Rait Maruste: Lääneranna valla kannatuste aeg

Lääne Elu

info@le.ee

Rait Maruste, Lõpe algkooli ja Koonga 8klassilise kooli vilistlane. Foto: Urmas Lauri

Kool on olnud läbi aegade kogukondliku elu süda ja keskpunkt, kultuuri ja identiteedi kandja. Pole kooli, pole inimesi, pole inimesi, pole raha ega kultuurielu.

Hiiumaa-suuruse valla praeguste probleemide juured ulatuvad aastate taha. Kaugemad põhjused on kolhoosiaegadel ehitatud koolide ja kultuurimajade amortiseerumine ja mahtude sobimatus tänapäevaste nõudmiste ja vajadustega. Kogukondadele kaela jäetud hoonete probleemidele on regionaalhalduse reformi ajal ja järel lisandunud mitmed valeotsused ja -tegevused.

Lääneranna kant on olnud Keskerakonna ja viimastel aegadel ka EKRE mänguväli. Vald on uusmoodustis, mida varem pole sellisena kunagi olnud. Näeb kaardil välja loogilise tervikuna, keskpunktiga Lihulas. Uskusin minagi, et sellest võib asja saada. Paraku pole vald tegelikkuses kunagi hästi toimima hakanud ja on nüüd lükatud lagunemise äärele.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pii
1 aasta tagasi

Pyrrhose võit – edu saavutamine ränga hinnaga. Pyrrhos: “Veel üks selline võit ja ma olen kadunud.”

Naispensionärkodukonnakaitsja
1 aasta tagasi

Käed eemale naistest, pensionäridest, kodudest ja konnadest!

Naispensionärkodukonnakaitsja
1 aasta tagasi

…jalad ka!

Korüfee Baden-Badenist
1 aasta tagasi

Mis õudne koht see Lääneranna on?! Lihulas tulistatakse? Bullerby tahetakse kinni panna? Kogukondi vägistatakse? Koolimajad ussitavad? Ei või olla! Tõttöelda, kui käsi südamele panna, siis mina seda juttu ei usu. Söandan suisa oletada, et härra Maruste on pisut liialdanud selle jutuga.

Jaanus
1 aasta tagasi

Läänerannal pole häda midagi. Lihula on selline p…eauk lihtaslt.

Külamees
1 aasta tagasi

Ehteestilik kilplus – kirume Reformierakonda neli aastat, ja siis valime ta jälle tagasi. Ettepanek – Reformierakond kilpluse erakonnaks ümber nimetada.
Ps: mina ei valinud… pole ilmselt õige eestlane.

Laevakokk
1 aasta tagasi

Meest sõnast, härga sarvist. Kui pensonär on kord võtnud külakaklusest mittemidagi arvata, põhjendades end pensonil olemisega, siis võiks ka nii lõpuni minna, pretsdent on ju olemas. Milleks veel see pinnapealne “haldjajutt”? Kui tahta sõna sekka öelda, siis võiks miskitki visiooni olla.

Laevakokk
1 aasta tagasi
Reply to  Laevakokk

Pretsedent.

Hääl Aabitsakuke peielaua alt
1 aasta tagasi
Reply to  Laevakokk

Oi-oi, kui suured kingad!

eestlane
1 aasta tagasi

on harjutatud kannatama, sest, kes kannatab, see kaua elab, ütleb ka vanasõna

Hmm
1 aasta tagasi
Reply to  eestlane

Mul on tunne, et te ei mõista selle vanasõna tegelikku tähendust…

Ma ka...
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm

…vist ei mõista. Hmm, kas oleksite nii lahke ja annaksite teada selle vanasõna tegeliku tähenduse? Mittemõistjaid võib olla teisigi.

kannatamatud
1 aasta tagasi
Reply to  Ma ka...

ja kärsitud pandi vanasti seina äärde

Ajatu
1 aasta tagasi
Reply to  kannatamatud

Paluv väga, aasta-paari pärast saab (saad) ikka.

Memm
1 aasta tagasi

Koonga Pärnu alla

Kas mitte...
1 aasta tagasi

…lugupeetud Maruste-isanda erkonnakaaslanegi pole Lääneranna valda mängumaana kasutanud ning ka koolide sulgemise poolt äsja kätt tõstnud? Milleks see Keskerakonna ja EKRE peale näpuga näitamine? Kas selleks, et enda isikult tähelepanu kõrvale juhtida? Härra Maruste on pärast valimisi LE lugejatele teada andnud, et külakaklused ei ole “tema tase”. Selline süü teiste kaela veeretamine aga küll?

Kas...
1 aasta tagasi

…tõesti on Lihula kaardil Lääneranna valla keskel? (Kehra on siis Eesti keskel?)
Reformikad pole kunagi süüdi, isegi kui Hr. Maruste juhtud valmisliit lõhki on läinud ja Raudsik Lääneranna valmisliiduga kurameerib.

Üleüldiselt saab Reformierakonna kõik reformid kokku võtta selle tõdemusega: “Uskusin minagi, et sellest võib asja saada. Paraku pole vald (Riik) tegelikkuses kunagi hästi toimima hakanud ja on nüüd lükatud lagunemise äärele.”

Kes teab,
1 aasta tagasi
Reply to  Kas...

…kas härra Maruste ka iseenda osa neis “kannatustes” adub?

Kommunist valetab nagu alati
1 aasta tagasi

Vana Reformierakonna kommunist süüdistab EKREt ja Keski piirkonna laostumises, samas riiklik rahastus on käinud 20 aastat Reformi käsu peale, ehk nemad jätsid maapiirkonnad vaesusesse ja otseselt vastutavad selles kaoses. See on olnud kogu aeg nende pikk plaan.