Norstati viimane küsitlus: EKRE on Reformierakonnast mööda läinud

BNS

Valimised. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kuigi Ühiskonnauuringute Instituudi (ÜI) tellitud ja Norstati tehtud värske küsitlus näitab viimase nelja nädala tulemusena, et Reformierakond endiselt juhib EKRE ees, siis praeguseks on Postimehe arvutuse järgi viimase nädala arvestuses EKRE Reformierakonnast mööda läinud.

Nelja nädala koondtulemusetest lähtuvalt on võimalik enam-vähem täpsusega välja arvutada ka viimase küsitlusnädala (21.–27. veebruar) tulemused.

Postimees tegi arvutuse ja selle järgi on eelmise nädala seis järgmine: EKRE 25,2 protsenti, Reformierakond 24,8 protsenti, Keskerakond 19 protsenti, Eesti 200 9,5 protsenti, Isamaa 8,8 protsenti, Sotsiaaldemokraadid 8,6 protsenti, Parempoolsed 1,7 protsenti, Rohelised 0,8 protsenti.

Tõsi, ühe nädala tulemused ei ole kunagi nii täpsed, kui nelja nädala koondtulemused, aga mingit trendi see näitab. Ja statistikutele, kes loevad, siis jah, iga nädala kaal ei ole võrdne, seega on ka Postimehe arvutus teatav lihtsustus, kuid vähemalt selle küsitluse järgi paistab suund, et EKRE on Reformierakonna kinni võtnud.

Kuid metodoloogilisi nüansse kõrvale jättes kinnitavad ka viimase nädala andmed paari suuremat trendi, mida ÜI/Norstati andmed juba pikemat aega näidanud.

Reformierakonna toetus on alates aasta algusest pidevalt allapoole tiksunud. Ja EKRE, mis tundus jaanuaris olevat teatavas augus, on veebruari jooksul suutnud toetuse uuesti tõusule pöörata. Tulemuseks ongi see, et EKRE on pidevalt Reformierakonnale lähenenud ja teiselt poolt suutnud kasvatada vahet kolmandal kohal oleva Keskerakonnaga.

Mis on nende liikumiste põhjused, on hoopis keeruline selgitada ja jäävad rohkem spekulatsioonide valda. Miks Reformierakond langeb? Ei ole olnud ühtegi skandaali, korruptsioonijama ega nähtavat kampaaniaviga. Muidugi, paari kuu tagune 33–34-protsendine toetus Reformierakonnale oli ajalugu vaadates ebanormaalselt kõrge ja seetõttu mingi langus oodatav, aga ikkagi nii pikalt ja palju?

Sama ebaselge on EKRE tõus. Tõusuperioodi on jäänud Martin Helme konflikt kaitseväe juhataja Martin Heremiga. Samuti on sellesse ajavahemikku jäänud Prigožini-Wagneri skandaal, aga vähemalt ÜI/Norstati küsitluste järgi pole sellel EKRE reitingule negatiivset mõju olnud.

Kui võtta aluseks ülalviidatud Postimehe arvutus parteide viimase nädala toetuse kohta, tuleks riigikogu kohtade jaotus umbes selline: Reformierakond 28 kohta, EKRE 28 kohta, Keskerakond 20 kohta, Eesti 200 9 kohta, Isamaa 8 kohta, sotsid 8 kohta.

Koalitsioonivariante on mitmeid ja kõik variandid on suhteliselt napi ülekaaluga. Kaalukeele roll langeb Keskerakonna kätte.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
75 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahto
1 aasta tagasi

Jagan tasuta ärinõuandeid kaupmeestele. Varuge poodidesse kaabusid,korralikke,soliidseid,hind pole oluline. See peakate saab kohe väga popiks.

Huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  Ahto

Kaja kallas kannab ka kübarat/kaabut, sama teeb näiteks ka Laanet Kalle, mis sea kaabude jutul midagi nagu ägedat on? Natuke mage nagu, aga noh eks reeda õhta, arusaadav!

Viimane küsitlus:
1 aasta tagasi

EKRE on jäänud 4-dale kohale, Reform on kõvasti teistest ette rebinud…..nagu oligi oodata!

Noo mis
1 aasta tagasi

Loogiline. Inimesed on ju üldiselt argpüksid. Parem söön kartulikoori, aga kuulan ilusat juttu. Sama on idanaabri juures ka ju. Ega meie rahvas sellest palju ei erine, sest liiga kaua oldud seotud selle süsteemiga. Noored on meil õnneks targemad juba, ma mõtlen need, kes alles valimiseõiguse on saanud või saavad kohe. Need valimised on veel viimane nõuka aegne agoonia.

Imelik
1 aasta tagasi

Poliitprostituute tuleb aina juurde, lisaks sotsidele (kes tegelevad sellega pidevalt ja seekord lausa avalikult- lähevad selle loosungiga valimistele) kuulsin sarnaseid väiteid ka ühelt väikselt erakonnalt (raadioreklaamis). Sellest sügavalt häiritud, ei jäänud kahjuks meelde- oli see Eesti 200 või Parempoolsed. Tõsiselt haige on promoda enda erakonda kui RE “kõhuõde”.
Mis neist saab, on muidugi juba ajaloost teada- kui nad on piisavalt allaheitlikud võetakse nad vastu ja heidetakse hiljem koos ekskrementidega välja (sest RE kirjutab kõik oma ebaõnnestumised nende kaela). … ja RE on ebaõnnestumises
lausa maailmameister (tuleb igal pool esimene olla nagu Kaja tavatseb ütelda ))) ).

Eesti NSV vol.2
1 aasta tagasi

Tegelikult peaks ikka valima Reformierakonna, sest nemad viivad meid lõpuks ikkagi 5 rikkama liiduvabariigi hulka…..

Noor
1 aasta tagasi

Hääl tuleb anda nr.292 kandidaadile.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  Noor

?

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Noor

Oled nüüd üleöö Isamaad pooldama hakanud?

Agu
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Keda teie lgp.AVS pooldate? Kui saladus pole muidugi, siis erakonna kohta võiksite mingi vihje ju avaldada ja miks. Saaks ka aimu natukene teie mõttemaailmast. Muidu ei saa mitte aru, et mida v…

Haapsalu kõige targem.
1 aasta tagasi

Kui keegi tunneb hirmu ekre ees siis on see põhjendatud, sest ekre on selle asja tulemus mida aastaid on külvatud. Targad ja haritud on lolli lihtrahvast kottinud ja valetanud ja rohepöördesse viinud ja kätemaksuks valitakse nüüd Grüntalid, Brauerid, Vooglaiud, ja loomulikult Helmed kes on otsekui ihunuhtluseks neile hulludele. Pada sõimab katelt aga yhed mustad mõlemad. Ainult Isamaa on aus ja puhas.

Nojah aga
1 aasta tagasi

Jah, aga isamaa teeb inimesed vaeseks. Kahju, aga nii on ju.

2. kodanik
1 aasta tagasi

Isamaa on muideks praegu valitsuses koos Reformierakonna ja sotsidega, mis edendab seda rohepööret. Keegi ei käskinud neil sinna ronida.

Isamaa
1 aasta tagasi
Reply to  2. kodanik

pidavat jah üks mööda partei olema.

Isamaa
1 aasta tagasi

muideks töötab juba agaralt vihakõne/tsensuuri rakendamise kallal kultuuriministeeriumis eeldusel, et järgmise valitsuse taktikepi all saab ka see seadus läbi surutud. Noh ja sealt edasi on juba lihtne igasugune opositsioon elimineerida e. vangi panna. Nii et kes meil seda Venemaa rida tegelikult ajab???

Agu
1 aasta tagasi
Reply to  Isamaa

Nii on. Kahtlane erakond tegelikult, ma pole üldse aru saanudki, mida nad tegelikult taotlevad. Lihtsalt hea töökoht vist. Ei tea.

eesti vabaks
1 aasta tagasi

EKRE võit valimistel oleks võrreldav Ukraina võiduga Venemaa üle

Khm..
1 aasta tagasi

Pühapäeval kõik valima EKRE`t!

Jah
1 aasta tagasi
Reply to  Khm..

Juba valisin

Irwer
1 aasta tagasi
Reply to  Khm..

Kõik valima kaabude vastu ! 🇪🇪

Nojah aga
1 aasta tagasi
Reply to  Irwer

EKRE ei koosne ainult nn kaabudest ju.

anonüümne
1 aasta tagasi

Kes lihtrahvast,keda on enamus,ikka reformikaid tahab.Asi selles,et valimistulemused on igal pool võltsitud,nii usa-s kui Prantsusmaal jne.Seepärast pole ka meie riigis rahvaparteil võimule lastud,nagu alati.

aksel
1 aasta tagasi
Reply to  anonüümne

Ohjahhh ,päris loll oled ikka.

Tohhoo
1 aasta tagasi
Reply to  aksel

Aga teie olete sinisilmne heausklik. Arvate, et valimistulemused jäetakse tõepoolest juhuse hoolde. Valitsevad jõud peaks siis ju ikka päris rumalad olema. Midagi pole siin elus juhuslikku.

KaKa
1 aasta tagasi

peamine argument viimastel aegadel on, et kui ei taheta, et Ekre võimule saab, on oravate poolt häletada. Kulla KaKa, on Sulle järsku pähe löönud, et võib-olla on inimesi, kes TAHAVAD EKREt võimule?

Küsimus
1 aasta tagasi
Reply to  KaKa

Milline rahvas ?

mina
1 aasta tagasi
Reply to  Küsimus

minu pere, sõbrad ning mitmed muud tuttavad, näiteks.

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  KaKa

Peab ikka peast päris lollakas olema kui neid, kes on meid viinud euroopa kõrgeima inflatsiooni ja sügavama majanduslanguseni tagasi valime…Miks nendel auvããrsetel kohtadel pole ntx Läti? Kas on selles süüdi koroona,venemaa või hoopis reformierakond???Võin ka vastuse peaaegu ette õelda: köik muud tingimused, nii koroona, kui praegune sõda, peale reformierakonna võimu on Euroopas enam- vähem samad…

Mr t
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

Jah, Kaja ja reformierakond on süüdi et eurosid meeletult trükitid ja inflatsioon tekkis. Ja ka selles et sõda on ja sanktsioone vaja kohaldada jne jne. Ikka ja alati Kaja süüdi kõigis teie probleemides 😅. Ja teiseks Eesti majandus on kasvanud viimasel ajal euroala kiireimas tempos 😉