Haridustöötajate tähtajatu streik algab 22. jaanuarist

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu linna algkooli õpetajad vestlesid Hestias oma töö kitsaskohtadest. Foto: Andra Kirna
Haapsalu linna algkooli õpetajad vestlesid eelmise streigi ajal Hestias oma töö kitsaskohtadest. Foto: Andra Kirna

Eesti haridustöötajate liidu (EHL) volikogu otsustas teisipäeval Tallinnas alustada järgmise aasta 22. jaanuarist tähtajatut streiki, mille põhjus on valitsuse sõnamurdlikus ning lühinägelik suhtumine palgaküsimuste lahendamisel.

Õpetajatele on lubatud palgatõusu väga konkreetselt nii enne kui ka vahetult pärast valimisi, praegune ebamäärane olukord ei mõju positiivselt ei motivatsioonile, tööga rahulolule ega anna ka mingit kindlust edasise osas.

EHL-i esimees ja streigijuht Reemo Voltri rõhutas, et viimase hetkeni siiski loodeti, et streiki pole vaja välja kuulutada ning kõik valitsuse liikmed saavad aru, et investeering haridusse on investeering Eesti tulevikku. „Kahjuks aga ei suudetud valitsuses siiski prioriteete seada. Väga märgiline oli ka haridus- ja teadusministri palkade alamäära tõusuks leitud kaheksa miljoni mitte jõudmine riigieelarvesse“ lisas Voltri.

Streik hõlmab nii alus- kui üld- ja kutsehariduse asutusi. Streigil saavad osaleda kõik haridusasutuste töötajad. Streigi ajal võib aga ei pea tööandja palgamaksmise peatada. Kuidas streigi ajal toimivad koolid ja lasteaiad on nende pidajate ja juhtide otsustada. Streigiga seotud detailid koordineerib Eesti Haridustöötajate Liit asutuste streigijuhtidega. Samuti koordineerime haridustöötajatele toetusstreikide läbiviimist teiste ameti- ja kutseühingute poolt.

„Ma saan aru töötajate murest streigi ajal palgakaotuse osas, kuid vaadakem ka pikka plaani – palgatõus korvab selle puudujäägi. Siinkohal tervitan neid omavalitsusi, kes palga maksmist ei peata. Seisame ju teie eest, et koolides ja lasteaedades oleksid ka tulevikus särasilmsed ja kvalifitseeritud inimesed tööl!“ ütles Voltri.

Lisaks palgatõusule järgmisest aastast peab EHL ülimalt oluliseks alustada ka läbirääkimisi kollektiivlepingu sõlmimiseks, välistamaks edaspidistel aastatel sarnase situatsiooni tekkimist, mis nõuab tööseisakuga oma õiguste eest seismist. Samuti on edasistel aruteludel haridus- ja teadusministeeriumiga EHL tahe hoida fookuses ka lasteaia õpetajate palkade soetus üldhariduse õpetajate palkadega.

Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) on Eesti suurim õpetajate ning teiste haridusala töötajate esindusorganisatsioon ja ametiühing. EHL osaleb haridusasutuste ja kohalike omavalitsuste vaheliste kokkulepete sõlmimises ning töötasu, töötingimuste jt küsimuste lahendamisel. EHL esindab õpetajaid töötasu alastel läbirääkimistel Eesti Vabariigi valitsusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
4 kuud tagasi

Noorsootöötajad, lastekaitse spetsialistid jne jne – palgad poole väiksemad kui õpetajatel – ei streigi kogu aeg millegipärast. Kuidas targad inimesed ei taha aru saada, et kahe kriisi järgselt küll õige aeg teiste, niigi halvemas seisus inimeste arvelt, pole õige aeg veelgi suuremat palka välja pressida.

meil
4 kuud tagasi
Reply to  Anonüümne

on seda raha küll ja küll….suured summad lendavad teiste riikide abistamiseks. Siis ei räägi keegi, et see raha tuleb vaesemate arvelt…

Uuno
4 kuud tagasi
Reply to  Anonüümne

Mis kriis, mõtetu pula!!
Kui on vaja ukrainlasi ja ma ei tea keda veel aiata, siis on kõike küllaga……. Saadame aga pakid tavaariga teele!!!! Kus siis see kriis on????
Te vaadake vaid millised autode voolud sõidavad igal reedel lõunast hakkab juba pihta Tallinnast välja, ikka saartele ja saaretele ja maale ja ma ei tea kuhu taevasse veel neil on sajaga kiire. Siis on raha küll bensiini osta ja kaubanduste parklaid ummistada et mingit mõtetut jõulustaffi kokku osta….jnr. Selleks on raha ojee, kui palju

Aru
4 kuud tagasi

No egas kasvatajaabid, söögitädid, juhatajad ei ole ju õpetajad, nad peavad ikka tööl olema

Jehuuu.
4 kuud tagasi

Lasteaiad kinni kõik ja lapsed jäävad koju. Oma viga, kui pole õpetanud last varakult üksi kodus harjutama olemist!
Nädala jutti kohe!

juhuule
4 kuud tagasi
Reply to  Jehuuu.

Neljandik palka vähem -juhhuuu.

Nii
4 kuud tagasi

Õpetajad streigivad, aga õpilased? Õpivad jälle kodus iseseisvalt, tähtajatult?

Reeli
4 kuud tagasi
Reply to  Nii

Ennegi kodus ise õpitud. Ega siis sellepärast kool lõpetamata ei jää ja elukutse omandamata.

filosoof
4 kuud tagasi

mässaja remo on ajusid sokkeerinud

Riho
4 kuud tagasi

Õige ja jõudu õpetajatele selle kuritegeliku Kallase-jõugu vastases võitluses.

Väga tore
4 kuud tagasi

Ma ei ole ühegi Läänemaa õpetaja suust kuulnud et palk on väike.

Iida
4 kuud tagasi
Reply to  Väga tore

Tallinna õpetajad saavad ikka Haapsalu õpetajatest suuremat palka.

Tädi
4 kuud tagasi

Huvitav kuidas nad siis hakkama saavad, kui streigi ajal palkagi ei saa?

Hmm
4 kuud tagasi

Aga kui õpse see palk ei rahulda võivad nad ju erasektorisse minna-palk vöiksem ja 28 päeva puhkust(seegi tihti 2s osas)

Riho
4 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Kui nad ära lähevad, siis jäävad sinu lapsed veel lollimaks.

Anu
4 kuud tagasi
Reply to  Riho

Ei ära ei saa küll minna. Lapsed jäävad küll lollimast lollimaks.

Edu!
4 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Aga streikige ka! Miks õelutseda, kui keegi julgeb oma õiguste eest seista?! Üksmeel ongi relv ebaõigluse vastu!

Hellat
4 kuud tagasi
Reply to  Edu!

Näidake siis eeskuju!

filosoof
4 kuud tagasi

streigi juht remo on õpside vaenlane!
õpsid ei soovi lollusega kaasa minna!