Ministeeriumi nõue tekitab Läänemaal keelte Paabeli

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Uuemõisa algkooli 5. klassi lapsed saavad valida, kas hakata tuleval aastal õppima vene või mõnda teist, tõenäoliselt saksa keelt. Foto: Malle-Liisa

Uuemõisa algkooli 5. klassi lapsed saavad valida, kas hakata tuleval aastal õppima vene või mõnda teist, tõenäoliselt saksa keelt. Foto: Malle-Liisa

Sügisest rakenduv nõue õpetada alg- ja põhikoolides vähemalt kolme võõrkeelt tekitab kohalikele omavalitsustele kümneid tuhandeid eurosid lisakulu, mida riik kinni ei maksa.

1. septembrist hakkab üheksast Risti kooli 6. klassi lapsest viis õppima vene, neli hispaania keelt. „Arvasime, et vene keelt ei valita, aga üle poole valis,“ ütles Risti kooli direktor Tiina Puusalu Lääne Elule. Seni on Risti kooli lapsed õppinud 3. klassist A-keelena inglise ja 6. klassist B-keelena vene keelt. Nii see Läänemaal ja ka mujal Eesti koolides valdavalt ongi olnud – kaks keelt, inglise ja vene.

Sügisest peab õpetatavaid keeli olema kolm. Murdmaks „vene keele hegemooniat“ koolides, otsustas haridus- ja teadusministeerium, et koolides tuleb õpetada vähemalt kahte B-keelt. Koolijuhtideni jõudis korraldus veebruari lõpus – kuus kuud enne uue kooliaasta algust. Ministeerium soovitab paindlikkust – leida kasvõi internetist sobiv õppekirjandus. Kui koolid on väikesed, siis moodustada keelerühmad mitme kooli peale kokku. Jagada õpetajaid. „See on jama!“ põrutas üle 30 aasta Taebla kooli juhtinud Jaanus Mägi. „See pole mingi asi! Selle peale võib ainult ministeeriumi laua taga tulla!“

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
imeline
11 kuud tagasi

Ka Kristina Kallas ise on kasvanud peamiselt venekeelse keelekeskkonnaga Kohtla-Järvel ja veetnud suure osa lapsepõlvest Venemaal, nagu ta ise on kinnitanud. Oma isiklikele identiteediprobleemidele peaks leidma lahendusi mujalt, mitte kõiki lapsi endasarnaseks, juurteta poolrahvuseks tehes.

Ann
11 kuud tagasi

Kui tundub jama,siis tehke paremini.Hiina keel kõigile suhu!

Vello
11 kuud tagasi

Vene keel tuleks kohustuslikuks teha alates 1.klassist

Nimi kohustuslik
11 kuud tagasi

Ühegi keele oskus pole paha. Kas nüüd kolme keelt kohustuslikus korras õpetada siiski korraga liiga palju pole?
Oma eesti keelt võiks põhjalikumalt õpetada et noortel oleks meie ilusa ja mitmekesise keele oskus olemas!

Elisa
11 kuud tagasi

loodame, et tuleb prantsuse keel. Kasulik.

järelikult
11 kuud tagasi

kui see lisakulu tekitab, siiis selleks ju antigi omavalitsustele vabad käed, tõste makse nii palju kui ise tahate! Ja varsti hakataksegi tõstma.

Mati Põdra
11 kuud tagasi

Asi pole üldse keeleoskuses kui sellises – võõrkeeli on hea osata.

Aga kui ehk olete kuulnud, siis teinekord vahetatakse elukohta ja ka kooli.

Kui laps on käinud koolis, kus valikuteks olid rootsi ja jaapani keel, pole tal uues koolis, kus õpitakse itaalia ja läti keelt suurt midagi peale hakata.

muidugi
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

inimesed kolivad, ja vahel kuskile kaugele teise riiki…ja lapsed lähevad ka seal kooli ja õppetöö läheb edasi. Või mis oleks teie ettepanek?

Tiit.
11 kuud tagasi
Reply to  muidugi

Lõunamaale kolivad palju pered alalõpmata. Lapsed sinna kooli ja lasteaeda. Keeleoskus tuleb lastel kiiresti enamustel õnneks.

mis
11 kuud tagasi

loom see ministeerium on, midagi nagu venelastel; tass on volitatud teatama; käputäis otsustab rahva eest

martin, kaabuga
11 kuud tagasi
Reply to  mis

Aga kui rahvas ei suuda/ taha otsustada?

Olga
11 kuud tagasi
Reply to  mis

90-ndate keskel Taebla kool küsis lapsevanematelt,milliseid võõrkeeli nad sooviksid,ja alles siis tuli inglise keel kooli juutde.