Juhtkiri: Šaakal nõuab riigilt tegutsemist

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kohalikud ei mäleta tänavusega võrreldavat kevadist kariloomade murdmise lainet Matsalu lahe ümber. Kindlasti on üks murdja hunt ja teine ilves. Lambapidajad on aga hoopis kurjemad kolmanda tapja, šaakali, ja keskkonnaametnike peale. Hunt on hunt. Kui hakkab liiga palju murdma, lastakse lõpuks maha. Ta on vana ja tuttav vaenlane.

Kirikuküla talumehe sõnul on hoopis suurem oht šaakalid. Neid muudkui tuleb juurde. Kuidas neid aga pidurdada, ei tea keegi. Lambapidajaid häirib keskkonnaametnike suhtumine. „Peaksime keskkonnaametile olema partnerid. Oma lammastega hoiame korras rannakarjamaid, mis on lindude pesitsuskohad. Võiks arvata, et loomade murdmine peaks ametnikke huvitama. Kui lambakasvatajad karjad likvideerivad, kaovad ka hooldatud rannakarjamaad ja poollooduslikud kooslused,” arutles Puise lambakasvataja Kaire Tammet.

Tegelikult on lambakasvatajad selle probleemiga üksi ja omapead, väidab ta. Ametnikud on otsustanud murdmise ajada šaakali kaela. Peaasi et poleks vaja kompensatsiooni maksta, leiab lambapidaja. Šaakal ei ole meil kaitsealune liik ja tema murtud loomade eest riik kahjutasu ei maksa. Näpuga paberil järge ajades on lambaid murdvad šaakalid lammaste omaniku ja jahimehe vaheline teema, millesse riik ei sekku.

Poolloodusliku rannakarjamaa hooldamine on aga riigi huvi. Sellepärast võiks riik selliseid kooslusi hooldavaid lambaid käsitada erikategoorias ja hüvitada kahjud sellest olenemata, missugune metsaelukas loomad maha murdis. See muidugi ei lahenda šaakalite probleemi. Oleme seni saanud nende loomade kohta vaid vahendatud infot ja tegelikult ei tunne neid. Keegi ei tea täpselt, missuguse niši nad endale Eesti läänerannikul ökosüsteemis võtavad, kelle toidulaua tühjaks söövad ja kelle minema peletavad. Erikategoorias käsitatav šaakalikahju oleks hea algus, mis veidigi innustaks lambapidajaid lambaid alles hoidma ning kasvataks talunike ja ametnike vahel usaldust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Taat
8 aastat tagasi

Mägraga pole mingit probleemi olnud, see kohalik loom, kährikud ja ondatrad toodi sisse. See teadmiseks einoh´ile!

KAS SIIS
8 aastat tagasi

LAMBAKOERA EI OLE?

hmm
8 aastat tagasi

point peaks olema arusaadav.

hmm
8 aastat tagasi

artiklist tuleb välja, et tegelikult ei tea murdjat täpselt keegi, ametnikel lihtsalt nii mugavam? No tule taevas appi, kas mugavuse pärast tuleb hakata arulagedalt loomi tapma? Mingi normaalsus võiks säilida. Lambapidajatele aga üle Eesti on üks pisike, aastatuhandeid kasutuses olnud nipp. VÕTKE ENDALE KORRALIKUD KARJAKOERAD!!!Või on koertesöögi rahast kahju? Kergem jälle kõik kes liiguvad maha lasta?

tuki
8 aastat tagasi
Reply to  hmm

mitte karjakoerad vaid KARJA VALVEKOERAD. Need kaks ikka väga erinevad

2. kodanik
8 aastat tagasi

Huvitav, millal inimkond oleks välja surnud, kui iga majandustegevust pärssiv probleem oleks kaasa toonud sellise targutamise. Kui šaakal tekitab probleeme, siis oleks mõistlik ta lindpriiks kuulutada. Ilma šaakalita elamise kogemus on meil olemas ja saime hakkama. Ei ole mõtet katsetada, mida üle pea kasvanud probleem šaakaliga endaga kaasa toob.

einoh
8 aastat tagasi

kae saakalit, alles tuli, ja juba nõudmas tegutsemist, midagi meenub seoses kährikuga ja mägraga