Täna 100 aastat tagasi Haapsalus

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Täna, 29. juunil 1924 toimus Haapsalu Losssiplatsil, tookordse nimetusega turuplatsil, pidulik toiming, nurgakivi sai Läänlaste Vabadussõja mälestussammas.

Tookordsest sündmusest kirjutasid ka mõningad ajalehed, siinkirjutaja on lühilood kokku kogunud ja toob need ühes väheste säilinud fotodega taaskord meile ja tulevastele põlvedele, ikka selleks, et ajalugu talletada.

ajalehest Kaja, 27 juuni 1924

Mälestussammas Haapsalus Vababussõjas langenud läänlastele.
Haapsalu kaunistamise selts poolt püstitatakse Haapsalu turule (Lossiplatsile) mälestussammas Vabadussõjas langenud läänlastele. 29. juunil on Haapsalus samba nurgakivi panemine, mida pidulikult toimetatakse.

ajalehest: Kaja, 1 juuli 1924

Mälestussamba püstitamine Haapsalus Vabadussõjas langenud läänlastele
Pühapäeval, 29. juunil, kell 1 päeval oli Haapsalus turuplatsil (Lossiplatsil) Vabadussõjas langenud läänlastele püstitatava mälestussamba pidulik nurgakivi panemine, millest hulk rahvast ja kutsutud külalisi osa võtsid . Kõnedega esinesid maakonnavalitsuse esimees hra Saar (Aleksander Saar) ja sõjaministeeriumi esitaja.

ajalehest: Postimees, 11 august 1924

Vabadussõjas langenud kangelaste mälestussamba tööd Haapsalus edenevad visalt.

Kunstnik Melnik’uga (Voldemar Mellik) sõlmitud lepingu põhjal peaks sammas valmis saama 1. septembriks s. a., kuid praegu ei ole kahjuks mingsuguseid lootusi seks, sest vundament võib vaevalt valmis saanuks pidada, kuna samba kivid alles murdmata olevat. Haapsalu kaunistamise selts, kelle algatusel nimetatud samba ehitamine ette võeti, kannatab vahel ka kitsikuse all, mis samba valmimist takistab, kuna ta ennast on koormanud igasuguste muude ettevõtetega. Oleks küll soovitavam olnud, kui nimetatud selts oma jõudu oleks rohkem püüdnud koondada ideelisele ettevõttele, nagu seda on mälestussamba püstitamine, jättis kõrvale sarnaste asutuste nagu lotoklubi avamine.

Sedaviisi kirjutasid ajalehed. Läänlaste Vabadussõja mälestussamba pidulik avamine toimus 9.11.1924 ja vandid oma käsilastega, kelleks oli suurel määral Evald Kaar, õhiti 19.06.1941. Kui aeg annab, siis samba 100-dast aastapäevast novembris.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu
23 tundi tagasi

Jah sada aastat tagasi oli rahvas eufoorias sest saadi oma riik,sama kordus ka 34 aastat tagasi kus lauldi end vabaks ! Nüüdseks on eufooria möödas samuti on möödas üheksakümnendate erastamise,ärastamise või lihtsalt pihta panemiste aeg ja kätte on jõudnud argipäev.Millel ei ole mingit pistmist sellega mida siis kõike loodeti ???