Jaanus Karilaid: seatembu valitsus alustas!

Lääne Elu

info@le.ee

Jaanus Karilaid. Foto: Malle-Liisa Raigla

Enne 5. märtsi lõhestas ühiskonda Reformierakonna ning EKRE avalik ja teadlikult orkestreeritud kaklus. Lootus, valija karistab mõlemat riiukukke, ei täitunud. Kaja Kallase tiim sai hoopis valijalt avanssi. Aga kõige hullem on tõsiasi, et see lavastatud tüliga saadud rebend läbib Eesti lihtinimese psüühikat ja halvab tema tegevust oma maa peremehena.

Valimiste võitja on nüüd avalikult tunnistanud, et valetas parema valimistulemuse nimel. Kaja Kallas püüdis alguses möödalaskmist siluda väitega, et põhiseadus ei luba maksuküsimusi rahvahääletusele panna, kuid talle tehti kiiresti selgeks, et Riigikogu valimised ≠ rahvahääletusega. Seejärel ei jäänud peaministril muud üle, kui tunnistada, et valetamine oli möödapääsmatu, sest muidu oleksid teised võitnud. Ka jutt, nagu oleks Jüri Ratase valitsus viinud riigieelarve sügavasse miinusesse, lükati Reformierakonna enda poolt ümber. Ametist lahkunud rahandusminister Annely Akkermann möönis ERR-i portaalile antud intervjuus, et eelmine valitsus tekitas täiesti teadlikult 1,2-miljardilise defitsiidi. Kulutati teadlikult ja mõnuga, jättes eelarveaukude paikamise uue valitsuse hooleks. Kui see ei ole vastutustundetu käitumine, siis…

Maaelu suretamine

Reform küttis rahvas sõjahirmu, EKRE manas pagulastest rändrohutirtsuparvi. See, et Eesti inimesed on pikemat aega kaotanud majandusliku pinna jalge alt, ei pakkunud huvi. Nüüd soovib hoopis Kallase kolmas valitsus seda sotsiaalmajanduslikku auku sügavamaks kaevata. Erakorraline pensionitõus on unustatud ja koos sellega võib maha kriipsutada valimislubaduse tõsta keskmine vanaduspension 1000 euroni. See näitab veelkord, et eakate toimetulek läheb korda vaid Keskerakonnale.

Eesti majanduse konkurentsivõime pole teema ja kõrgemad palgad saagu hoogu inflatsioonist, mitte lisandväärtuse loomisest. Koalitsioonileppesse kirjutati kindlas kõneviisis, et alampalk tõuseb 2027. aastaks 60% mediaanpalgast. Siiamaani on alampalgas kokku leppinud tööandjate ja ametiühingute esindajad, ei tahaks uskuda, et see roll kandub üle poliitikutele. Järjekordne valelubadus?

Maksukobar tuleb, majutusasutused saavad endale tegelikkuseks kõige hullema õudusunenäo. Kaja Kallas põhjendas ka 13-protsendilist käibemaksu tõstmist majutusasutustele kaitseministeeriumi kulude kasvuga, adumata, et selles sektoris on väiksed kasumid, väiksed palgad ja töökohtade hoidmine suur pingutus.

Sama kindlalt kui maksutõusude eest tegutseb uus valitsus maaelu väljasuretamise nimel. Suures üksmeeles tõmmati maha neljarajaliste maanteede ehitamine, Rohuküla raudtee rajamine ja üürimajade programm ning maakoolidele vajalikku tuge ette nähtud ei ole. Sõnum on selge – väljaspool kuldset ringi olevad inimesed vaadaku ise, kuidas hakkama saavad.

Toimetulek esmatähtis

Keskerakond oli valimiskampaanias keskendunud just inimeste toimetulekule ja seepärast on just meil suur mandaat hoida silma peal nii tervishoiu lähitulevikul kui inimeste majandusliku heaolu kasvul. Keskerakonna volikogu lõpetas kodutüli ja see annab suure võimaluse täita parimal moel opositsioonis oma rolli.

Keskerakonna missioon on lõhkine riik jälle terveks teha ja tervikuks kujundada. Riiki tuleb juhtida ilma paanikat külvamata ─ rahulikult ja konstruktiivselt. Seda pole võimalik taga enne kui Keskerakond on tagasi valitsuses. Uuele valitsusele pole adraseadmise aega vaja, sest nad sätivad kohe alguses seda valesti ning edasiviivate plaanide asemel saame hoopis pidureid majandusele ja hoope inimeste ostujõule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
44 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Küsimus
1 aasta tagasi

Teate, mul tunne, et Karilaid on vanaks jäänud. Vaatan televusserit ja kui pildis on Karilaid, siis pole korda, kus ta küsija küsimust kuuleks. On kordi, kus ta ajab muudkui segast ja küsija püüab teda katkestada, et uuesti sama küsimuse esitada, aga ikkagi Karilaid ei kuule. Ja mis veelgi imelikum, ta kordab pidevalt samu, kulunud fakte, võiks ju enesearengule rohkem tähelepanu pöörata. Kas mitte kõik parlamendi liikmed ei peaks läbima põhjalikuma tervisekontrolli?

peter
1 aasta tagasi

eeh, mäesalu pole kunagi tööd teinud ja ei venita villast lõngagi pooleks …

Kõva
1 aasta tagasi

Mees on jälle rääkinud!

Rahvuslane
1 aasta tagasi

Vaatame fakte- Inimese heaolu läheb korda vaid ekre esindajatele, kõik teised puugid täidavad vaid oma taskuid!
Olete oma ahnusega meie väikse riigi pankroti äärele ajanud 🙁

Nii on,
1 aasta tagasi

Jutt jumala õige, kui ainult see positsioonile saades ei ununeks!

Lutikas
1 aasta tagasi

Valetavad kõik rahvale, ükskõik kes seal võimul on.

Rahvuslane
1 aasta tagasi
Reply to  Lutikas

Ekre pole valetanud!
Valmistu kohtukutseks!!

Parem
1 aasta tagasi

olla vait ja näida lollina kui avada suu ja hajutada kõik kahtlused.

valija
1 aasta tagasi

Karilaiu tähelend on hakanud kiiresti langema. Riigikoguski lõi keskerakond selle mehe fraktsiooni esimehe kohalt minema. Hea veel, et Sukles teda volikogu esimehena ja Mäesalu tennisepartnerina siin hoiab, aga kauaks veel seegi?

Juhhaidii
1 aasta tagasi
Reply to  valija

Ja muideks, riigikogu keskerakonna fraktsioon ei soovinud teda ka fraktsiooni aseesimehena näha. Vaat siis seda kukkumist.

Vaat Nii
1 aasta tagasi
Reply to  valija

Kui Suklesel oleks tahet ja oskust Mäesalut tööle panna, siis viimane lahkuks kiiresti sellest ametist. Mäesalu lihtsalt ei kannataks seda välja, kui töö hakkab igapäevaselt tennisemängu segama.

filosoof
1 aasta tagasi

Jaanus on eriti õelaks muutunud!

Lääne Elu
1 aasta tagasi

Rahvasöödik Karilaid