Esimene Eesti kooliarvuti valmis Paliveres

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Urmas Tingas 1990. aastal Tartu arvutit testimas. Foto NOVATEK CAMERA

Nõukogude aja lõpuks sai Palivere ehitusmaterjali tehas endale ka arvutitööstuse maine – tehase elektroonikatsehhis valmis umbes 60 Eesti esimest kooliarvutit Tartu.

Palivere EMT abitootmise osakonna automaatikaseadmete tsehh tegutses 1970. aastate lõpust ja seal valmistati allhanke korras Lääne Kaluri elektroonikaosakonnale ferriitrõngastel mälusid, nn magnetvaipu, ja monteeriti trükkplaate.

1988−92 valmis Palivere EMT abitootmise osakonna automaatikaseadmete tsehhis personaalarvuti Tartu väikepartii, mida võibki lugeda siit järk-järgult välja kasvanud elektroonikaseadmete tootmise alguseks. Toonane tsehhi juhataja Leo Enok on ka praegu samades ruumides jätkava aktsiaseltsi Tradex nõukogu liige. Tradexi praegune suuromanik ja juhatuse liige Urmas Tingas oli tollal elektroonikatsehhi meister.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
E-selver
8 kuud tagasi

Mäletan neid mänge, mida sai sel ajal seal mängitud. Oli tore aeg.

Imelik
8 kuud tagasi

See pealkirjas olev väide kõlab kahtlaselt. Jukut toodeti 40 eksemplari 1988 ja ka prototüüp valmis varem, ning nende hulk Eesti koolides oli suurim. Entel oli aga üldse esimene kui arvata sinna hulka ka kutsehariduskoole- 1986.

Tasku filosoof
8 kuud tagasi

Kollektsionäärid maksavad selle eest head raha.

ummi
8 kuud tagasi

tollel ajal oli ajusid ja ambtsiooni et selliseid asju ette võtta. Müüd on need ajud ammu eestist välja küüditataud ja ettevõtlus maksud nii kõrged et kui sa selle toote ka valmis teed siis see on nii kallis et mitte keegi ei jaksa seda osta.

Imelik
8 kuud tagasi
Reply to  ummi

Ära ülehinda…. see oli “vene värk” ehk “analooge mitteomav” piraatkoopia lääne analoogidest, mis oli nõukogude korra “viljastavates tingimustes” võimaluste piires kokku klopsitud.