure valu ja vaevaga püsti aetud, kui sümbol Haapsalu suurest arengust, siiamaani seisab see “väärt” kinnisvara pooltühjana. Ehk oleks aeg oma hüsteeriline progressipüüdlus ümber vaadata ning püüda mõista mis tänapäevases ajas tõesti arengut tähendab. Kes vähegi arenenud riikides ringi liikunud on, teab, et seal hinnatakse hoopis teistsugust linnakeskkonda, mida meile linnavalitsus koos rahanäljas… Loe rohkem »

Viisakas müür või barjäär
11 aastat tagasi

ABC on juba öelnud selle, mida minagi siin mõtlesin. Ei hakka kordama. Ent jah, ei kujutaks ette elu viisaka müüri või barjäär taga/ees.
Artiklis on kentsakas võrdlus toodud.
“Aga inimesele, kes seal elab, ei meeldi, et suur maja talle hoovi vaatab,” Kas see tähendab, et ka LV hoone tuleks “madalamaks pügada”, kui kõik peaks kõigi soovide järgi minema.

Kohalik
11 aastat tagasi

Nii on iga asjaga. Ise ei viitsita isegi oma onne korda teha aga kui midagi proovitakse teha on kohe sõrad vastu. Haapsalus puudub silmnähtav areng. Uusi hooneid ei ehitata, olemasolevate kordategemine vindub. Ei saa oma linna kordategemisega hakkama aga näe raudteed on meile hädasti vaja….

the rum diary
11 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

They know price of everything, but value of nothing