Risti toonekured veel lõunamaale ei kipu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Risti kurepesa. Foto: Urmas Lauri
Risti kurepesa. Foto: Urmas Lauri

Ristil vana sööklahoone korstna otsas pesitsevad valge-toonekured pole siiani Lõuna-Aafrikasse rändama hakanud. “Igal hommikul kohtun julge kureperega,” jagas Ristil elav Krista Kumberg oma sotsiaalmeediapostituses pilte sealse bussijaama juures kondavatest toonekurgedest. Teisipäeva pärastlõunal oli korstna otsas pesal vaid üks kurgedest.

Loodusmees Arne Ader ütles, et valge-toonekurgede rännet üldjuhul ei märkagi. Ühel hommikul on nad lihtsalt kadunud. „Mingi variant on, et mõnikord reisitakse ka hilja, teine variant on see, et üks lind on näiteks viga saanud,” lausus Ader. Ta selgitas, et tavaliselt jääb vigastatud lind üksinda maha. „Kui aga [Ristil] on terve pere, siis on nad pesitsuses ikka sees: toitu veel on, konnad liiguvad. Loodame, et nad leiavad rännutee Lõuna-Aafrikasse üles,” ütles Ader.

Ader Risti toonekurgi praegu veel teab mis eriliseks ei pea. „Olen neid isegi novembris looduses pildistanud,” tõdes Ader.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments