Juhtkiri: Ette ei tea

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kui Guru Projekti arhitektid tutvustasid kevadel linnavalitsuses Kreutzwaldi tänavale vana teeninduskombinaadi hoovi kavandatud elamuprojekti, olid ümberkaudsed elanikud väga häiritud. 3000 ruutmeetri suurusele krundile taheti teha viis kortermaja. Need majad kandsid Haapsalus senikuulmata nime — linnavillad —, mis tähendab, et umbes 100 m² ehitusalusele pinnale kerkiva moodsa arhitektuuriga maja igal korrusel on üks korter.

Naabreid häiris, et kohati kolme korrusega hooned viilkatustega eramajade vahel rikuvad ära aastatega välja kujunenud miljöö. Vaikusest, valgusest ja privaatsusest rääkimata.

Tavaliselt lõpevad sellised vaidlused kohalike kaotusega. Omanik tahab lõigata maksimaalset kasu ja paigutada krundile nii palju kortereid või maju, kui normid lubavad. Kui seda tehakse seadusi ja norme silmas pidades, on ka linnavalitsuse käed lühikesed. Keelata saab ikkagi ainult mingile seadusaktile tuginedes, muidu on seda hõlbus kohtus vaidlustada.

Kreutzwaldi tänava vaidlus sai aga ebatavalise lahenduse — arendaja võttis kuulda kohalike arvamust ja vähendas oma soove päris tuntavalt. Selline pretsedent võiks edaspidi meeles seista ja julgustada oma tõekspidamiste eest seisma ka siis, kui tundub, et nagunii sellest kasu ei ole. Mis muidugi ei tähenda, et iga vähegi moodsam ja uuem idee tuleb kohe tagasi tõrjuda.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments